Sari direct la conținut

Doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, apel către medicii care aleg să demisioneze: Ne-am ales profesia la bine și la greu. Rămâneți pe baricade

HotNews.ro
Doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, apel către medicii care aleg să demisioneze: Ne-am ales profesia la bine și la greu. Rămâneți pe baricade

Doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, care se află în prima linie în criza coronavirus, face apel la cadrele medicale să nu abandoneze acum. „Nu avem o profesie oarecare, știam de la început că implică multe responsabilități și riscuri, dar ne-am ales-o la bine și la greu”, transmite medicul, în contextul în care în ultimele zile tot mai mulți doctori demisionează, cer pensionarea sau intră în concediu de teamă să nu se îmbolnăvească, pentru că nu au echipamente de protecție.

Medicul face apel la colegii săi să nu intre în panică și să nu ia decizii pripite acum, când oamenii au nevoie de ei toți.

De asemenea, el spune, în mesajul transmis pe grupul intern city doctors, că în spitale, dacă se respectă măsurile de protecție, riscurile sunt mai mici decât în exterior și îndeamnă cadrele medicale să ceară echipamente de protecție, scrie tion.ro.

Publicăm integral apelul medicului Virgil Musta:

„APEL CĂTRE TOȚI COLEGII MEI!

  • Mă refer acum la toți cei care suntem implicați într-un fel sau altul, fie direct, fie ca suport de orice fel în exercitarea actului medical. Știu că și noi suntem oameni, avem și noi familii, iar mijloacele și modul în care lucrăm în aceste zile sunt departe de ceea ce ne-am dori. Dar, ACUM este nevoie mai mult ca niciodată de noi! Nu avem o profesie oarecare, știam de la început că implică multe responsabilități și riscuri, dar ne-am ales-o „la bine și la greu”.
  • Trebuie să acționăm inteligent și într-adevăr să protejăm colegii care intră în grupele de risc, dar ceilalți mai devreme sau mai târziu probabil tot vor face boala, și mulți dintre ei vor trece prin boală fără să știe (la fel ca restul populației, de altfel). Până la urmă, boala o putem lua și noi din oraș, nu doar din spital. În plus, din tot ce știm până acum, peste 80% din cazuri se vindecă rapid. În profesia noastră suntem obișnuiți cu diverse boli, multe care pot avea consecințe mult mai grave.
  • Nu intrați în panică, nu luați decizii pripite acum, când oamenii au nevoie de noi toți! În spitale, dacă se respectă măsurile de protecție riscurile sunt mai mici decât în exterior. Solicitați echipamente de protecție, solicitați-vă drepturile, solicitați ajutor, dar rămâneți uniți, rămâneți „pe baricade”, vom depăși împreună această perioadă.
  • Sunt onorat că fac parte din această breaslă, am văzut și văd zilnic colegi care în aceste momente, în condiții foarte grele de lucru, își fac datoria și dau încredere și celor din jurul lor să meargă mai departe, să nu renunțe. Dumnezeu să ne dea înțelepciunea de a face ce trebuie și ce este mai bine pentru TOȚI Vă mulțumesc anticipat pentru efortul imens al fiecăruia dintre voi! Numai împreună vom reuși!”.

Apelul medicului vine în contextul în care în ultimele zile tot mai mulți doctori demisionează, cer pensionarea sau intră în concediu de teamă să nu se îmbolnăvească.

„Este o panică generală”

Astfel de situații în care medicii au ales să demisioneze au fost la spitalul din Orăștie, la Spitalul CFR din Timișoara, la cel de Neurologie din Brașov sau la Mioveni.

La Spitalul Județean de Urgență Arad, 14 medici au demisionat sau au făcut cereri de pensionare în ultimele zile, invocând că își pun familiile în pericol, iar alte peste 80 de cadre medicale au intrat în concediu, potrivit managerului unității medicale, Carmen Lucuța.

Managerul spitalului a declarat, miercuri, la Digi 24, că în ultimele zile 9 medici au cerut să se pensioneze, iar alți 5 și-au dat demisiile, „din motive personale, cum ar fi că își pun familiile în pericol”. De asemenea, alți 83 de angajați ai spitalului, între care 35 de medici, au intrat în concediu în ultimele zile.

Ea a susținut că „până în acest moment personalul medical a fost protejat”, dar că spitalul mai are echipamente de protecție doar pentru ziua de miercuri: „Astăzi avem echipamente de protecție, mai departe nu știu. Așteptăm să vină, ni s-a spus că primim”.

„Sunt doar câteva secții cu deficit mare de medici, respectiv ATI și Boli infecțioase. La Boli infecțioase, din 6 medici nu avem în acest moment niciunul. Din motive de sănătate nu se pot prezenta la spital și îi suplinesc medici de la Pneumologie. La ATI, unde s-a suplimentat cu 13 numărul de paturi, pentru cazurile de COVID, sunt doar 10 medici, din care 2 sunt în concediu. La acestă secție am încadrat 6 medici cu contract pe perioadă determinată, dar tot mai avem nevoie. Este o panică generală”, a adăugat managerul Spitalului Județean Arad.

Cum vrea statul să împiedice demisiile medicilor

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a spus, marți, la Digi 24, că ministerul lucrează la mai multe variante prin care s-ar putea asigura o continuitate a serviciului medical. Una dintre variantele luate în calcul ar fi un preaviz de 90 de zile, timp în care conducerea spitalului să poată să angajeze pe altcineva.

„Este un moment emoțional important pentru toată rețeaua de medicină din România, pentru că o asemenea pandemie e un lucru cu care nu ne-am mai confruntat. Ca atare, reacțiile inevitabile cu caracter de emoție sunt de înțeles. Oamenilor li se poate face și frică, pot să aibă și tendința de a se proteja. În general, am gestionat aceste situații. S-a revenit asupra cererilor de demisie în majoritatea cazurilor”, a spus Moldovan.

Potrivit raportărilor către INSP din teritoriu, în România erau 285 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, a anunțat luni Grupul de comunicare strategică. 181 dintre acestea sunt de la Suceava – 43 medici, 70 asistente, 20 infirmiere, 7 îngrijitoare, 41 personal auxiliar. De atunci însă, au mai fost raportate zilnic cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor medicale de la spitale din întreaga țară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro