Multe state își vaccinează copiii, dar vaccinul singur ”nu va fi suficient” în lupta cu varianta Omicron – Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor
Vaccinarea copiilor a început miercuri în mai multe ţări europene, printre care şi Spania, însă vaccinul singur nu va „fi suficient” împotriva variantei Omicron care ar trebui să devină dominantă până la jumătatea lunii ianuarie, a avertizat agenţia europeană, care susține introducerea mai multor restricţii, relatează AFP.
Cu zece zile înainte de Crăciun, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a cerut o „reintroducere și consolidare rapidă” a măsurilor împotriva Covid, cum ar fi revenirea la telemuncă sau prudență sporită în timpul sărbătorilor de sfârșit de an.
O recomandare de consolidare a restricțiilor care vine pe măsură ce măsurile merg din ce în ce mai rău în multe țări europene la aproape doi ani de la începutul pandemiei.
În regiunea germană Saxoania, fieful mișcării anti-restricții, un raid al poliției după amenințări cu moartea a unui lider regional de către mișcarea anti-vaccin a făcut posibilă capturarea unor arme.
Noul cancelar Olaf Scholz a promis că va duce o luptă necruțătoare împotriva unei „minorități de extremiști”.
În încercarea de a opri acest nou val, anumite regiuni germane, inclusiv Berlin, dar și țări precum Spania, Grecia și Ungaria, vin pe urmele unor state precum Danemarca și Austria, prin începerea vaccinării copiilor sub 12 ani.
Record de cazuri într-o zi în Regatul Unit
Această extindere a vaccinării la copii vine pe măsură ce noua variantă Omicron ar putea deveni dominantă în Europa până la jumătatea lunii ianuarie, a avertizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În Marea Britanie, miercuri a fost înregistrat un record de peste 78.000 de cazuri în 24 de ore.
Vaccinarea copiilor de 5-11 ani, cu o versiune a vaccinului Pfizer mai puțin puternică decât cea destinată adulților, a fost posibilă în Uniunea Europeană încă de la autorizarea acesteia de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din 25 noiembrie.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), copiii de 5-14 ani sunt în prezent cei mai afectați de pandemie, uneori cu rate de două până la trei ori mai mari decât în restul populației.
În Germania, pe lângă Berlin, Bavaria a început să imunizeze și copiii.
Sperând să fie „un exemplu pentru lume”, în cuvintele prim-ministrului său Pedro Sanchez, Spania, unul dintre campionii vaccinării din Europa, și-a mobilizat și personalul pentru a administra vaccinul copiilor sub 12 ani în școli, centre de vaccinare sau spitale. În țară, 74% dintre părinți plănuiesc să-și vaccineze copilul, potrivit unui sondaj.
La televizor, campania de vaccinare îi arată pe copii bucurându-se că este „rândul lor” să fie vaccinați să fie și ei ca „bunicul și bunica, tata și mama, mătușa și unchiul”.
În Grecia, peste 30.000 de părinți și-au programat copiii la vaccinare, în timp ce campania a început miercuri în această țară, ca și în Ungaria. Alte țări precum Italia, Polonia (unde au fost introduse noi restricții miercuri), Portugalia sau Cipru își vor începe campania în zilele următoare.
În Franța, a fost aprobată doar vaccinarea copiilor cu risc de a dezvolta forme grave, dar guvernul a spus că ia în considerare extinderea „la toți copiii” pe bază voluntară.