Sari direct la conținut

Moment de bucurie sau o decizie riscantă? Europa, divizată în privința vaccinării copiilor de 5-11 ani

HotNews.ro
Vaccinare anti-Covid a unui copil , Foto: Adalberto Roque / AFP / Profimedia Images
Vaccinare anti-Covid a unui copil , Foto: Adalberto Roque / AFP / Profimedia Images

Bătrânul Continent începe vaccinarea contra Covid-19 a copiilor de vârste mai mici, dar țările europene recurg la strategii diferite în această campanie de imunizare ce reprezintă un test major al dorinței părinților de a-și imuniza copiii împotriva coronaviruslui.

O regiune din Italia trimite clovni în clinici, Franța și Germania se adresează doar celor mai vulnerabili copii, în timp ce Danemarca a administrat vaccinuri chiar înainte de sosirea flacoanelor și a seringilor special concepute pentru cei mici, notează Reuters.

„Vaccinarea trebuie să fie un joc, un moment de bucurie în care copiii să se simtă în largul lor”, a declarat Alessio D’Amato, șeful sistemului sanitar din regiunea Lazio, într-o înregistrare video, în timp ce declara 15 decembrie „Ziua Vax” pentru copiii din regiune.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat luna trecută utilizarea vaccinului cu doze mai mici de la Pfizer-BioNTech la grupa de vârstă 5-11 ani, după ce în luna mai fusese dată unda verde pentru copiii mai mari.

Primele livrări de fiole pediatrice, reduse, nu vor sosi însă decât luni.

Majoritatea țărilor UE va începe în câteva zile

Calendarul de lansare variază, dar majoritatea țărilor se pregătesc să înceapă vaccinarea copiilor la o zi sau două după sosirea primelor transporturi de doze speciale.

În schimb, Belgia nu va începe această campanie până luna viitoare, iar până atunci autoritățile naționale vor elabora recomandările oficiale privind vaccinarea copiilor.

Spania, care se numără printre cele mai imunizate țări din lume, cu 90% dintre persoanele cu vârsta de peste 12 ani complet vaccinate, va începe să vaccineze copiii mai mici la 15 decembrie.

Inocularea copiilor și a tinerilor, care pot transmite involuntar COVID-19 altor persoane cu risc mai mare de îmbolnăvire gravă, este considerată un pas esențial în vederea combaterii pandemiei.

În Germania și în Olanda, copiii reprezintă acum majoritatea cazurilor de coronavirus.

Această lansare a noii campanii de vaccinare are loc în contextul în care Uniunea Europeană se luptă cu un val major de infecții, reprezentând jumătate din numărul total de cazuri și de decese la nivel mondial.

Aproximativ 27 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani sunt eligibili pentru vaccin în blocul comunitar de aproximativ 450 de milioane de locuitori.

Părinți îngrijorați

Dar un obstacol major este aducerea părinților de partea campaniei de vaccinare. În Olanda, 42% din aproape 1.800 de părinți cu copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani au declarat că nu își vor vaccina copiii, iar 12% au spus că probabil vor refuza, potrivit unui sondaj. Doar 30% au declarat că își vor vaccina copiii.

Un sondaj realizat în Italia de firma de sondaje Noto Sondaggi și publicat pe 5 decembrie a arătat că aproape două treimi dintre cei intervievați susțin vaccinarea, dar procentul este de doar 40% în rândul părinților cu copii cu vârste între 5 și 12 ani.

Lipsa de date privind efectele asupra copiilor a fost invocată ca fiind principalul motiv al ezitării, în timp ce o treime au considerat că este mai puțin probabil ca micuții să se infecteze, iar 9% s-au arătat îngrijorați de efectele secundare pe termen lung ale vaccinului.

Implementarea campaniei similare din SUA a fost lentă de când a început luna trecută. Dintre cei 28 de milioane de copii americani eligibili din această grupă de vârstă, aproximativ 5 milioane au primit cel puțin o doză.

Unii părinți au fost îngrijorați de informațiile privind inflamațiile cardiace, un efect secundar rar al vaccinului observat la bărbații tineri în proporții mai mari decât la restul populației.

Săptămâna trecută, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA au transmis însă că nu au găsit nicio informație privind această afecțiune în rândul beneficiarilor de vaccin cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

În cadrul studiilor clinice nu au fost identificate probleme grave de siguranță legate de vaccin, au declarat Pfizer și BioNTech.

„Datele arată că este sigur, eficient și cu rezultate foarte asemănătoare cu cele pentru copiii mai mari”, a declarat Dr. Luigi Greco, pediatru și manager regional în Lombardia pentru formare profesională în Uniunea italiană a pediatrilor.

Unele țări nu vaccinează toți copiii, altele recurg la Căpitanul Vaccin

Cu toate acestea, unele guverne limitează amploarea vaccinării copiilor din acest segment de vârstă până când vor fi disponibile mai multe date.

În Franța, doar copiii supraponderali sau cei care au o afecțiune gravă vor avea acces la vaccinare pentru început.

Comisia consultativă pentru vaccinare din Germania, STIKO, a spus, de asemenea, că nu poate face o recomandare generală pentru acest vaccin din cauza datelor limitate disponibile, dar recomandă copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani cu afecțiuni preexistente să primească vaccinul.

În schimb, unele autorități sanitare nici măcar nu așteaptă sosirea truselor special concepute, folosind în schimb vaccinurile aflate în stoc pentru adulți, dar extrăgând doar o treime din doză.

Când capitala austriacă Viena a deschis luna trecută primele 9.200 de locuri pentru vaccinarea copiilor, toate programările au fost rezervate în câteva zile.

Danemarca a urmat exemplul la 28 noiembrie, spunând că nu mai era timp de pierdut. După mai puțin de două săptămâni, peste 49.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani primiseră prima doză, adică aproximativ 13% din această grupă de vârstă.

Landul german Saxonia, unul dintre cele mai afectate de creșterea bruscă a numărului de infecții cu COVID-19, a început să vaccineze copiii la risc cu vârsta sub 12 ani.

Între timp, autoritățile regionale din Italia găsesc modalități inventive de a distra copiii în timp ce sunt vaccinați și ajută părinții să-i programeze pe cei mici la vaccinare.

În Liguria, autoritățile au creat un supererou din desene animate numit Căpitanul Vaccin, care poartă o geantă de doctor și îmbracă o haină albă cu un mare „V” imprimat pe piept. El este protagonistul unei benzi desenate care va fi distribuită în centrele de vaccinare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro