Sari direct la conținut

Schimbare surprinzătoare de poziție a șefului OMS, care spune acum că pandemia ar fi putut apărea din cauza Chinei: ”Accidentele de laborator chiar au loc. Sunt ceva obișnuit”

HotNews.ro
Tedros Ghebreyesus, Foto: LAURENT GILLIERON / AFP / Profimedia
Tedros Ghebreyesus, Foto: LAURENT GILLIERON / AFP / Profimedia

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut că excluderea ipotezei că noul coronavirus a scăpat dintr-un laborator chinez este prematură, adăugând că a cerut Beijingului să fie mai transparent față de cercetătorii care caută originea pandemiei de Sars-Cov-2.

Într-o rară ieșire din obișnuita deferență față de marile puteri din OMS, directorul organizației a declarat că obținerea informațiilor primare a fost o provocare pentru echipa internațională care a mers în China anul acesta pentru a investiga sursa Covid-19, scrie The Guardian. Primul caz la oameni a fost identificat în Wuhan.

Tedros a declarat presei că agenția pentru sănătate a ONU din Geneva ”cere actualmente Chinei să fie mai transparentă, mai deschisă și să coopereze, în special în privința informațiilor și datelor primare pe care le-am cerut în primele etape ale pandemiei”.

El a spus că a existat o campanie ”prematură” pentru excluderea ipotezei că virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator al guvernului chinez din Wuhan, excludere ce a subminat raportul OMS din martie, ce a concluzionat că o scăpare de laborator este ”extrem de puțin probabilă”.

Șeful OMS admite că ar putea fi vina chinezilor: Accidentele de laborator sunt ceva obișnuit

”Am fost și eu tehnician de laborator, sunt imunolog, am lucrat într-un laborator, iar accidentele de laborator chiar au loc. Sunt ceva obișnuit”, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

Ghebreyesus a afirmat că OMS pregătește noi anchete privind originea Covid-19, adăugând că ”sperăm că va exista o cooperare mai bună pentru a afla de unde a plecat și ce s-a întâmplat”.

În ultimele luni, ideea că pandemia a pornit cumva dintr-un laborator – și a implicat, poate, un virus creat artificial – a câștigat teren, mai ales după ce președintele american Joe Biden a comandat în luna mai ca serviciile de informații să analizeze această variantă.

De asemenea, Wall Street Journal a publicat în exclusivitate un raport redactat de Departamentul de stat al SUA care afirma că angajați ai Institutului de Virusologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare COVID-19 încă din toamna lui 2019, cu luni înainte ca Beijingul să admită existența coronavirusului.

Chinezii au reacționat agresiv, spunând că încercările de a face legătura dintre originile Covid-19 și un laborator sunt motivate politic și încercând chiar să sugereze că virusul ar fi apărut în străinătate.

La reuniunea anuală a OMS cu miniștrii sănătății din toată lumea, trimișii Beijingului au spus că viitoare investigații privind originile Covid-19 trebuie să continue, dar în alte țări.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro