ALEGERI 2024. Rareș Hopincă despre acuzațiile de fraudă: „Este doar un pretext pentru campania din toamnă pentru că USR a scăzut dramatic”
Candidatul PSD, Rareș Hopincă, conduce rezultatul pentru primarul Sectorului 2 cu 515 voturi diferență față de contracandidatul său, Radu Mihaiu, care a acuzat în ultimele două zile posibile fraude electorale în secțiile de votare din sectorul pentru care se luptă.
HotNews.ro l-a contactat pe Rareș Hopincă, căruia i-a adresat mai multe întrebări, în contextul acuzațiilor de fraudă la vot și cererilor de renumărare a voturilor.
– Domnule Hopincă, aveți sentimentul că se încearcă răsturnarea rezultatelor prin proceduri „la limită”?
– Răsturnarea rezultatului nu se poate face sub nicio formă pentru că rezultatul este dat de votul cetățenilor. Primarul Sectorului 2 este ales prin votul cetățenilor. Din nefericire pentru domnul Mihaiu, mai mulți cetățeni din Sectorul 2 m-au ales pe mine. Aceasta este democrația, trebuie să înțeleagă rezultatul votului și să accepte înfrângerea. Din păcate, dânsul nu acceptă înfrângerea și se agață cu dinții de scaunul de la Primărie. Este regretabil, este un comportament anti-democratic și cred eu că este doar un pretext pentru o campanie electorală din toamnă pentru că USR a scăzut dramatic, are 8,6% și au nevoie de un subiect pe care să se cațere pentru a genera emoție publică.
„În 2020 au refuzat renumărarea, acum fac scandal pentru renumărarea voturilor”
– V-ați gândit cum ați fi acționat în locul contracandidatului dvs dacă vă lipseau câteva sute de voturi și ați fi considerat că ele s-au pierdut în sistem?
– Aș fi utilizat toate pârghiile legale pe care le consideram necesare, dacă aveam probele respective și cu privire la potențialele acțiuni suspecte. Și vă amintesc o declarație din 2020 a doamnei Clotilde Armand, situația este identică, la indigo.
Fostul primar Tudorache a cerut renumărarea voturilor și dânsa a spus: «Este victoria noastră și nu ne lăsăm furați sau intimidați. Aceste gesturi de intimidare sunt de la oameni disperați. Matematica este clară. Procesele verbale clare, sunt documente încheiate cu prezența delegaților de la toate partidele.
Avem încredere în aceste procese verbale. Nu este necesară renumărarea voturilor, nu se poate face acest lucru pentru că procesele verbale erau încheiate cu toate semnăturile. Nu există temei legal pentru renumărare».
Vă mai dau un citat, tot de la USR, de la Dan Barna: «Nu este posibilă renumărarea voturilor pentru că avem procesele verbale încheiate după alegeri, cu acordul tuturor partidelor».
Este o situație foarte clară, identică cu cea de astăzi. În 2020 au refuzat renumărarea, acum fac scandal pentru renumărarea voturilor. După cum v-am spus, este o situație ridicolă, este disperarea unor oameni care au pierdut alegerile și se agață de scaun.
– Sincer, v-ați întrebat dacă nu cumva cineva din echipa dvs. a încercat ceva nelegal în secțiile de votare? Sigur că nu puteți controla zeci sau sute de oameni. Dar v-ați gândit la acest risc?
– Este exclus ca cineva din echipa noastră să fi acționat într-un mod nelegal în ceea ce privește procesul de vot. Mă pot întreba dacă nu cumva USR a făcut anumite lucruri pentru a crea pretext de scandal.
„Voi fi și primarul celor care m-au votat, dar și celor care nu m-au votat”
– În general, un primar spune după alegeri că va fi primarul tuturor, nu doar al celor care l-au votat. Nu sunteți primar, doar conduceți o numărătoare contestată. Din această calitate, ce mesaj aveți pentru cei care au votat cu celălalt candidat foarte apropiat ca rezultat și care poate au senzația că voturile lor nu sunt corect evaluate?
– Să așteptăm numărarea oficială a voturilor, să așteptăm rezolvarea oficială a contestațiilor. Fiecare cetățean are dreptul de a alege, la fel cum fiecare cetățean are dreptul de a fi ales. Voi fi în mod categoric și primarul celor care m-au votat, dar și celor care nu m-au votat, pentru că aceasta este democrația.
– Considerați că este o soluție renumărarea voturilor, așa cum au cerut contracandidații USR, în toate secțiile de votare?
– Nu am eu o opinie despre acest lucru. Biroul Electoral de Sector, Biroul Electoral Municipal, Biroul Electoral Central sunt instituții abilitate. Dacă există temei legal, trebuie să se renumere, dacă nu, nu. Dar nu mă pronunț eu sau un alt contracandidat, se pronunță Biroul de lege.
– Din informatiile dvs., câte secții de votare au mai rămas de centralizat?
– Cred că în această dimineață mai rămăseseră două.
– Contracandidații spun că se fac presiuni din partea reprezentanților PSD în birouri de a se finalizae centralizarea voturilor. Cum răspundeți?
– Este exclus așa ceva, este o minciună.