Sari direct la conținut

Iohannis: Nu iau în considerare o carantinare totală nici acum, nici de sărbători / Despre locurile la ATI: Cu siguranţă se vor găsi – UPDATE

HotNews.ro
Coronavirus in Romania, Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia
Coronavirus in Romania, Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele Klaus Iohannis susține că nu ia în considerare o carantinare totală nici acum, nici de sărbători.

Întrebat, marți, într-o conferință de presă, dacă va fi de acord cu o carantinare totală în cazul în care măsurile luate acum nu vor avea efect, Iohannis a răspuns: „Nu iau în calcul o carantinare totală nici acum, nici de sărbători”.

Șeful statului a fost întrebat și dacă este stabilit un nivel al ratei infectărilor pentru care se poate considera că restricţiile impuse şi-au dovedit eficienţa.

  • ”Virusul se răspândeşte foarte repede şi vedem că, din păcate, în toată Europa numărul persoanelor infectate creşte în fiecare zi. Obiectivul acestor restricţii este să încetinească răspândirea virusului. Aceste măsuri sunt propuse de experţii noştri – medici, specialişti de la INSP, din ministere. Iar pentru a vedea dacă aceste măsuri prind, ca să mă exprim simplu, trebuie să avem răbdare să aşteptăm rezultatul. Unii au comentat că aceste măsuri au venit prea repede, alţii au comentat că au venit prea încet. Nu se poate să vii în fiecare zi să iei alte măsuri. Trebuie să aştepţi un timp să vezi efectele”, a răspuns Iohannis, precizând că nu poate da o cifră.

Despre locurile la ATI: Cu siguranţă se vor găsi

Președintele Klaus Iohannis a susținut, de asemenea, că se vor găsi locuri de terapie intensivă pentru pacienţii cu coronavirus, chiar dacă este ”o cursă complicată” pentru că locurile se creează greu, iar pandemia se răspândeşte repede.

Chestionat dacă are un plan pentru pacienții cu COVID în stare gravă care nu au locuri la ATI, Iohannis a răspuns: „Cu siguranţă se vor găsi locuri. E o temă extrem de complicată și extrem de importantă. La fiecare întâlnire pe care o am cu premierul şi cu ministrul Sănătăţii eu aduc pe tapet această problemă, a locurilor de la terapie intensivă şi aţi observat probabil că numărul de paturi la ATI a crescut şi va creşte în continuare. Este o cursă complicată, însă – aceste locuri se creează greu și pandemia se răspândește repede”.

Iohannis s-a referit şi la situaţia de la Timişoara, unde şase persoane au murit pentru că nu au fost locuri la Terapie Intensivă, după cum afirma medicul Virgil Musta.

  • ”Sunt două aspecte aici – primul se referă la comunicarea între spitale şi aici e loc de mai bine. Se pare că ar fi fost locuri în Timişoara, însă unii cu alţii nu s-au întâlnit şi comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri şi nici nu e nevoie ca directorii să vorbească între ei pentru că este Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă de aceste lucruri. Dar domnul ministru Tătaru e în legătură cu toate spitalele şi s-a văzut că se mai găsesc variante pentru a amenaja locuri. Acestea sunt soluţii care se găsesc în plan local şi după aceea pacientul poate să fie transportat”, a spus șeful statului, întrebat ce măsuri pot fi luate pentru un pacient în stare gravă care are nevoie urgent de oxigen, neavând timp să fie transportat în altă localitate.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a susținut că şase persoane au decedat de duminică şi până luni din cauza lipsei de locuri la terapie intensivă.

”Suntem într-o situaţie dificilă, la Terapie Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe secţie avem cazuri foarte grave care la un moment dat există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă, să decedeze peste 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi Pneumofiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”, a declarat, luni, medicul Virgil Musta, citat de News.ro.

El a mai spus că ajung la spital oameni cu comorbidităţi a căror salvare este tot mai dificilă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro