Sari direct la conținut

Michel Houellebecq nu crede în începutul unei ”noi lumi” după pandemie: Va fi aceeaşi, dar puțin mai rea / Victimele se rezumă la unitate într-o statistică

HotNews.ro
Michel Houellebecq , Foto: Captura Wikipedia
Michel Houellebecq , Foto: Captura Wikipedia

Scriitorul Michel Houellebecq nu este convins de apariția unei ”noi lumi”, după criza provocată de pandemia de coronavirus, acesta pariind mai degrabă pe o lume ”puțin mai rea”, relatează AFP.

”Nu cred jumătate de secundă în declarațiile genul ”nimic nu va mai fi la fel”. Dimpotrivă, totul va rămâne exact la fel ca înainte”, afirmă scriitorul, autorul romanului ”Harta şi teritoriul”, pentru care a primit Premiul Goncourt, într-o scrisoare la postul de radio France Inter.

”Nu ne vom trezi, după carantină, într-o nouă lume; va fi aceeași, dar puțin mai rea”, insistă cel mai citit scriitor francez contemporan în străinătate, cel mai tradus scriitor francez în viață.

Epidemia de coronavirus, crede romancierul, ”ar trebui să aibă ca principal rezultat accelerarea anumitor mutații care se află în curs”, dintre care, în mod particular, ”diminuarea contactelor umane”.

”Epidemia de coronavirus oferă un magnific motiv pentru această tendință: o anumită uzură morală care pare să lovească relațiile umane”, a afirmat Michel Houellebecq.

”Ar fi la fel de fals ca a spune că am redescoperit tragicul, moartea, finitudinea, etc”, continuă autorul.

În timp ce Covid-19 a făcut aproape 25.000 de morți în Franța, scriitorul afirmă că ”moartea nu a fost niciodată mai discretă ca în ultimele săptămâni”.

”Victimele se rezumă la unitate într-o statistică a morților cotidieni, iar anxietatea care se răspândește în rândul populației pe măsură ce numătul total crește are ceva ciudat de abstract”, a subliniat el.

”O altă cifră a avut importanță săptămânile acestea, vârsta celor bolnavi. Până când ar trebui să fie resuscitați și tratați? 70, 75, 80 de ani?, se întreabă romancierul.

”În orice caz, nu am exprimat niciodată cu o asemenea liniștită nerușinare faptul că nu toate viețile au aceeași valoare”, notează autorul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro