Sari direct la conținut

Cererea depusă de Clotilde Armand pentru anularea alegerilor din Sectorul 1, respinsă de BEC

HotNews.ro
Clotilde Armand, Foto: Inquam Photos / Saul Pop
Clotilde Armand, Foto: Inquam Photos / Saul Pop

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că în ședința de miercuri a respins mai multe cereri pentru anularea alegerilor locale de duminică, inclusiv pe cea formulată de actualul edil al Sectorului 1, Clotilde Armand.

„În şedinţa din data de 12 iunie 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) a adoptat următoarele hotărâri: (…) Hotărâre privind respingerea cererii de anulare a alegerilor în Circumscripţia Electorală 1, Sector 1, Bucureşti, formulată de către doamna Clotilde-Marie-Brigitte Armand”, a transmis BEC, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Actualul edil al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidat din partea Alianţei Dreapta Unită (ADU) pentru un nou mandat, a făcut marți și miercuri o serie de acuzații extrem de grave privind fraudarea scrutinului desfășurat duminică.

În cea mai recentă reacție, ea a acuzat că alegerile au fost viciate deoarece membrii secțiilor de votare au fost obligați să muncească fără întrerupere mai mult de 24 de ore.

„Alegerile din 9 iunie 2024 au fost viciate inclusiv prin organizarea și desfășurarea necorespunzătoare de către AEP a procesului electoral. Membrii secțiilor de votare au fost obligați să muncească fără pauză peste 24h fără întrerupere, în unele cazuri chiar 50h, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea lor de concentrare și atenția în prevenirea fraudelor”, a scris Clotilde Armand, într-un mesaj publicat miercuri seară pe pagina ei de Facebook.

„În mod normal, după numărarea voturilor ar trebui să nu existe nicio diferență între numărul de buletine de vot ajunse în secții și numărul de buletine de vot consemnate în procesul verbal final. Nu ar trebui să existe nicio diferență între numărul de votanți și numărul de voturi: valabile + nule. Matematica nu minte! Am descoperit însă numeroase secții de la care lipsesc buletine de vot”, a precizat actualul primar, publicând fotografii despre care afirmă că arată procesele verbale din mai multe secții de vot și că aceaste îi dovedesc afirmațiile.

„Ținând cont de faptul că numărul de buletine de vot problematice depășește de peste 5 ori diferența provizorie de voturi dintre primii doi candidați, este plauzibil ca erorile din procesul electoral privind procesarea acestor voturi să fi putut schimba rezultatul alegerilor, împiedicând astfel dreptul fundamental la libera exprimare a intenției de vot a cetățenilor”, a mai susținut Clotilde Armand.

Miercuri dimineață, ea a acuzat încă o dată PNL și PSD, cele două partide care îl susțin pe contracandidatul ei, George Tuţă, cu care își dispută victoria la Primăria Sectorului 1, de fraudă electorală. Candidata ADU a afirmat că o mie de buletine de vot de la o secție de votare „s-au evaporat”.

„Au mai dispărut 1.000 voturi. Din pixul PNL PSD. Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă a celor de la PSD și PNL. Peste 1.000 de buletine de vot, în alb, de la Secția de votare nr. 29, la Centrul Social Sf. Lazăr, s-au evaporat. Număr de magie marca PSD-PNL! Să recapitulăm situația de aici, conform procesului-verbal s-a primit un număr total de 2.220 de buletine de vot, din care au fost valabil exprimate 885 de voturi. Un număr de 24 de voturi au fost nule, iar 290 de buletine de vot au fost neîntrebuințate și anulate. Unde sunt 1021 de buletine de vot? În ce urnă de votare au fost depuse?”, a scris ea de dimineață, tot într-o postare pe Facebook.

Candidata ADU la Primăria Sectorului 1 a mai precizat că așteaptă renumărarea tuturor secțiilor de votare, afirmând că „este ireal pentru o democrație să poată funcționa prin fraudă”.

Marți, Clotilde Armand anunţatase că depune o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) împotriva preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în acte oficiale, deoarece a patronat „un haos electoral”.

„Am venit aici ca să trag un semnal de alarmă şi ca să depun o plângere împotriva preşedintelui AEP, Toni Greblă, pentru abuz în serviciu, pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile şi pentru instigare la fals în acte oficiale. Toni Greblă a patronat un adevărat haos electoral. Pe fondul oboselii, membrii comisiilor din secţiile de votare au fost obligaţi să întocmească nişte procese verbale cu nişte falsuri grosolane (…), cheile nu se închideau, sunt nenumărate nereguli, nenumărate probleme, totul pe fondul oboselii. Oamenii au aşteptat nedormiţi 30 de ore, unii după ce au stat ore în secţiile de votare (…) pentru a număra, au stat ore pentru a aştepta ca sacii să fie preluaţi”, a spus Clotilde Armand, cu prilejul depunerii plângerii, marţi, la PÎCCJ, citată de Agerpres.

Edilul Armand a mai afirmat că sistemul informatic nu funcţiona bine şi că, pe parcursul zilei de marți, se punea presiune asupra preşedinţilor de secţii de votare să „închidă totul, chiar dacă procesele verbale nu sunt corecte”.

„Sunt o mulţime de nereguli (…). Ce se întâmplă este o pată neagră asupra democraţiei din România (…). Trebuie (…) neapărat să fie renumărate un număr destul de mare de secţii de votare, pentru că ce găsim nu corespunde (…) cu realitatea cu care s-au confruntat membrii comisiilor de votare. (…) voturile au fost plimbate, am găsit buletine deja ştampilate, am găsit un număr de nereguli (…). Aceste alegeri au fost profund viciate în modul lor de organizare”, a declarat Clotilde Armand.

Ea a punctat că nu are nicio problemă să recunoască un rezultat, dar vrea ca alegerile să fie corecte. „Dacă alegerile sunt fraudate, de ce ne ducem la vot?”, a adăugat actualul primar al Sectorului 1.

Miercuri, liderul USR, Cătălin Drulă, a solicitat demiterea imediată a lui Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis „cele mai mari fraude electorale” din istoria recentă a României. „Cer demiterea imediată a lui Toni Greblă: frauda electorală nu trebuie tolerată! Toni Greblă, marioneta PSD-PNL la AEP, trebuie să plece imediat. Sub conducerea sa, vedem cum sunt în plină desfăşurare cele mai mari fraude electorale din istoria recentă. Este clar că Greblă a fost încă de la început doar unealta cu care Ciolacu şi Ciucă au vrut să controleze alegerile cu orice preţ. Ce se întâmplă la sectoarele 1 şi 2 este bezna democraţiei. Refuzul mafiei PSD-PNL de a renumăra voturile, în ciuda tuturor dovezilor clare de fraudă, arată că sunt dispuşi să închidă inclusiv democraţia”, a scris Drulă, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Ulterior, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunţat că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Candidatul Alianței Dreapta Unită spune că există suspiciuni documentate că au fost fraudate peste 2.000 de voturi.

În fața Biroului Electoral de Sector a avut loc un protest USR pentru susținerea lui Mihaiu, la care au participat și primarii Elena Lasconi și Lucian Viziteu.

Conform rezultatelor parțiale anunțate de BEC, Armand și Mihaiu sunt la câteva sute de voturi în spatele contracandidaților săi de la PSD-PNL, George Tuță și Rareș Hopincă.

În schimb, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a dat vina pe primari pentru scandalul de la unele birouri electorale din țară, unde oamenii au stat la cozi zeci de ore pentru a depune sacii cu buletinele de vot și procesele verbale, și a declarat că este convins că miercuri va fi finalizat procesul de numărare și verificare a voturilor în toate județele și în sectoarele din București.

Contracandidatul lui Clotilde Armand, George Tuţă, susţinut de PSD-PNL, spune că el este câştigătorul alegerilor.

El a declarat miercuri că are cu 681 de voturi mai mult decât candidata ADU, înainte ca Biroul Electoral al sectorului să centralizeze ultimele trei secţii de votare din sector.

Tuță a adăugat că lucrurile nu se mai pot schimba în privinţa învingătorului.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro