Sari direct la conținut

„Aproape sigur” că varianta Omicron nu este mai gravă decât Delta – Fauci

HotNews.ro
Anthony Fauci, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Anthony Fauci, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Este „aproape sigur” că varianta Omicron NU provoacă cazuri mai grave de Covid-19 decât Delta, a declarat marți epidemiologul american Anthony Fauci pentru AFP, adăugând că ar fi necesar să mai așteptăm „cel puțin două săptămâni” pentru a ști dacă se dovedește și mai puțin periculoasă.

”Este aproape sigur că nu este mult mai gravă decât Delta”, a afirmat Fauci, consilier al Casei Albe pentru criza sanitară. ”Există unele semne ce arată că ar putea fi chiar mai puţin severă”, a adăugat el în cursul unui interviu telefonic acordat agenţiei franceze de presă.

„Cred că va dura încă două săptămâni cel puțin în Africa de Sud, apoi, când vom avea mai multe infecții în restul lumii, ar putea să ne ia un pic mai mult până să vedem nivelul real de severitate”, a subliniat el.

Datele provenite din Africa de Sud nu ar trebui suprainterpretate, a avertizat el, populația acestei țări având particularitatea de a fi foarte tânără.

Dar noua variantă este oricum „în mod clar foarte transmisibilă”, probabil mai mult decât Delta, potrivit doctorului Fauci.

Unii experți susțin, potrivit unor noi date publicate weekendul acesta care au confirmat și alte date preliminare, că varianta Omicron a coronavirusului este mai infecțioasă dar mai puțin periculoasă.

„Trebuie să spunem asta cu multă precauție dar dacă ne uităm la informațiile disponibile, există motive să credem că varianta se răspândește repede dar poate că nu este la fel de periculoasă”, afirmă prof. Dror Mevorach, doctor la Centrul Medical al Universității Ebraice Hadssah din Israel.

Potrivit datelor publicate de oficialii din districtul Tshwane, focarul variantei Omicron din această țară, 80% din spitalizările din anterioarele două săptămâni au fost ale unor persoane cu vârsta de sub 50 de ani, vasta majoritate a acestora neavând nevoie de oxigen medical.

Acest lucru poate fi explicat în mai multe feluri, un factor putând fi vârsta mai scăzută a pacienților sau faptul că varianta Omicron a coronavirusului este mai ușoară, au dezvoltat forme ușoare ale COVID-19.

Unii experți au sugerat că dacă varianta Omicron este într-adevăr mai puțin severă ea ar putea fi tratată într-un mod asemănător cu tratarea gripei.

Mevorach este de aceeași părere, afirmând că „ar fi o veste cu adevărat bună pentru lume. Cred că am avut semne că persoanele vaccinate se infectează [cu varianta Omicron] dar că forma bolii dezvoltată de aceștia este ușoară”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro