Sari direct la conținut

Stolojan s-a retras din fruntea PNL si din cursa pentru Presedintie

BBC

Theodor Stolojan si-a anuntat sambata seara retragerea din fruntea PNL si totodata, la candidatura pentru Presedintie. Stolojan si-a motivat decizia invocand motive de sanatate. Informatii despre starea sanatatii precare a presedintelui Stolojan au transpirat in presa in ultimele luni. Prezent in momentul retragerii colegului sau, Traian Basescu a izbucnit in lacrimi.

Stolojan a desemnat ca presedinte interimar al PNL, pana la congresul din 2005, pe Calin Popescu Tariceanu.

  • Documente video:
    Discursul de retragere al lui Stolojan
    Basescu se desparte de Stolo plangand
  • Document audio:

  • Discursul de retragere a lui Stolojan

    Theodor Stolojan s-a retras din cursa prezidentiala
    Theodor Stolojan
    Candidatul Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si-a anuntat retragerea din cursa pentru presedintia Romaniei si de la conducerea Partidului Liberal.
    El a invocat motive de sanatate, fara sa precizeze de ce boala sufera.

    Intr-o declaratie de presa sustinuta in comun cu presedintele PD, Traian Basescu, Theodor Stolojan a anuntat ca interimatul functiilor de co-presedinte al Aliantei PNL PD si presedinte al Partidului National Liberal va fi asigurat de Calin Popescu Tariceanu.

    Theodor Stolojan este membru PNL din iulie 2000. In perioada 2000-2002 a fost presedinte al Consiliului National al PNL, iar in august 2002 a fost ales presedinte al partidului.

    Theodor Stolojan a mai candidat la alegerile prezidentiale din anul 2000, clasandu-se atunci pe locul trei.

    A devenit candidatul Aliantei PNL-PD la prezidentialele din 2004 prin decizia Consiliului National al PD din 13 decembrie 2003 si a Delegatiei Reprezentantilor Nationali (DRN) a PNL din 5 februarie.

    La jumatatea lunii august, PNL si PD au inceput strangerea de semnaturi pentru sustinerea candidaturii sale.

    In perioada 1991- 1992 a fost prim ministru, in timpul guvernarii FSN si a presedintiei lui Ion Iliescu.

    Ulterior, domnul Theodor Stolojan a lucrat in cadrul Bancii Mondiale.

    Basescu ‘succesor’

    Nu au fost confirmate zvonurile privind candidatura lui Traian Basescu la presedintie in urma retragerii dlui Stolojan din cursa.

    In declaratiile facute presei nu a fost anuntat noul candidat al Aliantei pentru presedintie. Surse din PNL insa au confirmat drept posibila candidatura lui Traian Basescu.

    Vice presedintele PD, Adrian Videanu, a declarat la BBC ca saptamana viitoare – „cel mai probabil miercuri” – vor fi convocate structurile de conducere ale PNL si, respectiv, PD pentru a analiza situatia creata de anuntul Dlui Stolojan si pentru a desemna un nou candidat comun al aliantei D.A. PNL-PD la presedintie.

    Dl. Videanu a reamintit ca intelegerea dintre cele doua partide prevede ca unul dintre ele sa desemneze candidatul la presedintie si celalalt sa numeasca candidatul pentru functia de prim ministru, pe baza algoritmului convenit.

    Adrian Videanu nu a confirmat zvonurile privind posibila candidatura a lui Traian Basescu la presedintie, dar a precizat ca „se stia mai demult ca dl. Stolojan are unele probleme personale”.

    Cu toate acestea, a precizat dl. Videanu la BBC, „nu a existat o solutie de rezerva”.

    Anterior, presedintele organizatiei din Bucuresti a PNL, Ludovic Orban a declarat ca daca Teodor Stolojan se va retrage, candidatul care poate castiga alegerile prezidentiale din partea aliantei este Traian Basescu.

    Traian Basescu a castigat al doilea mandat consecutiv la Primaria Bucurestiului. El l-a invins cu usurinta pe candidatul PSD, Mircea Geoana, in cadrul alegerilor locale desfasurate in luna iunie.

    Agentia Associated Press transmite ca liderul PD, Traian Basescu, a fost vehement atacat de partidul de guvernamant, PSD, care pare sa se teama de popularitatea lui.

    Mesaje de sanatate

    La scurta vreme de la anuntarea retragerii candidaturii din cursa prezidentiala, Theodor Stolojan a primit mai multe mesaje si scrisori din partea unor lideri politici.

    Theodor Stolojan in timpul campaniei electorale

    Premierul Adrian Nastase i-a transmis dlui. Stolojan „multa sanatate si foarte mult curaj”.

    ‘Intr-un asemenea moment, avem cu totii datoria sa uitam de lucrurile care ne despart si sa fim solidari” se spune in scrisoarea lui Adrian Nastase catre dl. Stolojan.

    Theodor Stolojan era principalul contra-candidat al lui Adrian Nastase la presedintie.

    Presedintele Iliescu a declarat – de la San Marino – ca regreta faptul ca Theodor Stolojan a fost nevoit sa se retraga din cursa prezidentiala chiar inaintea inceperii campaniei electorale.

    „Asta e realitatea,” a declarat Ion Iliescu, fara a face alte comentarii.

    Presedintele UDMR, Marko Bela, si-a exprimat regretul fata de retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala, aratand ca aceasta decizie va influenta lupta electorala pentru functia de sef al statului si ar putea sa influenteze relatiile de forta intre cei doi poli politici.

    „Regret foarte mult ca Theodor Stolojan se retrage, fiindca a fost si este un politician important al Romaniei de astazi. Este regretabila aceasta retragere brusca din motive de sanatate”, a declarat liderul UDMR, citat de MEDIAFAX.

    Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, considera ca retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala si de la conducerea PNL este „uvertura sfarsitului” constructiei „artificiale” PNL-PD.

    Intr-o scrisoarea deschisa, presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, si-a exprimat regretul sau si al partidului pe care il conduce pentru retregarea din cursa a lui Theodor Stolojan. El i-a dorit insanatosire grabnica.

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro