Sari direct la conținut

Misiune imposibilă? Cum încearcă Europa să își salveze Crăciunul

HotNews.ro
Craciun in vremea pandemiei, Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia
Craciun in vremea pandemiei, Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

De la interzicerea focurilor de artificii la carantina pe timpul nopții de anul Anul Nou, toate guvernele europene se confruntă zilele acestea cu problema gestionării pandemiei în perioada sărbătorilor de la sfârșitul anului iar lucrurile vor fi cu atât mai spinoase de Crăciun, scrie Corriere della Sera.

Cumpărături pentru cadouri, vizite la rude, deplasări dintr-un oraș în altul: Crăciunul se prezintă ca un moment deosebit de complicat de organizat în perioada pandemiei.

Un oficial anonim al guvernului francez a declarat zilele trecute pentru Le Monde că organizarea Crăciunului va fi „un énorme casse-têt”, un enorm puzzle.

Ce se știe însă până acum despre cum va fi acesta sărbătorit în marile țări europene?

În Franța 70% din populație e de acord cu un lockdown strict

După o toamnă cu numere record de infecții și un nou lockdown care a început la sfârșitul lunii octombrie, magazinele neesențiale s-ar putea redeschide de la 1 decembrie în Franța iar brazii de Crăciun pot fi cumpărați încă din 20 noiembrie, a anunțat guvernul.

Este însă puțin probabil ca restaurantele și barurile să se redeschidă înainte de mijlocul lunii ianuarie.

Soarta slujbelor de Crăciun este, de asemenea, incertă, nefiind sigur că bisericile se vor putea redeschide până la Crăciun.

Premierul Jean Castex a declarat în ultimele zile că va exista o „relaxare” a restricțiilor, dar că va fi cu siguranță dificil să fie permise petrecerile în casă cu mulți invitați.

În ceea ce privește călătoriile între orașe sau în străinătate, executivul francez a anunțat că nu va lua o decizie până la sfârșitul lunii noiembrie.

Trist? Nu foarte tare. În Franța seculară, un sondaj arată că 53% din respondenți sunt dispuși să renunțe la sărbătorirea Crăciunului în familie și 70% sunt de acord să-l petreacă în totalitate într-un lockdown strict.

Germania și-a luat adio de la târgurile de Crăciun

Când a anunțat noul „lockdown light” la începutul lunii noiembrie, cancelarul Angela Merkel a spus că acesta va fi introdus și pentru a ajunge la un Crăciun „în care vom putea să ne oferim mai multă libertate”.

Astăzi, premierii landurilor Saxonia-Anhalt și Mecklenburg au vorbit în două interviuri separate despre continuarea carantinei parțiale până la Crăciun, „pentru a ne bucura apoi mai bine de sărbători”.

Același lucru a fost anunțat și de premierul Bavariei, Markus Soeder, într-un interviu cu Bild. O nouă reuniune a liderilor landurilor cu cabinetul federal al Angelei Merkel este programată pentru 25 noiembrie pentru a discuta măsurile de luna viitoare.

Deocamdată, la ședința anterioară dintre liderii regionali și guvernul federal au fost respinse restricțiile suplimentare solicitate de guvernul cancelarului Merkel (ca de exemplu introducerea măștii de protecție în școli).

Însă liderii germani nu au permis reinstituirea unor tradiții iubite de sărbători, precum Weinachtsmärkte – faimoasele târguri de Crăciun, majoritatea acestora fiind deja anulate.

Fără relaxare „până cel puțin pe 20 decembrie”, a titrat Der Spiegel, publicația intrând în posesia unor documente confidențiale ale ședinței dintre Merkel și premierii landurilor.

Numai regiunile cu o rată a infecțiilor mai mică de 35 de noi contagieri în 24 de ore la 100.000 de locuitori timp de cel puțin 7 zile consecutive vor putea lua în considerare relaxarea măsurilor impuse pentru combaterea pandemiei.

Un proiect neoficial al posibilelor măsuri care vor fi luate pentru Crăciun circulă în diferite medii.

Guvernul nici nu-l neagă, nici nu îl confirmă ci subliniază un scenariu general de lockdown similar cu cel în vigoare în prezent, cu „moratorii de Crăciun” în perioada 21-27 decembrie.

Iată-le: până la 10 persoane permise (astăzi limita este de 5) pentru întruniri la domiciliu, copiii nu vor fi luați în considerare; deschiderea bisericilor însă cu respectarea distanțării fizice; interzicerea vânzării de artificii și a adunărilor pe stradă în ajunul Anului Nou pentru a le lansa, o tradiție îndrăgită în Germania.

O decizie oficială asupra acestui proiect este așteptată să fie anunțată miercuri.

„Nu-mi imaginez sărbători mari cu familia sau prietenii în această iarnă”, a subliniat ministrul sănătății Jens Spahn de mai multe ori iar ministrul economiei, Peter Altmaier, a vorbit despre extinderea ajutorului acordat companiilor și în luna decembrie.

În Marea Britanie în loc de Moș Crăciun este așteptat Boris Johnson

Britanicii așteaptă un discurs al prim-ministrului Johnson, acesta urmând să prezinte strategia guvernului pentru post-lockdown.

Setul de restricții în vigoare expiră pe 2 decembrie, sperându-se că organizarea Crăciunului să fie ajutată de creșterea urmăririi contactelor.

Unul dintre consilierii științifici ai guvernului a declarat însă pentru Financial Times că prognozează o „creștere exponențială” a infecțiilor dacă toate restricțiile sunt relaxate, acesta adăugând că rata de reproducere a virusului R0 s-ar putea chiar tripla.

Zvonurile care circulă par să indice că o oarecare relaxare va avea loc în zilele dintre Crăciun și Anul Nou, cu pub-uri deschise până la ora 23:00 și vizite la domiciliu permise pentru mai multe persoane (acum este permisă doar cu o altă familie la alegere).

Dar măsurile de Crăciun, convenite între cele 4 națiuni ale Regatului Unit, vor fi anunțate oficial doar în următoarele zile.

În Spania starea de spirit nu este una festivă

În Spania, ministrul Sănătății, Salvador Illa, le-a cerut compatrioților să mențină un nivel scăzut al așteptărilor:

„Cred că toată lumea știe că acest Crăciun nu va fi ca în trecut. Nu ne putem comporta de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic”.

Spania rămâne deocamdată în starea de urgență, fiind impusă și carantina pe timpul nopții.

Inclusiv Catalonia, care intră acum într-un plan de redeschidere în 4 faze, va menține interdicția de circulație între orele 22:00 și 06:00 și de Crăciun și Anul Nou.

Însă începând cu 21 decembrie familiile se vor putea întâlni în grupuri de cel mult 10 comparativ cu maximul actual de 6 persoane.

Iar guvernul de la Madrid a anunțat „excepții de Crăciun” în ceea ce privește restricțiile și intenționează să se pregătească pentru acestea prin impunerea unui „lockdown chirurgical” între 4-14 decembrie pentru a reduce drastic infecțiile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro