Sari direct la conținut

Cum a ajuns România la record de cazuri de COVID-19? Medic din prima linie: Avem două săptămâni de la deschiderea școlilor, oamenii s-au întors din concedii, măsurile de prevenție nu se respectă întocmai

HotNews.ro
Adrian Marinescu, Foto: Arhiva personala
Adrian Marinescu, Foto: Arhiva personala

România se află, în ultimele săptămâni, pe un trend ascendent în ceea ce privește numărul de infecții cu coronavirus, lucru cauzat de mai mulți factori, cum ar fi cele două săptămâni scurse de la deschiderea școlilor, faptul că mulți oameni s-au întors recent din concediu, dar și nerespectarea măsurilor de prevenție, de către o parte dintre români, explică Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, aflat de peste o jumătate de an în prima linie, pentru HotNews.ro.

România a înregistrat ieri 2.158 de noi cazuri de infecție cu coronavirus, cel mai mare număr de cazuri în 24 de ore, de la debutul epidemiei.

Era o situație de așteptat

„Există mai mulți factori, fiecare ajungând să influențeze: e vorba despre faptul că avem două săptămâni din momentul deschiderii școlilor, faptul că oamenii s-au întors din concedii și este clar că interacționează mai mult, iar aici vorbim despre zonele aglomerate, cum este Capitala. Motiv pentru care în Capitală avem multe cazuri noi în fiecare zi. Sunt, bineînțeles, și factori legați de alte lucruri, cum ar fi faptul că nu se respectă întocmai măsurile de prevenție, sunt și evenimente precum alegerile, măsurile de relaxare au continuat. Dar măsurile de relaxare au continuat și, cumva, aceste lucruri, însumate, ajung să se vadă”, afirmă medicul Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu spune că „Era o situație de așteptat”.

„Și, în plus, știm foarte clar că, la un moment dat, dacă ai multe cazuri, e clar că fiecare persoană nou diagnosticată are, la rândul ei, alte persoane cu care vine în contact. Și este acel bulgăre care ajunge să se rostogolească. Iar dacă este o curbă ascendentă, e clar că lucrurile vor merge mai departe”, avertizează medicul.

Aglomerație în spitalele COVID

Adrian Marinescu a vorbit și despre situația locurilor pentru pacienți cu COVID-19 din spitalul în care lucrează. În aceeași zi, în doar câteva ore, locurile care se eliberează prin externarea unor pacienți sunt ocupate de alți pacienți. De asemenea, au fost și cazuri în care pacienții care ajung la Institutul Balș sunt direcționați, după evaluare, către un alt spital din Capitală sau chiar din afara orașului, din lipsă de locuri. Cea mai gravă situație este în secțiile de Terapie Intensivă, unde numărul de locuri este limitat.

Adrian Marinescu spune că nu este ceva nou, se lucrează la capacitate maximă „și vorbim nu numai despre Terapie Intensivă, vorbim și despre secțiile de Boli Infecțioase, de ceva vreme. Cu atât mai mult în aceste zile, presiunea este mare, în principal dacă vorbim despre Spitalele din prima linie, cum este Institutul Matei Balș, pentru că sunt, din păcate, multe forme medii și severe. Iar atunci, se lucrează la capacitate maximă, noi facem locuri libere în fiecare zi, ele se ocupă foarte repede și cam asta e realitatea.”

„Ce se eliberează într-o zi nu se ocupă într-o zi, se ocupă mult mai repede, în câteva ore. Întotdeauna, în a doua parte a gărzii, nu mai sunt locuri. Cam aceeași situație este și la noi și la toate spitalele COVID”, subliniază medicul Adrian Marinescu.

Există, de asemenea, situații când este necesar ca pacienții să fie direcționați către alte spitale din București sau chiar din afara orașului, din lipsă de locuri, spune Adrian Marinescu: „În tot acest timp, nu doar acum, ci și până acum, se întâmplă să nu fie locuri, caz în care pacientul este evaluat, iar în funcție de forma pe care o are se alege pentru el varianta cea mai bună și este direcționat în altă parte. S-a întâmplat să îi trimitem și la spitale din București, iar cei care au forme ușoare au ajuns și la spitale din afara Bucureștiului, atunci când nu au fost locuri.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro