Indemnizațiile fixe ale membrilor Consiliului de Administrație de la STB, majorate semnificativ / Cine sunt beneficiarii
Indemnizațiile fixe ale membrilor Consiliului de Administrație ai Societății de Transport București (STB) au fost majorate de la circa 11.640 lei brut/lună la circa 18.285 de lei brut, potrivit unei hotărâri luate de Adunarea Generală a Acționarilor pe 28 noiembrie. Indemnizației fixe i se adaugă și o indemnizație variabilă, anuală, de 12 indemnizații fixe lunare, în funcție de performanță, dar până acum s-a acordat în fiecare an. Practic, câștigul ajunge undeva la 36.570 lei/lună/brut – 7.300 de euro pe lună/brut. Asta în condițiile în care Consiliul de Administrație ține de regulă o singură ședință pe lună.
„Indemnizația fixă este în cuantum echivalent cu de trei ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate la nivel de clasă conform clasificației activităților din economia națională comunicat de Institutul Național de Statistică, respectiv suma de: 3 x 6.095,92 lei/lună (în conformitate cu comunicarea INS din data de 12.09.2023, referitoare la evoluția câștigului mediu brut august 2022 – iulie 2023”, se arată în HOTĂRÂREA nr. 12/28.11.2023 adoptată de Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Societății de Transport București STB S.A. Înainte de această majorare, din luna mai indemnizația fixă lunară era de 2 x 5.828 lei/lună.
Adunarea generală a Acționarilor este formată din: Melciu Florin, Mitu Răzvan Aurel, Rudeanu Bujor Silviu, reprezentanți ai consiliului General al Municipiului București și ai Consiliului Județean Ilfov.
Cine sunt beneficiarii majorării?
Consiliul de Administrație al STB este format din:
Paul Cristian Moldovan este administrator public la Primaria Sectorului 6 din februarie 2020 și președinte PNL Sector 6. În perioada 27.02.2021 – 26.08.2023 a fost și membru în CA-ul Companiei Energetica Servicii și a din 11.10.2023 a revenit în această funcție. Deci încasează indemnizație și de aici, încă nu știm cât, deoarece contractele de mandat nu sunt afișate pe site-ul companiei.
Înainte a fost director de cabinet la Agentia Națională a Functionarilor Publici și expert al Băncii Mondiale și expert la ECOLE NATIONALE D’ADMINISTRATION. A absolvit: Universitatea Babe-Bolyai, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Vezi aici tot CV-ul.
Andreea Moldoveanu este profesor titular de limba engleză la o școală din București și administrator și manager la Cervantes Kids SRL. Înainte a fost profesor de engleză la DGASPC Sector 2, consilier juridic și inspector de specialitate la aceeași instituție. Are o diplomă de licență în drept la Universitatea Româno-Americană și o diplomă de licență în filologie la Universitatea Spiru Haret. Vezi aici tot CV-ul.
Bogdan Damian a fost consilier la cabinetul premierului Florin Cițu în 2021, în 2020-2021 a fost consilier la Ministerul Finanțelor Publice, 2017-2019 șef Birou Contencios din la Direcția Juridică și relația cu Parlamentul de la Ministerul Mediului, 2012-2014 a avut un birou de avocatură. A absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Nicolae Titulescu și Facultatea de Relații Internaționale și Studii Economice de la Universitatea Spiru Haret. Vezi aici tot CV-ul.
Andrei Dinculescu-Bighea este din 2020 membru al biroului Comitetului Ad-Hoc pentru Inteligență Artificială (Consiliul Europei) în 2020 a fost consilier IT la cabinetul secretarului general al Guvernului și la cancelarie primului ministru, iar înainte a lucrat în domeniul privat, la companii de IT. A absolvit Facultatea de Electronică și Calculatoare Automatica, București. Vezi aici CV-ul.
Dan-Ștefan Meran este președinte PNL Sector 5, a fost consilier local la Sectorul 5, consilier general, consilier de stat la Guvernul României și fondator/asociat în mai multe companii private. A absolvit Politehnica, Facultatea de Electrotehnică. În perioada 27.02.2021 – 20.06.2023 a fost membru în CA companiei Municipale Energetica Sevicii. Vezi aici tot CV-ul.
Mihai Teodorescu este director executiv la Administrația Porturilor Maritime Constanța. În perioada 2018-2022 a fost director executiv al Direcției Transporturi din Primăria Capitalei. În perioada 2012-2017 a fost șef Birou Controlori la RATB. Vezi aici tot CV-ul.
Zinca Marius, numit în urmă cu câteva zile în CA STB din partea ministerului de Finanțe. CV-ul încă nu este publicat pe site.
STB nu a făcut concurs pentru membri CA-ului, aceștia fiind numiți provizoriu pe o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea de prelungire cu două luni. Nu scrie nicăieri însă că trebuie să fie persoane diferite după cele 6 luni, aceeași persoană putând ocupa și câțiva ani postul de membru provizoriu al CA-ului. De asemenea, aceștia pot fi în CA-urile mai multor companii de stat.
Remunerația totală acordată membrilor Consiliului de Administrație al STB în 2022 a fost de 1.463.944 lei:
- 754.081 lei reprezentând valoarea totală a remunerației fixe (51,51 %)
- 709.863 lei reprezentând valoarea totală a remunerației variabile (48,49 %)
Asta înseamnă o medie de circa 4000 de euro/de persoană/brut pentru fiecare din cei 6 membri ai CA-ului.