Sari direct la conținut

Și Italia suspendă vaccinările dintr-un lot de AstraZeneca, după două decese raportate în Sicilia / Nouă țări au decis până acum să oprească temporar administrarea vaccinului

HotNews.ro
Vaccinuri AstraZeneca, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Vaccinuri AstraZeneca, Foto: Handout / AFP / Profimedia

​Italia a decis să oprească de la administrare un lot de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19 după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbați care au fost recent vaccinați cu acest ser, a declarat joi o sursă apropiată situației citată de Reuters.

Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior în cursul zilei că suspendarea vaccinărilor este o măsură „de precauție”, adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin și „evenimentele adverse grave” survenite ulterior.

Potrivit sursei citate de Reuters, AIFA a decis oprirea vaccinărilor din lotul respectiv după ce Stefano Paterno, un ofițer de marină în vârstă de 43 de ani, a murit la începutul acestei săptămâni de un presupus infarct, la o zi după ce a primit vaccinul.

Un al doilea bărbat, Davide Villa, un polițist în vârstă de 50 de ani, a murit weekendul trecut, la circa 12 zile după ce a primit vaccinul. Presa locală a relatat că acesta a început să se simtă rău la nici 24 de ore de la injecție și nu și-a mai revenit.

Conform sursei citate, cei doi bărbați din Sicilia au primit doze de vaccin AstraZeneca din lotul cu seria ABV2856.

Acesta este lot diferit de cel oprit de la administrare în mai multe țări, respectiv lotul ABV5300.

****

Informațiile privind decizia Italiei vin după ce mai multe țări au anunțat în ultimele zile suspendarea temporară a inoculărilor cu AstraZeneca.

Joi, autoritățile sanitare din Norvegia au anunțat că suspendă „din precauție” vaccinările anti-Covid cu AstraZeneca, după ce Danemarca a luat o decizie similară după mai multe cazuri de cheaguri de sânge apărute la persoane vaccinate.

„Luăm o pauză în Norvegia cu vaccinarea cu AstraZeneca”, a declarat un înalt oficial al Institutului național de sănătate publică, Geir Bukholm, într-o conferință de presă. „Așteptăm informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare și cazurile de cheaguri de sânge”.

Bukholm a precizat că decizia a fost luată ca „precauție” și a subliniat că până la acest moment nu există nimic care să facă vreo legătură între vaccinul laboratorului anglo-suedez și cazurile de tromboze, dintre care două mortale, raportate în Danemarca.

Danemarca, rapid urmată de Islanda, a anunțat o decizie similară în cursul zilei de joi, invocând de asemenea principiul precauției.

AstraZeneca, care a dezvoltat vaccinul împreună cu universitatea Oxford (Marea Britanie), a apărat siguranța produsului său. „Siguranța vaccinului a fost studiată pe larg în testele clinice de faza a III-a și datele (…) confirmă că vaccinul a fost în general bine tolerat”, a afirmat un purtător de cuvânt al grupului.

Guvernul britanic a subliniat și el că vaccinul este „sigur” și „eficace”.

Danezii nu au precizat câte cazuri de cheaguri de sânge au fost consemnate, dar Austria a oprit folosirea unui lot de doze AstraZeneca pe perioada în care cercetează un deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui și un caz de embolism pulmonar.

Lotul respectiv a fost împărțit în 17 țări europene, unele dintre acestea oprind administrarea produsului. Nicio doză AstraZeneca din acest lot nu a ajuns în România.

****

Miercuri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că o anchetă preliminară nu a stabilit deocamdată nicio legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 şi decesul unei asistente austriece care fusese injectată cu acesta.

Austria a anunţat duminică că a încetat administrarea unui lot de vaccinuri produse de compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce o asistentă în vârstă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui, la câteva zile după ce a primit vaccinul.

Una dintre colegele ei, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu acelaşi lot, a făcut embolie pulmonară şi este în convalescenţă.

Alte două cazuri de „evenimente tromboembolice au fost raportate” după injecţii din acelaşi lot, a indicat EMA.

Cu toate acestea, „la ora actuală, nu există indicii că vaccinarea a avut aceste consecinţe, care nu se numără printre efectele secundare repertoriate ale acestui vaccin”, a spus agenţia.

Alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, au suspendat imediat vaccinările cu doze din acest lot, livrat în 17 ţări şi care includea un milion de vaccinuri.

„Deşi un defect de calitate este considerat puţin probabil în acest stadiu, calitatea lotului face obiectul unei anchete”, a adăugat EMA.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro