Sari direct la conținut

Traian Basescu in vizita la Moscova

Preşedintele Traian Băsescu face o vizită la Moscova la invitaţia preşedintelui Vladimir Putin cu care are o intrevedere privată.

Preşedintele Romaniei se va intalni şi cu premierul Mihail Fradcov şi cu preşedintele Dumei de Stat Boris Grizlov.

Delegaţia oficială este insoţită de un grup de oameni de afaceri, de vice-premierul George Copos şi consilierul prezidenţial Teodor Stolojan.

Varful de lance al politicii externe pare să fi devenit Traian Băsescu.

Vizita sa la Moscova urmează celor făcute in Republica Moldova, Ucraina, Polonia şi Marea Britanie.

Dar, spre deosebire de celelalte, vizita la Moscova se anunţă a fi ceva mai delicată.

Neincredere

Preşedintele Romaniei a admis la Londra că relaţia cu Rusia nu este una bună, dar că se va strădui să o amelioreze.

Intr-un interviu publicat duminică in ziarul Moscovskie Novosti, preşedintele Băsescu a declarat că 15 ani au fost pierduţi in relaţia cu Moscova din pricina unor complexe istorice dar şi din cauza unor complexe pe care le-au avut politicieni care au condus Romania in aceşti ani.

“Eu nu am complexe”- a adăugat Traian Băsescu, care pledează pentru un parteneriat cu Rusia şi menţionează că Romania şi Rusia au interese comune la Marea Neagră.

Este vorba, in primul rand, de parteneriat in lupta impotriva drogurilor, a traficului de carne vie şi a terorismului.

Traian Băsescu a insistat că Marea Neagră este zona-cheie unde Romania poate juca un rol important şi e posibil ca acestea să fie subiectele de pe agenda discuţiilor de la Moscova.

Avand trei state membre NATO vecine cu Marea Neagră, Rusia nu pare să se simtă confortabil, in condiţiile in care suspiciunile Moscovei faţă de organizaţia nord-atlantică nu au dispărut.

In plus, semnalele tot mai clare despre amplasarea de baze americane in Dobrogea ar putea să fi atras deja atenţia Moscovei.

Şi poate nu este intamplător că vizita la Moscova o precede pe cea pe care Traian Băsescu o va face la Washington la inceputul lunii martie.

Este puţin probabil că după intrevederea cu Vladimir Putin, axa Bucureşti -Londra- Washington să fie extinsă şi la Moscova dar cel puţin posibila stabilire a unui parteneriat Romania -Rusia ar putea să suplinească ceea ce Traian Băsescu numeşte neincrederea care a existat intre cele două state.

In opinia sa, această neincredere a provocat şi ingheţarea relaţiilor economice dintre cele două state.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro