Sari direct la conținut

Copiii cu infecții respiratorii sunt contagioși mai mult timp decât adulții. Cât trebuie ținut acasă un copil răcit

HotNews.ro
Copil răcit, Foto: © Petro | Dreamstime.com
Copil răcit, Foto: © Petro | Dreamstime.com

Numărul infecțiilor respiratorii este în creștere. Medicii atrag atenția că vârful acestui sezon gripal va fi la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, recomandă părinților să nu-și trimită copiii în colectivitate dacă au semne de infecții respiratorii.

În momentul în care un copil are simptomatologie respiratorie – care înseamnă de la rinoree, adică îi curge nasul, are tuse, febră, durere în gât, dispnee – este bine ca părinții să-și țină copilul acasă. „De fapt, acest a-și ține copilul acasă înseamnă să ia legătura cu medicul de familie, să stabilească o vizită la cabinet și să nu-l ducă în colectivitate”, explică dr. Gindrovel Dumitra.

Alte semne generale ale infecțiilor respiratorii, adaugă medicul de familie, sunt durerea de cap, durerile musculare, durerile articulare, senzația că „te-a lovit trenul”: „În acel moment este cazul ca acel copil să nu ajungă în colectivitate, ci la un medic”.

Copiii mici sunt mai contagioși

Lucrul acesta este foarte important deoarece, spre dosebire de adulți care au o contagiozitate de circa 7 zile, copiii – și mai ales copiii mai mici – au o perioadă de contagiozitate prelungită până la aproape două săptămâni. „De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că replicarea virală este ceva mai intensă, iar răspunsul imun este particularizat în cazul copiilor, comparativ cu adulții. Acesta este un motiv suplimentar pentru care în general, infecțiile respiratorii se propagă mai ales în comunitățile de copii. În special infecția gripală. Pentru că infecția gripală e cea la care mă refer în acest moment”, adaugă dr. Gindroval Dumitra.

Infecțiile banale sezoniere, mai spune specialistul, au un nivel de contagiozitate ceva mai redus, care variază de la 2-3 zile și până la o săptămână. „Dar nu atât de mult ca la infecția gripală”, punctează medicul de familie.

În cazul în care părinții au mai mulți copii, cel bolnav trebuie izolat și în cadrul familiei. „De exemplu, când vorbim de izolarea a doi frați, folosim camere diferite atât pentru somn, cât și pentru derularea activităților zilnice. De asemenea, măsurile de igienă precum aerisirea frecventă a încăperilor – o dată la două ore – dezinfecția suprafețelor cu substanțe dezinfectante cu care ne-am obișnuit deja, spălatul pe mâini cu apă și săpun, sunt recomandări care pot fi luate în calcul.”

Fructe și legume bogate în vitaminele C și D

Pe lângă acestea, ar mai trebui să luăm în calcul și administrarea unor preparate – nu nepărat medicamente – mai spune dr. Gindrovel Dumitra: „Să le zicem alimente care ne ajută că capătăm mai greu o infecție virală și, dacă o facem, să trecem mai ușor peste ea. Aceste alimente sunt cele bogate în vitamine – în special cele bogate în vitamina C și vitamina D – și bineînțeles, cele care sunt zemoase. Din această categorie fac parte citricele – cât se poate de multe – merele și diverse alte fructe, precum și legumele care se găsesc și în această perioadă.”

Încă se poate face vaccinare antigripală

Cât privește vaccinarea antigripală aceasta mai poate fi încă făcută. „Întotdeauna am spus că momentul optim pentru administrarea vaccinului gripal începe după a doua jumătate a lui octombrie și continuă în luna noiembrie și luna decembrie. Chiar dacă suntem în ianuarie, sigur că nu mai suntem în momentul optim, dar vaccinarea poate fi efectuată. De ce spun că nu mai suntem în momentul optim? Pentru că, după cum am văzut, numărul de cazuri crește, în special, în luna ianuarie și în luna februarie”, atrage atenția medicul de familie.

Ca atare, copilul sau adultul trebuia să se regăsească la începutul acestei luni cu protecție, adaugă expertul: „Ori, protecția se obține la circa două săptămâni de la administrarea ultimei doze de vaccin gripal – în cazul copiilor care necesită două doze. Deci, persoanele care pot fi vaccinate, pot primi în continuare vaccinul pentru că ar dura două săptămâni până își fabrică anticorpii. Timp în care se pot îmbolnăvi de infecții respiratorii, în special de gripă, însă după două săptămâni vor avea protecție. Noi estimăm că vârful acestui sezon va fi cel mai probabil la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie sau mijlocul lui februarie. Ca atare, orice vaccin administrat în această perioadă va proteja persoana respectivă pentru momentul acela”, conchide dr. Gindrovel Dumitra.

16 decese confirmate în acest sezon gripal

Ultimele date al Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile – publicate joi, 11 ianuarie, arată că în intervalul 1-7 ianuarie 2024, la nivel național, s-au înregistrat 72.734 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii). Aceasta înseamnă cu 29,3% mai puține cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (102.884) și cu 35% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (53.870).

Totodată, au fost raportate 4.168 de cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ 4.629 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 3.296 înregistrate în săptămâna precedentă.

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 37 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (1.196) și în județele Prahova (332), Constanța (292), Timiș (255), Cluj (236) și Galați (206).

Au fost comunicate 10 decese noi confirmate cu virus gripal. Până în prezent, numărul deceselor confirmate cu virus gripal este 16, dintre care 10 tip A, subtip H1, 3 tip A, subtip H3 și 3 tip A, nesubtipat (din care 1 co-infecție cu SARS-CoV-2).

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro