Sari direct la conținut

VIDEO Autoritățile iau în calcul vaccinarea prin prezentare directă la centru, fără programare / Primul centru drive-through din București, de joi în Piața Constituției

HotNews.ro
Andrei Baciu si Valeriu Gheorghita, Foto: AGERPRES
Andrei Baciu si Valeriu Gheorghita, Foto: AGERPRES

Autoritățile iau în calcul vaccinarea împotriva COVID-19 prin prezentare directă la centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Această modalitate este luată în calcul pentru centre de vaccinare din mai multe orașe. Acest lucru ar urma să fie posibil în special în orașele unde există centre regionale de depozitare a vaccinului. Valeriu Gheorhiță spune că acest sistem poate fi mai atractiv pentru persoanele pentru care platforma de programare nu a fost suficient de accesibilă, iar maratonul de vaccinare de la Timișoara le-a arătat autorităților că există persoane care vor să se prezinte direct la vaccinare, fără o programare prealabilă. În plus, primul centru de vaccinare de tip drive-through din București va fi deschis începând de joi, în Piața Constituției. Vaccinarea la acest centru se poate face fără programare prealabilă în platformă, spune Valeriu Gheorghiță. La acest centru va fi folosit vaccin produs de compania Pfizer.

Noile măsuri anunțate marți de autorități în campania de vaccinare:

  • posibilitatea efectuării celei de-a doua doze de vaccin într-un centru diferit față de cel în care s-a făcut prima doză, în funcție de disponibilitatea locurilor și cu minim 72 de ore înainte de programare (se va operaționaliza până săptămâna viitoare);
  • din 28 aprilie va crește capacitatea fluxului în care se administrează vaccin Pfizer la 96 de persoane/zi;
  • din 29 aprilie se va deschide primul Drive-Thru din București, în Piața Constituției;
  • din 4 mai începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul Janssen produs de Johnson&Johnson
  • în 7-9 mai se desfășoară Maratonul Vaccinării la București, prin centrele de vaccinare de la Sala Palatului și Biblioteca Națională;
  • în 14-16 mai se desfășoară Maratonul Vaccinării la Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș și Iași;
  • activarea de noi centre Drive-Thru în țară;
  • extinderea posibilității de vaccinare fără programare, prin prezentarea la centrele de vaccinare, cel puțin în municipiile în care există centre regionale de depozitare, astfel încât să fie asigurată distribuirea rapidă a dozelor.

Valeriu Gheorghiță a explicat că, în multe țări, în prima parte a zilei se prezintă la vaccinare persoanele programate, iar în cea de-a doua parte a zilei sunt rezervate locuri pentru persoane care doresc să se prezinte direct la vaccinare, fără o programare prealabilă.

Începând de mâine, în centrele de vaccinare cu Pfizer va crește capacitatea de vaccinare pe fiecare flux de la 84 la 96 de persoane, a mai anunțat Valeriu Gheorghiță. De asemenea, continuă vaccinarea în centrele mobile, iar mâine se activează al nouălea centru de acest tip.

La Craiova este pregătit un proiect pilot – vaccinare în toate centrele din oraș fără programare prealabilă, prin prezentare directă. Această modalitate este luată în calcul pentru centre din mai multe orașe. Valeriu Gheorhiță spune că acest sistem poate fi mai atractiv pentru persoanele pentru care platforma de programare nu a fost suficient de accesibilă, iar maratonul de vaccinare de la Timișoara le-a arătat autorităților că există persoane care vor să se prezinte direct la vaccinare, fără o programare prealabilă.

De asemenea, maratoanele de vaccinare, precum cel organizat în weekend la Timișoara, vor fi replicate în țară, inclusiv în București.

De astăzi începe și distribuția dozelor de vaccin către medicii de familie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că un milion de români au cont în platforma de vaccinare fără să se fi înscris pe lista de așteptare, toți aceștia urmând să fie notificați că există locuri libere în centrele de vaccinare.

3.092.378 de români s-au vaccinat de la debutul campaniei, dintre care 1.820.634 de persoane cu ambele doze, iar restul cu o singură doză.

În etapa a doua, peste 76% dintre persoanele vaccinate sunt persoane din categoriile considerate vulnerabile – persoane cu boli cronice și persoane cu vârsta peste 65 de ani.

De la debutul campaniei de vaccinare au fost raportate 13.705 cazuri de reacții adverse, rata de raportare fiind de 2,8 cazuri de reacții adverse la 1.000 de doze administrate.

30 de companii private au demarat sau urmează să demareze vaccinarea angajaților în această săptămână, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului de coordonare a activităților privind vaccinarea.

În perioada următoare vor fi organizate mai multe echipe mobile care vor fi trimise la companiile care își doresc să își vaccineze angajații.

România se află pe locul 4 la nivel european în ceea ce privește persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin, mai spune Andrei Baciu.

Mesajul coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, este că fiecare dintre noi trebuie să se vaccineze și „nu trebuie să așteptăm ca cel de lângă noi să se vaccineze”.

Dacă actualul ritm de vaccinare se menține, la data de 1 iunie vom avea 5 milioane de persoane vaccinate, mai spune Valeriu Gheorghiță.

Despre implicarea cântăreților de manele în promovarea campaniei de vaccinare: „Este un lucru la care m-am gândit. Nu cred că trebuie să existe un cadru organizat, la nivel central. Cred că fiecare, în comunitatea lui, poate să susțină vaccinarea, pentru a reveni cât mai repede la normal. Cu toții ne dorim să scăpăm de restricții, la viața normală, cu toții suntem obosiți. Cred că demersul acesta de comunicare poate fi făcut de toată lumea. Puterea exemplului este importantă. Și în acest fel putem crește numărul persoanelor vaccinate.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro