Sari direct la conținut

Topul marilor capturi de țigări de contrabandă și povestea fără sfârșit fericit a scannerelor din vamă

Smile Media
Captură de țigări de contrabandă , Foto: Politia de Frontiera
Captură de țigări de contrabandă , Foto: Politia de Frontiera

Contrabandiștii nu au stat ”la izolare” în aceste luni, ci au tot încercat să introducă țigări în țară, dovadă fiind și că cea mai mare captură a fost de peste 150.000 de țigări. Contrabanda a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a țării pe motiv că dăunează grav bugetului de stat, iar în articol puteți citi despre cele mai mari capturi făcute la vamă, despre scandalul scannerelor, despre modurile de operare ale infractorilor și despre zonele unde contrabanda este mai intensă.

Ce este contrabanda și ce produse se pretează

Contrabanda constă în introducerea sau scoaterea din țară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal. Se pretează pentru contrabandă produsele cu accize mari, precum țigările, alcoolul sau combustibili.

Contrabanda este o infracțiune gravă, deoarece presupune introducerea în țară a unor bunuri sau mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal, iar această introducere este ilegală, fie pe lângă punctele de frontieră, fie prin punctele de frontieră, dar prin sustragerea de la controlul vamal.

Prețul este principalul motiv pentru care oamenii cumpără produse de contrabandă. Ţigaretele sunt cele mai traficate produse la frontierele României, mai ales la granițele cu Republica Moldova, Ucraina și Serbia, țări unde țigările sunt mult mai ieftine decât la noi. Dacă în România țigările costă între 19 și 24 de lei, cele de contrabandă aduse din Ucraina de exemplu, sunt vândute și cu 13 lei.

Contrabandiștii sunt activi și găsesc noi metode, iar exemplele sunt multe și implică uneori drumuri de altitudine și drone. De exemplu, cei de la Poliția de Frontieră au anunțat pe 3 septembrie că au observat în apropierea frontierei de stat, pe muntele Pop Ivan, la o altitudine de 1.930 metri, mai multe persoane care transportau în spate, dinspre frontiera de stat spre interiorul localității Repedea, colete voluminoase. Contrabandiștii au fugit, abandonând coletele, și s-a găsit cantitatea de 7.440 pachete cu țigări, în valoare de peste 87.000 lei.

Tot pe 2 septembrie, la miezul nopții, polițiștii de frontieră din zona Sighetu Marmaţiei au auzit o dronă venind din Ucraina, iar autoritățile din țara vecină au fost informate. În urma inventarierii coletului a rezultat cantitatea de 500 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 5.850 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării.

Contrabanda, fenomen care dăunează grav bugetului României, a fost în acest an considerată pentru prima dată o amenințare la adresa securității naționale și apare în noua Strategie Națională de Apărare a țării 2020-2024. Contrabanda apare în premieră în acest document, alături de infracțiuni precum evaziunea fiscală, spălarea de bani şi contrafacerea mărfurilor.

Conform unui studiu Novel Research, media anuală a nivelului contrabandei cu țigarete în România a scăzut de la 16,3% în 2019, la 13,9% anul trecut. În cei 12 ani de monitorizare, cel mai mic nivel al pieței ilicite de țigarete din țară a fost în luna septembrie 2019 și s-a situat la 10,5%. Au fost luni în care prețul țigărilor de pe piața neagră a crescut, au fost închise fabrici clandestine din Bulgaria, Cehia și Slovacia și au fost aplicate și în țară amenzi unor magazine care vindeau ”pe sub mână” țigări de contrabandă.

În plus, în ultimele luni au fost destructurate și câteva rețele infracționale

Număr de țigări capturate, conform site-ului stopcontrabanda.ro

  • 2017: 149 de milioane
  • 2018: 112 milioane
  • 2019: 149 milioane

Valoarea țigărilor capturate, conform stopcontrabanda.ro

  • 2017: 90 milioane lei
  • 2018: 50 milioane lei
  • 2019: 78 milioane lei

Număr de țigări capturate în primele opt luni

  • 2020: 81,5 milioane
  • 2019: 96,5 milioane
  • 2018: 58,2 milioane
  • 2017: 85,1 milioane

Evoluția lunară a capturilor de țigări în 2020 (număr)

  • Ianuarie: 2,4 milioane
  • Februarie: 9,7 milioane
  • Martie: 9,7 milioane
  • Aprilie: 13,4 milioane
  • Mai: 15,6 milioane
  • Iunie: 6,5 milioane
  • Iulie: 11,3 milioane
  • August: 12,7 milioane

La capitolul județe, Suceava a fost pe primul loc, cu peste 14 milioane de țigări de contrabandă confiscate, iar pe locul secund a fost jud Maramureș, cu peste 7,5 milioane de țigări.

Datele IGPR arată că, în perioada 2016 – 2020, structurile de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române au destructurat 77 de grupări infracționale care făceau contrabandă cu țigări, fiind trimise în judecată 677 de persoane pentru săvârșirea de infracțiunilor prevăzute în Codul Penal și Codul Vamal.

Scandalul scannerelor

O adevărată ”saga” a fost cu cele 15 scannere care erau destinate verificării TIR-urilor care trec prin vămi, astfel încât să nu aibă mărfuri de contrabandă. Unul singur a funcționat și nu este clar când vor fi cumpărate unele noi.

În iunie 2017, conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că sesizează organele de urmărire penală și l-a informat în scris pe premier, după ce, în urma unor controale, a descoperit că numai unul din 15 scanere ale Direcției Generale a Vămilor plasate în punctele de frontieră era funcțional, iar direcția de control din ANAF a constatat neregularități cu privire la încheierea și derularea contractului de mentenanță pentru aceste scanere.

În plus, direcția de control din cadrul ANAF a constatat neregularități cu privire la încheierea și derularea contractului de mentenanță pentru aceste scanere și a sesizat procurorii.(sursa stirileprotv.ro)

Așadar, în 2017 era funcțional doar unul dintre cele 15 sisteme de scanare, situație care a contribuit substanțial la creșterea puternică a traficului ilicit, în special cel cu țigarete.

ANAF a inițiat la început de 2018 procedura pentru o eventuală repunere în funcțiune a aparatelor Roboscan din vămi, cele care ar fi trebuit să joace un rol foarte important în combaterea traficului ilicit cu țigări și alte bunuri. Verificările trebuiau realizate pentru cinci dispozitive Roboscan 1M produse în 2008, 7 dispozitive Roboscan 1MC produse între 2010 și 2012 și trei autospeciale cu sistem de examinare a autovehiculelor grele, cu radiații gamma, produse de Rapiscan în 2003. (sursa profit.ro)

În iuilie 2018, ministrul de atunci al Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea că intenţionează să securizeze punctele vamale de la frontiera cu Moldova, Ucraina şi Serbia, unde să fie instalate scannere pe fiecare linie de intrare în ţară, pentru a fi verificate toate transporturile. El susţinea că România pierde anual un miliard de euro din contrabanda cu ţigări.

Întrebat dacă nu este posibil ca aceste scannere să fie stricate, ministrul Finanţelor a răspuns: “Vor fi puse pe fiecare linie de intrare în ţară încât nu poate să dea cu TIR-ul în spate să-l strice, să stea cu el pe bară. Sunt şi eu trecut prin această administraţie de foarte mulţi ani şi am văzut de-a lungul timpului multe astfel de intenţii şi vom avea soluţii la fiecare astfel de posibilă situaţie”. (sursa news.ro).

În iunie 2020, premierul Orban declara că scannerele de la Vamă au fost cumpărate pe post de ”mobilier” și că banii pentru digitalizarea ANAF nu au fost folosiţi. ”Au fost obligaţi toţi oamenii de afaceri să îşi cumpere case de marcat cu transmitere a informaţiilor online şi ANAF-ul de trei ani de zile nu şi-a cumpărat serverele pe care să poată centraliza informaţia respectivă. Nu pot să vă spun de Vamă pentru că şi-au luat scanerele în vamă din care nu a funcţionat niciodată niciun scaner din vamă, au fost cumpărate pe post de mobilier pentru că niciodată cei care operau aceste scanere nu au avut niciun interes să funcţioneze aceste scanere”. (sursa – Adevărul).

În ianuarie 2020, Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spunea că are în vedere un proiect separat pentru vamă, pentru a reduce fenomenul contrabandei. În legătură cu aceste aparate el a subliniat însă că situaţia este complicată, întrucât sunt cumpărate cu fonduri europene. „Trebuie să găsim o soluţie şi aici trebuie să ne inspirăm de la cei din jur, pe termen scurt, pentru că sunt din fonduri europene nici nu poţi lua altele, pentru că trebuie să dai banii înapoi. Este mai complicat. Acolo e de muncă, la vamă e un proiect separat de ANAF, deocamdată le luăm pe rând. Vreau să nu mai fie niciun TIR care să treacă cu marfă de contrabandă. (…) Una dintre soluţii este să facem ce fac cei din UE, să facem vămuirea la destinaţie, pentru că azi, tot controlul este la vama respectivă şi e greu de controlat. Dacă vămuirea se face la destinaţie, deciziile sunt mai uşor de controlat. Dacă ne încăpăţânăm să ţinem tot controlul la graniţă nu vom rezolva niciodată problema”, spunea Câțu. (sursa Digi24).

Câteva exemple de capturi recente, în funcție de valoarea confiscată

1 august: Poliţiştii de frontieră de la Bechet au descoperit, ascunse într-un camion, 162.500 pachete cu ţigări, pe care un cetăţean român a încercat să le introducă ilegal în ţară. Captura de ţigări este cea mai mare înregistrată de poliţiştii de frontieră în acest an, iar valoarea acesteia se ridică la peste 2,4 milioane lei. Cu ocazia controlului amănunţit efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul marfă al camionului, un perete fals în spatele căruia erau depozitate mai multe cutii ce conţineau ţigarete.

Mai 2020: Poliţiştii au verificat, în Portul Constanţa Sud Agigea, un container sosit din Georgia, având ca destinatar o societate comercială din Bucureşti. În urma controlului containerului, poliţiştii au descoperit aproximativ 10 milioane de ţigarete, acestea fiind ridicate de autoritatea vamală. Trei persoane au fost reţinute

19 august: Polițiștii de frontieră au găsit peste 400.000 de pachete cu țigări, în valoare de peste un milion de euro, în Portul Constanţa Sud Agigea după ce a fost verificat un container cu mobililer, selectat în baza unei informaţii. Containerul a fost transportat la sediul Gărzii de Coastă, unde autorităţile au făcut un inventar al acestuia. Astfel, au fost găsite 412.050 pachete cu ţigări, în valoare de 4.944.600 lei (aproximativ 1.021.600 euro). Ţigările au fost confiscate.

28 august: Poliţiştii de frontieră de la Giurgiu au descoperit, ascunse într-un ansamblu de vehicule, format din autocamion şi remorcă, cantitatea de 92.500 pachete cu ţigări, în valoare de 1.85 milioane lei, pe care bărbatul intenţiona să le introducă ilegal în ţară. Procedând la verificarea mijlocului de transport, polițiștii de frontieră au observat că şnurul asigurator al remorcii era slăbit în partea din spate, putându-se astfel pătrunde în compartimentul marfă, fără a fi deteriorat sigiliul vamal.

26 iulie: Polițiștii de frontieră de la Sighetu Marmației au descoperit și confiscat peste 58.000 pachete cu țigări de provenienţă extracomunitară. Țigările, în valoare totală de 680.000 lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

17 iulie: Polițiștii de frontieră de la Sighetu Marmației au descoperit și confiscat peste 34.000 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare totală de peste 402.000 lei.

2 septembrie: Polițiștii de frontieră de la Sighetu Marmației au descoperit şi confiscat 31.000 de pachete cu ţigări, în valoare de 365.300 lei, marfă ce urma să fie comercializată pe piaţa neagră de desfacere din zonă. Inițial autoturismul de teren în care se aflau infractorii a acroșat autospeciala poliției de frontieră la o barieră de la un drum forestier și a demarat în viteză.

28 iunie: Polițiștii de frontieră de la Sighetu Marmației au descoperit și confiscat aproximativ 21.000 pachete cu țigări de provenienţă ucraineană. Țigările, în valoare totală de 242.131 de lei au fost ridicate în vederea confiscării

23 august: Poliţiştii de frontieră de la Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat peste 11.000 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 129.000 lei. Doi cetăţeni români sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

19 august: Un cetăţean român a fost prins când transporta 6.700 pachete de țigări în valoare de 78.000 de lei, ascunse în tavanul dublu al unui microbuz. Incidentul s-a petrecut la Sighetu Marmației.

Metode de introducere a țigărilor în țară

Polițiștii de frontieră spun că principalul mod de operare întâlnit la granițele cu Ucraina și Republica Moldova îl reprezintă introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, „în colete învelite în folie de culoare neagră, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare din apropierea frontierei sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, în unele cazuri fără plăcuțe de înmatriculare sau cu plăcuțe false”.

Alte metode

– „Metoda capac”, care constă în ascunderea pachetelor de țigări printre alte categorii de mărfuri și tranzitarea apoi în mod legal prin punctele de trecere a frontierei.

– „Metoda cablului”: metodă utilizată în zona frontierei riverane care presupune trecerea baxurilor cu țigarete pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă.

– Tranzitarea zonei muntoase de frontieră cu atelaje trase de cai, profitând de relieful muntos greu accesibil, aspect care face dificilă verificarea traseelor.

– Folosirea unor aparate de zbor (motodeltaplan/planor/dronă sau chiar elicoptere) care sunt modificate pentru transportul baxurilor de țigări peste frontieră.

Articol susținut de British American Tobacco​

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro