Sari direct la conținut

VIDEO Bojdeuca lui Creangă, subiect de controverse din cauza lucrărilor de restaurare, deschisă publicului cu sobor de preoți

HotNews.ro
Bojdeuca lui Ion Creanga din Țicău, Foto: Agerpres
Bojdeuca lui Ion Creanga din Țicău, Foto: Agerpres

Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău a fost redeschisă publicului vineri, „după câteva săptămâni de zbucium şi de zbateri din partea întregii societăţi româneşti”, după cum a susținut șeful Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. Amintim că lucrările de restaurare a bojdeucii, făcute de Consiliul Județean Iași, au stârnit un val de critici, oamenii criticând că s-a pus încălzire în pardoseală, că s-ar fi pus parchet, gresie și faianță, iar acum bojdeuca seamănă cu un conac de lux de la Izvorani.

La inaugurare a participat și mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, care a oficiat un ceremonial religios, scrie Agerpres.

  • „După câteva săptămâni de zbucium şi de zbateri din partea întregii societăţi româneşti, astăzi avem speranţa că vom face dreptate acestui simbol cultural al Iaşiului prin restaurarea acestui muzeu al nostru, al ieşenilor, primul muzeu literar din România, şi, evident, cel mai vizitat din Iaşi. Am speranţa că, odată cu finalizarea lucrărilor, consolidarea versanţilor, restaurarea Bojdeucii şi, evident, a întregului ansamblu, ieşenii şi românii vor putea să simtă această legătură între creaţia lui Creangă, prin bojdeuca lui, şi ceea ce vom lăsa ca legământ generaţiilor viitoare.
  • Le mulţumesc tuturor ieşenilor şi românilor pentru simţul civic de care au dat dovadă în această perioadă, asigurându-i totodată că nu vor regăsi, dacă vor vizita sau revizita Bojdeuca, nici calorifere, nici termopan, gresie sau faianţă, ci practic au fost respectate toate principiile atunci când vine vorba despre restaurarea patrimoniului cultural”, a susținut preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Odată cu redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă din Ţicău, vizitatorii au acces gratuit până duminică, la ora 17.00.

Cât au costat lucările de restaurare a Bojdeucii lui Creangă

În ianuarie 2022, Bojdeuca din Ţicău a fost închisă publicului pentru a fi restaurată, alături de curtea şi clădirea alăturată, care împreună formează Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” Iaşi. Lucrările s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale”, derulat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova – proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 – Promovarea culturii locale şi protejarea patrimoniului istoric, Prioritatea 2.1 – Promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric. În cadrul proiectului a mai fost restaurat şi reabilitat drumul istoric de acces din pavaj de granit „Ştefan cel Mare” din oraşul Făleşti şi s-a făcut şi reabilitarea Muzeului de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din aceeaşi localitate.

Valoarea întregului proiect „Călător pe Meridiane Culturale” este de 1,6 milioane de euro, din care 950.000 de euro au fost alocaţi pentru Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” Iaşi, din care face parte Bojdeuca, curtea şi o clădire în care funcţionează un muzeu literar. Pentru restaurarea Bojdeucii s-au cheltuit, conform declaraţiilor preşedintelui CJ Iaşi, 140.000 de euro, fără TVA.

Lucrările de intervenţie au fost realizate de IASICON SA, în baza Autorizaţiei de Construire nr. 143 din 13.02.2020, emisă de Primăria Municipiul Iaşi. Executantul a respectat în principiu prevederile proiectului nr. 290/2019 şi ale dispoziţiilor de şantier emise în timpul execuţiei lucrărilor, punând în aplicare soluţiile tehnice propuse.

Construită înainte de 1850 pe strada Ţicăului nr. 4, acum Simion Bărnuţiu nr. 4, Bojdeuca, o casă mică cu pridvor şi două camere, a fost închiriată de Ion Creangă în perioada 1872 – 1889. Pe parcursul a jumătate din anul 1876, aici a locuit şi prietenul său foarte bun, Mihai Eminescu. Ulterior, Creangă a cumpărat imobilul, în care a locuit până la sfârşitul vieţii.

În anul 1917 casa a fost cedată Primăriei Iaşi, moment la care au avut loc o serie de intervenţii pentru a pregăti imobilul pentru găzduirea Muzeului „Ion Creangă”. În anul 1918 Bojdeuca este transformată în primul muzeu literar din ţară. De atunci şi până acum, Bojdeuca a fost restaurată, reparată şi reconsolidată de cinci ori, ultima dată fiind în anul 1984, când au fost înlocuite elementele structurale.

În urmă cu câteva săptămâni, în spaţiul virtual a fost criticat modul în care a fost restaurată Bojdeuca lui Creangă, fiind asemănată cu o pagodă sau pensiune cu două margarete. De asemenea, din lipsa unor informaţii clare din partea ordonatorului de proiect, în spaţiul public s-a vehiculat că în Bojdeuca lui Creangă din Ţicău au fost puse gresie, faianţă, termopane, prize şi parchet.

„Butaforie de lux”, „pensiune banală de două margarete cu parchet şi prize”

Modul în care a fost restaurată bojdeuca lui Creangă a generat un val de reacții negative. Personalităţi şi cititori şi-au exprimat uimirea legat de cum arată acum Bojdeuca lui Creangă: cu ciubăr, prize, parchet laminat şi ca o pensiune de două margarete.

  • „Cum naiba să faci o butaforie de lux total împotriva a ceea ce era locul şi Creangă? Modestia, căldura, tihna, sărăcia, discreţia – era spiritul locului acela – cu poveste, umor şi miros de balegă şi borş. Şi poftim: noii moldoveni s-au boierit. Sper că a rămas bani şi de mobilă Ikea”, a scris Vasile Ernu, scriitor.
  • „Curat meşteşug de tâmpenie, ar fi zis Creangă, dacă ar fi văzut ce acoperiş de pagodă japoneză are pe casă”, a scris profesoara Otilia Bălinişteanu.
  • Bojdeuca – „reabilitată” „ca o pensiune banală de 2 margarete, cu parchet tip Dedeman şi vopsea pe grinzi închisă la culoare total fără legatură cu ceva din original”, a scris o altă persoană.
  • Iulian Bulai: „Bojdeuca lui Creangă a ajuns pensiune-model cu încălzire prin pereţi şi gazon”.
  • „Dacă eşti din Iaşi, ori ştii Iaşul bine, nu ai cum să nu fii revoltat de dezastrul făcut la Bojdeuca din Ţicău, primul muzeu casă memorială din România”, a spus Bogdan Alecsandru.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”.

CITEȘTE ȘI: Cu ce s-a greșit la restaurarea bojdeucii lui Creangă – discuție cu trei specialiști pe patrimoniu construit

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro