EcoMafia
Dupa numai 3 ani care au trecut de la ultima operatiune antimafia de mare anvergura desfasurata si pe teritoriul tarii noastre, procurorii din Palermo au luat din nou drumul Bucurestiului. Un nou caz in care se investigheaza o retea de spalare de bani a gruparii Cosa Nostra.
Pornind de la cateva stiri din presa italiana, l-am descoperit la capatul firului din Italia din nou pe Bernardo Provenzano, legendarul nas sicilian. In acelasi timp firul investigatiei ne-a dus in Romania la o serie de oameni de afaceri italieni cu puternice legaturi in mediul de afaceri romanesc, in lumea politica si in serviciile secrete.
Am descoperit ca reteaua de conexiuni se intinde mai departe, inspre fostele state din Uniunea Sovietica dar si spre familii ale Cosa Nostra din SUA si Canada.
Contractele publice, gazul si reciclarea gunoaielor sunt afacerile de acoperire pentru sute de milioane de euro reciclati de familii mafiote implicate la nivel international in traficul de droguri si diverse alte activitati criminale.
Procurorii antimafia la Bucuresti
Procurorii antimafia din Palermo au vizitat Romania la inceputul lunii decembrie, dupa ce o comisie rogatorie a fost pusa in miscare.
Acestia investigheaza impreuna cu procurorii DIICOT transferurile de bani ale familiei Ciancimino din Palermo, transferuri realizate intre Italia si Romania, avand dovezi ca sume de bani au fost reciclate in tara noastra.
Principala firma anchetata este Agenda 21, unde chiar un membru al familiei Cinancimino, Roberto, apare in Consiliul de Administratie si unde firma Sirco, asupra careia s-a pus sechestru in Italia, detinea 51 % din actiuni. In consiliul de administratie mai apar personaje cercetate in Italia: Giovanni Lapis si Romano Tronci.
Sotia lui Romano Tronci, Santa Sidoti, apare ca actionar. Imediat ce primele articole care legau Agenda 21 de familia Ciancimino au aparut in Italia, Ciancimino, Tronci si Lapis au disparut de pe lista de administratori si din Consiliul de administratie.
In rechizitoriul intocmit de catre italieni pentru a motiva punerea sub sechestru a mai multor firme, principalele persoane investigate sunt Gianni Lapis, avocatul Giorgio Ghiron si familia Ciancimino.
Averea lui Don Vito
Declaratia de venit a lui Massimo Ciancimino pe anul 2003 arata ca acesta dispune de un profit de 58 de mii de euro. In paralel insa, investigatorii italieni au descoperit ca acesta dirijeaza afaceri de sute de milioane de euro si ca dispune de bani proveniti din afaceri inregistrate pe numele catorva persoane paravan.
Ancheta italienilor a inceput dupa ce un bilet a fost gasit asupra unui fost membru al mafiei transformat in colaborator al justitiei italiene, Antonio Giuffre. Acesta a detaliat relatiile dintre Vito si Massimo Ciancimino, pe de o parte, si Bernardo Provenzano si restul conducatorilor din Cosa Nostra, pe de alta parte.
Declaratiile lui Giuffre s-au legat cu cele ale altor colaboratori ai justitiei italiene, asa numitii pentito ai Mafiei. Astfel ca telefoanele lui Massimo si ale lui Giovanni Lapis, fost prieten si sfatuitor al lui don Vito, au fost puse sub ascultare.
Rapid s-a stabilit ca deciziile privind afacerile se iau impreuna cu un avocat din Roma, Giorgio Ghiron, fost aparator al lui don Vito in instanta.
Lapis, Ghiron si tanarul Ciancimino au fost ascultati timp de doi ani, timp in care investigatorii italieni au urmarit sute de milioane de euro pe care cei aflati sub urmarire ii purtau prin toata lumea.
Acestia au investit bani in companii de gaz, in reciclarea gunoaielor, in producerea de mobilier, in companii aviatice si in produse de lux, ca iahturi sau masini la comanda. Ziarul italian „La Repubblica” relateaza un element interesant, care arata extinderea operatiunilor italienilor catre Rusia si foste state sovietice.
Inainte de punerea sub sechestru a firmei Sirco, Lapis era pe cale sa incheie un contract cu Gazprom, de livrare a 6 milioane de metri cubi de gaz, destinati pietei europene.
Tratativele au fost duse de catre Lapis cu un fost colonel KGB, Alexander Medvedev, a carui carte de vizita a fost gasita intr-un garaj al lui Massimo Ciancimino in timpul unor recente perchezitii, alaturi de draft-ul unui contract ce detalia viitoarea afacere cu gaz.
Mai mult, s-a gasit o scrisoare de multumire din partea asociatiei ruse „Fundatia Putin” catre Massimo, in care se arata ca fiul lui don Vito a sponsorizat un spectacol de balet rus la Roma.
Unele legaturi ale persoanelor cu care face afaceri Ciancimino in Romania duc tot catre comunitatea de afaceri rusa si mai ales catre fosti ofiteri ai serviciilor secrete ruse.
Legaturile lui Ciancimino in Romania
Conform documentelor intocmite de catre procurorii italieni, Ciancimino junior lucra atat cu Lapis si Ghiron dar si cu alte cateva persoane considerate de incredere: Romano Tronci si sotia lui, Santa Sidoti si fratii Sergio si Giuseppe Pileri.
In transcrierile inregistrarilor telefonice depuse la dosarul Ciancimino, am gasit in mai multe randuri discutii cu sau despre aceste personaje. Toate aceste discutii se refera la afaceri dirijate prin interpusi de catre familia Ciancimino, afaceri care s-au desfasurat si pe teritoriul Romaniei.
Conform investigatiei noastre, la mijlocul acestui an, numai fratii Pileri si Santa Sidoti mai aveau participari in Romania si in alte firme in afara companiei Agenda 21. In acest moment, conform surselor din procuratura Palermo, fratii Pileri nu sunt inca oficial sub investigatie.
Reteaua Pileri
Afacerile fratilor Pileri cuprind mai multe zone de activitate, dintre care cea mai dezvoltata este afacerea de reciclare a gunoaielor.
Fratii Pileri prin firmele lor au reusit sa se asocieze cu mai multe primarii si consilii locale din tara pentru a construi rampe ecologice de reciclare a gunoaielor sau pentru a asigura salubrizarea localitatilor.
Bucuresti, Ploiesti, Comarnic, Targu Mures, Tulcea sunt tot atatea locatii unde afacerile fratilor Pileri se dezvolta nestingherite de mai multia ani de zile. Principalele lor firme prin care actioneaza in acest domeniu sunt Agenda 21, Ecorec, Salub si Ecologica SA (vezi schema).
Afacerea Hipodromul
O alta afacere in care Pileri au investit este hipodromul din Ploiesti. Acesta a fost recent concesionat printr-o licitatie pentru 49 de ani, catre firma italiana Ippodromi & Citta, firma care s-a asociat in afacere cu compania „3 I” a fratilor Pilleri. Pileri mai aveau o companie care activa in interiorul hipodromului cu ceva timp inainte.
Este vorba de firma cu obiect de activitate din domeniul agriculturii, Bio Agri Est.
Partenerul italian, Gaetano Papalia, conduce mai multe hipodromuri in Roma, Napoli, Florenta si Siena. El a declarat presei locale ca grupul sau obtine profituri de peste 400 de milioane de euro anual, din pariurile organizate pe marginea curselor de cai.
Piazza Italia
Sergio Pileri este presedintele Asociatiei „Club Piazza Italia”, o asociatie care isi propune sa consolideze comunitatea italiana din Romania. Asociatia editeaza si un periodic in limba italiana, folosit in mare parte pentru promovarea firmelor fratilor Pileri.
Mai putem mentiona aici si un restaurant pe care fratii Pileri l-au deschis in Bucuresti, bistroul „Il Toscanino”. Sergio Pileri este destul de activ in comunitatea italiana din Romania. El apare si ca membru in Consiliul Executiv al Unimpresa Romania, o asociatie care reprezinta interesele oamenilor de afaceri italieni in Romania.
Plasarea fortei de munca si agricultura
O alta parte importanta a activitatii financiare a fratilor Pileri in Romania este selectia si plasarea fortei de munca. Acestia au infiintat firmele General Consulting si Agentia Obiettivo Lavoro.
Merita mentionat faptul ca numele celei de-a doua firme este identic cu al principalei companii de plasare a fortei de munca din estul Europei in Italia, firma care si-a deschis o reprezentanta si la Bucuresti.
Firmele Semtest si Bio Agri sunt active in domeniul agricol, respectiv in cultura cerealelor si cresterea bovinelor.
Agentii de investigatie
Fratii Pileri detin actiuni prin firmele lor la doua companii care se ocupa cu activitati de investigatie si protectie. Este vorba de Mondial Pol si de Agentia de investigatii A & D. Ambele au sediul in Bucuresti, pe strada Tunari, acolo unde se afla cartierul general al fratilor Pileri.
Faptul ca fratii Pileri au obtinut autorizatii pentru a detine parte din aceste firme este deosebit de interesant daca stam sa analizam articolele de presa aparute in ziarul ploiestean Altphel si in Academia Catavencu.
Ziaristii au prezentat la inceputul anului documente secrete ale SRI in care se facea referire la legaturile dintre fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea, si Sergio Pileri.
Reiese din articolele de presa ca Paltanea l-a protejat informativ pe Pileri, desi alte directii ale SRI intocmeau sau cereau note informative despre activitatea acestuia in Prahova.
Tot potrivit articolelor mentionate, dupa trecrea in rezerva a colonelului Paltanea, acesta a ocupat pentru un timp un post de conducere in firma SALUB, firma in proprietatea Agenda 21.
Colonelul SRI a fost retinut sambata aceasta de catre procurorii DNA, in cadrul unui complex dosar ce vizeaza contrabanda cu produse petroliere gestionata de Paltanea din interiorul SRI timp de 10 ani.
Presa a semnalat ca dosarul trateaza si cazuri de contrabanda cu masini furate din Italia si inregistrate ca masini operative la SRI Prahova.
Interesant este ca numele lui Paltanea apare mentionat in articolele ziarului Altphel din Ploiesti ca director al Centrului de Afaceri Romano Rus din Bucuresti, loc unde a ajuns dupa parasirea postului de conducere a SRI Prahova. Centrul de afaceri a fost infiintat impreuna cu banca Nova Bank, fosta banca Unirea.
Alte afaceri
Romano Tronci, personaj de incredere al lui Massimo Ciancimino nu mai apare in acest moment ca proprietar al vreunei firme in Romania. Am descoperit insa un partener extern al lui Tronci dintr-o firma inregistrata in Marea Britanie, ca actionar la o companie de asigurari autohtona.
Asociatul lui Tronci se numeste Marco Montorfano si apare ca actionar la firma in dizolvare „Societate de asigurari si reasigurari Stuttgart Allianz Versicherungsgesellschaft”
La interviu cu avocatul
Am incercat sa luam un punct de vedere al fratilor Pileri despre cele expuse in articol. Cei trei frati sunt Giuseppe, Sergio si Alberto. Singurul care a raspuns a fost Sergio Pileri, care a venit la intalnire insotit de un avocat si un partener – nici unul nu s-a prezentat.
Pileri ne-a cerut de la inceput o lista de intrebari la care urma sa ne raspunda numai in scris, refuzand sa participe la o discutie, sa fie inregistrat sau sa fie fotografiat.
Nu am acceptat conditiile si i-am cerut sa ne dea in scris o descriere a afacerilor lui din Romania, pe baza carora am putea incepe un dialog, lucru acceptat de acesta. Au trecut aproape 20 de zile de la intalnirea noastra, iar Pileri nu a mai dat nici un semn.
Intr-o scurta discutie telefonica Pileri a spus ca nu are timp pentru astfel de discutii si ne-a sfatuit sa avem mare grija ce scriem. El a refuzat sa ne puna in legatura cu fratii sai.
Avocatul Lapis a declarat catre presa italiana ca societatile aflate sub lupa investigatorilor nu au nici o legatura cu Ciancimino si ca sunt companii curate. Massimo Ciancimino la randul sau a declarat ca banii urmariti de investigatori ii apartin lui Lapis, si nu au nici o legatura cu tatal sau.
Parchetul nu comenteaza
Simona Rusu este procurorul delegat al Directiei de Combatere a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, DIICOT, care investigheaza cazul impreuna cu procurorii italieni. Ea nu a vrut sa comenteze in nici un fel cazul Ciancimino in Romania.
Pe scurt, procurorii italieni ii acuza pe Ghiron, Lapis si membri familiei Ciancimino ca s-au asociat in vederea eludarii dispozitiei justitiei de a confisca averea lui Vito Ciancimino, condamnat anterior in instanta.
Operatiunea Property
Bernardo Provenzano, aflat de zeci de ani pe lista celor mai cautati mafioti italieni, a mai avut o tentativa de a folosi teritoriul Romaniei pentru a pune la punct operatiuni de spalare de bani.
In anul 2002, in cadrul operatiunii PROPERTY, Directia Italiana Antimafia a sechestrat bunuri in valoare de milioane de euro si a pus zeci de persoane sub urmarire penala pentru activitati de spalare a banilor proveniti din traficul de droguri sau alte actiuni de crima organizata.
Parte din aceste activitati s-au desfasurat si pe teritoriul Romaniei. Prin intermediul romano-italianului Paul Brener, mai multi italieni legati de Bernardo Provenzano au deschis diverse firme in Romania. Ei au activat nederanjati de catre autoritatiile romane vreme de peste 6 ani.
Italienii care si-au deschis firme aici erau fie cunoscuti ca facand parte din organizatii criminale, fie implicati direct in operatiuni de trafic de droguri si armament sau pur si simplu reprezentau interesele lui Bernardo Provenzano si ale unuia din adjunctii lui, Giuseppe Madonia.
Membri Cosa Nostra au urmarit pe langa desfasurarea unor afaceri si crearea unei retele de influenta. Astfel, in contact cu Paul Brener au ajus seful Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga si diversi politicieni PSD, ca Romulus Ion Moucha si Constantin Nita.
Investigatorii italieni au semnalat in van autoritatiilor romane ca mafioti ai Cosa Nostra se intalnesc in Romania pentru a pune la cale operatiuni de spalare de bani, fara a putea fi interceptati.
Il consigliere Don Vito
Vito Calogero Ciancimino, fost primar crestin-democrat al orasului Palermo la inceputul anilor 70, a avut legaturi puternice cu Cosa Nostra, mai ales cu legendarii capi mafioti Salvatore Riina si Bernardo Provenzano.
Dupa arestarea la inceputul anilor 90 a lui Salvatore Riina, tovarasusl sau Provenzano a ajuns sa conduca puternica grupare mafiota cu radacini in satul Corleone. Ciancimino a fost legatura mafiotilor cu lumea politica si financiara din Sicilia inca din anii 60.
Din pozitiile oficiale ocupate in primaria orasului Palermo, el a reusit sa directioneze contracte publice de constructii sau de bransare la reteaua de gaz catre asociati ai mafiei. Primele dovezi care l-au legat pe Cinancimino de mafie au iesit la iveala la mijlocul anilor 70.
Apoi au urmat declaratii ale unor membri ai Cosa Nostra, care au dus la o investigatie de lunga durata si la incarcerarea lui Ciancimino. Don Vito a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru asociere de tip mafiot si la confiscarea averii. A murit la Roma, in noiembrie 2002, in urma unui infarct. La acel moment se afla inca in arest la domiciliu.
in instanta nu a deconspirat locul unde si-a depozitat averea, insa anchetatorii italieni aveau dovezi ca averea fabuloasa a lui Ciancimino a fost pusa la adapost inainte sa inceapa operatiunile de sechestrare.
Procurorii italieni au descoperit ca afacerile lui don Vito au fost continuate prin fiul sau Massimo, care i-a folosit ca paravan pe avocatii Giovanni Lapis si Giorgio Ghiron.
Membri ai diverselor familii mafiote, colaboratori ai justitiei, il declara pe don Vito un fel de „eminenta cenusie” care a stat tot timpul in umbra lui Provenzano, l-a sfatuit financiar si la reprezentat in relatiile cu lumea politica.
Canapele la Arad
In documentul remis de italieni autoritatilor romane pentru punerea in miscare a comisiei rogatorii, se mentioneaza ca pe langa interesul in afacerile cu deseuri din Romania, Massimo Cinancimino are legaturi cu o firma internationala producatoare de mobilier care activeaza si in Arad.
Massimo Cinancimino este distribuitor legal in Palermo al produselor de mobilier Chateau d’AX. La perchzitiile legate de acest caz s-au gasit documente care arata ca produse ale firmei Chateau d’AX sunt produse si vandute in Romania de catre firma Maxstile din Arad. Actionarii firmei sunt doi italieni, Antonio si Tiziano Colombo.
Acestia mai sunt asociati in firma Tiziano Trading din Roman, judetul Neamt, cu binecunoscutul Culita Tarata.
Conexiunea Pacetti
Investigatia noastra a scos la iveala mai multe legaturi ale gruparii Cinancimino in Romania cu italieni implicati in scandaluri internationale, acuzati de legaturi cu Cosa Nostra.
Vorbim aici de firma romaneasca LFG, detinuta de compania Ecorec, controlata de fratii Pileri, si co-asociata cu un offshore din insulele Barbados. LFG este administrata de catre Franco Pacetti. Obiectul de activitate al LFG este fabricarea gazelor industriale.
Pacetti a mai infiintat o companie in Romania, Cindesol, care a incercat sa preia controlul asupra gropii de gunoi Glina, inaintea fratiilor Pileri. Mai mult, Cindesol este asociata in firma Eco Gold Invest, firma de salubrizare care actioneaza in zona Mangalia.
Cindesol si Pacetti au mai multe lucruri in comun. Firma este inregistrata la aceeasi adresa din insulele Barbados cu compania CINTEC, unde Pacetti apare ca secretar-administrator. Numele lui Pacetti si al firmei CINTEC au aparut intr-o serie de investigatii jurnalistice in San Salvador.
Ziaristii de la „El Diaro de Hoy” au descoperit ca in spatele unor afaceri cu reciclarea gunoaielor patronate de catre firma CINTEC in San Salvador, stau familii ale Cosa Nostra din Canada si Statele Unite. Alaturi de Pacetti a fost mentionat si numele lui Matteo Pasquale, asociat in Romania in Cindesol si presedinte al CINTEC in San Salvador.
Conexiunile lui Pacetti prin firma CINTEC duc catre o persoane condamnate pentru trafic de droguri si catre grupari implicate in traficul international de stupefiante – familiile Bonano din New York si Cinquino din Canada.