Sari direct la conținut

Ce a făcut posibilă apariția variantei Omicron

HotNews.ro
Mutatii coronavirus, Foto: Freepik
Mutatii coronavirus, Foto: Freepik

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud, dar nu este clar dacă aceasta își are originea în această țară sau a fost adusă din altă parte a regiunii. Oamenii de știință spun că este mult mai probabil ca virusul să sufere mutații în locuri în care rata de vaccinare este scăzută, iar rata de infectare mai ridicată, scrie CNN.

Multe dintre țările bogate ale lumii au petrecut ultimul an stocând vaccinuri, cumpărând destule doze pentru a-și vaccina populația de mai multe ori și eșuând în a-și respecta promisiune de a acorda doze și țărilor mai sărace.

O variantă nouă și potențial mai transmisibilă a virusului a apărut probabil Într-o regiune cu rate scăzute de vaccinare.

Noua variantă, cunoscută sub numele de Omicron, a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud, deși nu este clar dacă își are originea acolo sau dacă a fost adusă în țară din altă parte din regiune.

„Probabil a apărut într-o altă țară și a fost detectată în Africa de Sud, care are capacitate de secvențiere genomică foarte, foarte bună… ar putea la fel de bine fi o consecință a unui focar, probabil în unele părți ale Africii subsahariane, unde nu există o capacitate uriașă de supraveghere genomică și rata de vaccinare este scăzută”, a declarat Michael Head, cercetător senior în sănătatea globală la Universitatea din Southampton, pentru CNN într-un interviu telefonic.

Head a spus că apariția de noi variante a fost „o consecință naturală a faptului că vaccinarea lumii este un proces prea lent”.

Variantele cu probleme au apărut la populații mari nevaccinate

„Avem încă populații mari nevaccinate, așa cum avem în Africa subsahariană, și acestea sunt susceptibile la focare mari”, a spus el.

Noi variante ale virusului care au cauzat probleme în trecut, a adăugat Head, au apărut toate din locuri care au avut focare mari, necontrolate, cum ar fi atunci când varianta Alpha a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în decembrie anul trecut sau varianta Delta care a fost identificată prima dată în India în februarie.

Varianta Omicron se răspândește deja în întreaga lume – duminică, ea era deja detectată în mai multe țări, inclusiv Africa de Sud, Botswana, Australia, Regatul Unit, Germania, Italia și Belgia.

Multe țări din întreaga lume au reacționat la știrea că oamenii de știință din Africa de Sud au descoperit noua variantă închizându-și rapid granițele pentru călătorii care vin din țări din regiune, inclusiv Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi.

Dar oamenii de știință și experții în sănătate publică au avertizat că decalajul imens dintre ratele de vaccinare dintew lumea dezvoltată și cea în curs de dezvoltare este probabil de vină.

Ce rată de vaccinare au țările din Africa pentru care s-au impus restricții

Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust, o organizație caritabilă de cercetare în domeniul sănătății, a declarat că noua variantă arată de ce lumea trebuie să asigure un acces mai echitabil la vaccinuri și alte instrumente de sănătate publică.

„Noile variante ne reamintesc că pandemia este departe de a se termina”, a spus el pe Twitter. „Inechitatea este ceea ce va extinde pandemia”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar 7,5% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului. În cele opt țări cele mai afectate de interdicțiile de călătorie legate de varianta Omicron, proporția populațiilor care au primit cel puțin o doză de vaccin variază de la 5,6% în Malawi la 37% în Botswana.

Între timp, 63,9% dintre oamenii din țările cu venituri mari au primit cel puțin o doză de vacin anti-Covid, potrivit OMS. Atât în ​​Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite, aproximativ 70% dintre oameni au primit cel puțin o doză, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro