Sari direct la conținut

Starea de urgență intră astăzi în vigoare. Ce se întâmplă de acum și ce măsuri ar putea fi luate

HotNews.ro
Klaus Iohannis a decretat starea de urgenta, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis a decretat starea de urgenta, Foto: Presidency.ro

​România va intra în stare de urgență începând de astăzi, anunțul fiind făcut încă de sâmbătă de președintele Klaus Iohannis, după ce Cabinetul Orban a depus jurământul. Măsurile care vor fi luate nu au fost încă anunțate, dar Guvernul a spus că ele vor fi dedicate exclusiv combaterii epidemiei.

Printre acestea s-ar putea număra plafonări de prețuri la materiale medicale și decizii de înlesnire a achizițiilor. Școlile vor rămâne închise pe perioada stării de urgență, a spus ministrul Anisie.

”Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a explicat președintele.

Ministrul de interne devine al doilea om în stat

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat ieri că un grup de lucru a propus președintelui măsurile pe care le va implica starea de urgență. „Știu că presupune schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau neînțelegere / Fac apel la calm și solidaritate”, a transmis Vela.

Ministrul de Interne devine al doilea om în stat după declanșarea stării de urgență.

Potrivit OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în cazul instituirii stării de urgență coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor.

O altă prevedere este că, pe durata stării de urgență, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.

Ludovic Orban spune că unele prețuri ar putea fi plafonate

Premierul Ludovic Orban a spus că este posibilă plafonarea prețurilor la unele medicamente, măști, mănuși sau dezinfectanți după declararea stării de urgență, precum și posibilitatea unor restricții, care în momentul de față nu ar fi prevăzute.

El a precizat că forma finală a documentului cu măsurile pe care le implică starea de urgență îi aparține președintelui. „Încredințez românii că vom lua numai măsurile necesare”, a spus Orban.

Cu siguranță nu vor fi tancuri pe străzi, cu siguranță nu o să vedem armata pe străzi” și nici „nu vom ține oamenii izolați la domiciliu 21 de zile”, a spus premierul.

„Nu există riscul de a fi folosită situația de urgență pentru a limita drepturi fundamentale, vom fi extrem de precauți în limitarea lor. Am auzit zvonuri că vrem să afectăm libertatea de exprimare, de informare sunt zvonuri”, a subliniat el.

Nelu Tătaru: Sunt măsuri care se pot lua în stare de urgență, dar nu e cazul acum

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că instituirea stării de urgență în România va urmări strict facilitarea achizițiilor de medicamente și materiale sanitare și că aceasta „nu cade brusc, se adaptează la evoluția în dinamică”. El mai afirmă că starea de urgență nu se impune sau aplică cel mai drastic de a doua zi și că nu e cazul să golim rafturile magazinelor.

Ce a spus Tătaru:

  • „Privind starea de urgență de luni o folosim strict pentru a ușura achiziția de medicamente și materiale sanitare, pentru ca perioada lungă de achiziție să dispară, să se poată face achiziții directe, stocurile pentru spitale vor fi actualizate.
  • Păstrăm aceleași precauții, aceeași atenție pentru izolare.
  • Poate fiecare dintre noi când am văzut decretarea stării de urgență ne-am dus la dicționar sau la Constituție, dar nu toate măsurile de acolo trebuie impuse.
  • Nouă ne va facilita achiziția de aparatură medicală și de materiale sanitare. Sunt măsuri care se pot lua în stare de urgență, dar nu e cazul acum.
  • Starea de urgență nu cade brusc, se adaptează la evoluția în dinamică. Nu se impune sau aplică cel mai drastic de a doua zi.
  • Nu avem motive să aplicăm decât incipient starea de urgență, care să ajute producătorii autohtoni de medicamente, de materiale și minsterele de resort.
  • Nu e cazul să golim rafturile magazinelor!
  • Să nu ne ducem în aglomerație, să evităm locurile aglomerate, deplasările inutile, contactul cu persoanele care tușesc, strănută sau au dificultăți în respirație!
  • Apa și săpunul sunt foarte utile. Să avem în casă un antitermic și un antiinflamator”, a explicat Nelu Tătaru.

CONSULTĂ AICI textul Ordonanței de Urgență nr. 1 din 21 ianuarie 1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență

Anisie: Școlile vor rămâne închise:

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat pentru HotNews.ro că școlile vor rămâne închise și în perioada în care este decretată stare de urgență de către președintele Klaus Iohannis.

”Deocamdată nu avem niciun termen pentru perioada de închidere a școlilor, dar în perioada de stare de urgență școlile or să fie închise. În perioada asta este clar că o să avem școlile închise. Până după Paște școlile sunt închise”, a declarat Monica Anisie pentru HotNews.ro.

Potrivit structurii anului școlar 2019-2020, elevii intră în vacanța de primăvară de sâmbătă, 4 aprilie 2020 până marţi, 21 aprilie 2020. Cursurile continuă apoi în perioada 22 aprilie 2020 – 12 iunie 2020.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro