Sari direct la conținut

Zegrean: Toate restricțiile care vor fi menținute în starea de alertă trebuie stabilite printr-o lege. Nu pot fi restrânse libertățile fundamentale fără un act normativ adoptat de Parlament

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Restricționarea deplasărilor dintr-o localitate în cealaltă și limitarea unor drepturi fundamentale pot fi făcute doar în baza unei legi adoptate de Parlament după ieșirea din starea de urgență și instituirea stării de alertă, spune fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, care a explicat pentru HotNews.ro ce implică starea de alertă.

Starea de urgență și starea de necesitate sunt prevăzute de Constituție ca măsuri care pot fi luate de președinte prin decret prezidențial, aprobate de Parlament.

Starea de alertă, care va fi instituită în România din 15 mai, nu este prevăzută ca măsură în Constituție, fiind reglementată prin ordonanță de urgență. În timpul stării de urgență se emit ordonanțe militare, iar în starea de alertă nu se emit astfel de ordonanțe militare. Cele emise până acum își încetează valabilitatea odată cu instituirea stării de alertă.

Dacă starea de urgență se instituie pentru 30 de zile, cu posibilitate de prelungire, pentru starea de alertă nu este prevăzută o anumită perioadă.

În timpul stării de alertă – care la nivel național se instituie de către Comitetul Naţional pentru situații de urgență, iar la nivel județean și local de către comitetele județene și locale – pot fi emise ordine de ministru, care nu au însă aceeași forță juridică precum ordonanțele militare, a explicat Augustin Zegrean, pentru HotNews.ro.

„Starea de alertă este specifică pentru situații care durează puțin, gen inundații, cutremure. Nu poți ține oamenii în stare de alertă luni de zile sau un an, pentru că însăși termenul de alertă te pune într-o situație dificilă. După părerea mea, starea de alertă nu se prea potrivește cu acestă situație de pandemie”, a afirmat Zegrean.

Comentând declarațiile președintelui privind măsurile de mișcare mai liberă care nu se aplică însă în localitățile în carantină, Zegrean a spus că astfel de restricții trebuie reglementate prin lege, pentru că, odată cu ridicarea stării de urgență, își încetează efectele și ordonanțele militare, implicit cele care vizau instituirea carantinei. „Pentru ca Suceava, de exemplu, să rămână în carantină este nevoie de act normativ adoptat de Parlament. Starea de carantină implică imposibilitatea de părăsire a localității, ori drepturile fundamentale nu pot fi limitate decât prin lege”.

El a insistat că restricționarea deplasărilor dintr-o localitate în cealaltă pentru populație și limitarea unor drepturi fundamentale pot fi făcute doar în baza unor acte normative adoptate de Parlament.

„Președintele a spus că vor fi restricționate ieșirile, deplasările din localitate, dar a evitat să spună cum va fi posibil, prin ce acte normative se vor institui astfel de restricții. Orice măsură se va lua în perioada stării de urgență trebuie aprobată de Parlament, pentru că nu poți reduce altfel drepturile. (…) Mersul firesc ar fi să se meargă în Parlament pentru aprobarea unui program conceput de Comitetul Național pentru situații de urgență, dacă acesta implică și restrângerea unor drepturi fundamentale, pentru că altfel nu există nicio bază”, a mai declarat fostul șef al Curții Constituționale.

Pot fi date în continuare amenzi populației în perioada stării de alertă?

În perioada stării de alertă sunt în continuare posibile amenzi pentru populație, pentru că acestea au fost prevăzute prin ordonanță de urgență, ci nu prin ordonanță militară, însă se pune problema ce se va întâmpla cu aceste ordonanțe de urgență la Curtea Constituțională. Actele normative pentru adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgenţă au fost atacate de Avocatul Poporului, care a contestat, printre altele, valoarea ridicată a amenzilor. CCR ar urma să judece aceste sesizări miercuri.

„Nu vreau să mă pronunț asupra a ceea ce va decide Curtea Constituțională, dar pot spune că amenzile sunt mult prea mari pentru posibilitățile de plată ale românilor. Nu poți stabili amenzi atât de mari, mai mari decât au unii salariul. Cei mai mulți au înțeles să respecte și recomandările, și ordonanțele militare, pentru că frica de moarte nu ți-o ia și nu ți-o dă nimeni, asta o ai. Dar sunt unii care pur și simplu nu mai pot sta în case, pentru că trebuie să meargă să muncească ca să aibă din ce trăi. Cu acești oameni ce faci?”, a adăugat fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

Starea de urgență va înceta în 14 mai și va fi înlocuită cu starea de alertă, începând cu 15 mai, când se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele stomatologice sau muzeele, urmând ca eventuale noi măsuri de relaxare să fie dispuse după două săptămâni, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus, a anunțat luni președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă starea de alertă care va fi instituită în România după 15 mai

ARHIVĂ COMENTARII
Mazeta • 2020-05-04 16:03:24
Nu este haios că Gvernul lui Iohannis va funcționa pe baza unei ordonanțe de urgență a lui Adrian Năstase?
33 19
Gherutza • 2020-05-04 16:09:06
NU...
7 18
snowflake • 2020-05-04 16:12:03
daca mai au vre-un chef de munca PS: Despre alegerile locale ce se aude? Mai are sens sa fie amanata pana la toamna?
8 14
lambda • 2020-05-04 16:17:25
haios este ca desi intra mai putine ruble, iese mai mult miros
7 23
bcorina • 2020-05-04 16:23:32
OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, la data de 10-Mar-2005 actul a fost aprobat de Legea 15/2005 . ART. 115 din Constitutie: (1) Parlamentul poate adopta o lege speciala de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante în domenii care nu fac obiectul legilor organice. (2) Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul si data pâna la care se pot emite ordonante. (3) Daca legea de abilitare o cere, ordonantele se supun aprobarii Parlamentului, potrivit procedurii legislative, pâna la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonantei. (4) Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai în situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amânata, având obligatia de a motiva urgenta în cuprinsul acestora. (5) Ordonanta de urgenta intra în vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere în procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, daca nu se afla în sesiune, se convoaca în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedura de urgenta. Ordonanta de urgenta cuprinzând norme de natura legii organice se aproba cu majoritatea prevazuta la articolul 76 alineatul (1). (6) Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate în domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si îndatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri în proprietate publica. (7) Ordonantele cu care Parlamentul a fost sesizat se aproba sau se resping printr-o lege în care vor fi cuprinse si ordonantele ale caror efecte au încetat potrivit alin
6 4
mmmircea • 2020-05-04 16:28:47
sa-si caute o gaura adanca sa se ascunda de furia populara.
19 8
mitg • 2020-05-04 16:36:54
Un comentariu mazetist deosebit de penibil.
10 15
J.C.Denton • 2020-05-04 18:25:41
Cine-i Adi Năstăsescu ăsta, de care bâgui? Colaborator sovietic de-al vostru?
3 9
tontu • 2020-05-04 16:34:35
Daca inteleg bine guvernul ar trebui sa trimita in parlament urgent proiectul./proiectele de lege care ar trebui sa fie aplicate in timpul starii de alerta si pana in14 mai sa fie si votate?! Oricum sa speram ca parlamentul va avea mai mult curaj si va liberaliza circulatia la nivelul intregii tarii sprijinind repornirea tuturor sectoarelor economice.
9 17
Stefan534324 • 2020-05-04 17:54:30
parlamentul nu contaza. vor vota dupa cum li s-a comunicat. O singura dorinta am: puteti sa nu le mai ordonati politistilor sa tina tot timpul sirenele pornite? Stim ca e circ ieftin, doar nu au dat turcii, strazile sunt goale, nu au absolut nicio urgenta. Sunt doar enervanti si nu ma lasa nici sa dorm.
4 15
DomnuTrandafir • 2020-05-04 16:37:49
A facut praf Constituția. Acum trebuie reeditată. Editia a III -a! Mai judecă miercuri amenzile! Cum dictează partidul! Prin Trompeta de Aur! Apoi editia IV. Revăzută si adăugită.
9 11
ggiiggii • 2020-05-04 16:41:10
deschis si echidistant abia dupa ce isi termina mandatul la Curtea Constitutionala.
4 19
CALC • 2020-05-04 16:41:50
Acum cateva zile spuneai ca: (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/augustin-zegrean-in-starea-de-alerta-nu-se-pot-da-amenzi-si-ordonante-militare-care-este-diferenta-fata-de-starea-de-urgenta-1298897). Acum e altfel?
13 4
mmmircea • 2020-05-04 17:16:40
asta spune si azi, ca nu se mai pot da amenzi pe baza ordonantelor militare, pentru ca isi inceteaza validitatea odata cu incheierea starii de urgenta. Poti in schimb sa primesti amenda in conformitate cu legislatia in vigoare.
1 13
Ochii_pe_voi • 2020-05-04 16:48:55
Așteptăm deci ca Parlamentul Hoției Naționale să își spună cuvântul
6 10
hic sunt leones • 2020-05-04 19:06:20
indiferent că e în stare de urgență, stare de alertă sau orice alt timp de stare. Restricțiile instituite în baza decretului prezidențial au fost abuzive; CCR trebuie să se pronunțe în acest sens iar societatea are a chema niște reprezentanți ai statului în fața instanței ca să explice de ce au abuzat de popor.
9 7
Idealistu • 2020-05-04 19:59:15
Chiar asa ? A abuzat de bobor ? Hi, hi ! Matale esti de la PSD si A3.
8 5
hic sunt leones • 2020-05-04 20:28:15
Am fondat și PSD, și A3, și KGB, și CIA, și Stasi. Ce alte detalii mai vrei?
4 6
AdrianBorza • 2020-05-04 22:35:10
Drepturile constitutionale nu pot fi eliminate sau limitate prin lege decat acolo unde Constitutia prevede expres aceasta posibilitate. Legea nu poate incalca sau modifica Constitutia, mai putin Legea de modificare a Constitutiei care are un regim special si un proces de adoptare. Asta inseamna ca orice lege neconstitutionala poate fi atacata si anulata. Se arunca pisica in curtea Parlamentului pentru ca nu exista posibilitatea de a-i trage la raspundere pe parlamentari pentru abuz in serviciu daca adopta legi neconstitutionale, indiferent cat de abuzive sunt.
1 6
USMarines • 2020-05-05 09:34:48
orice fel de restrictii ar fi dispuse de autoritati, daca nu se aplica 100%, sunt inutile. De cinci saptamani, in fiecare week-end ies din casa pentru aprovizionare saptamanala. Am vazut pe strada zeci de persoane care nu aratau in nici un fel a se incadra in punctele enumerate in declaratia pe proprie raspundere si nici un politist sa verifice vreo persoana pedestra. Asa ca , de facto, nu exista nici o restrictie.
0 2
Susufler0 • 2020-05-05 10:54:15
respingand o lege prin care se dispune mentinerea starii de carantina in orasul Suceava si in comunele limitrofe ! Sau in alte localitati care sunt focare de infectie cu covid 19, gen Tandarei ! Concluzia: PSD nu va fi absurd dar va profita de incetarea starii de urgenta la maximum ! PS. Ascultati-ma bine : O spun cu furie dar o spun : PNL va ajunge 99% la mana PSD care prin intermediul Parlamentului va dicta tot : datele alegerilor locale si parlamentare, conditiile, ii va impinge pe penelisti, folosindu-se de majoritatea parlamentara, in cele mai dificile situatii astfel incat sa-i secatuiasca de forte si de credibilitate pana la momentul alegerilor !
0 2
INTERVIURILE HotNews.ro