Un reputat virusolog german spune că pandemia de COVID-19 s-a încheiat: „Ne confruntăm cu primul val endemic”
Pandemia de COVID-19 poate fi considerată încheiată şi este în prezent o boală endemică, a spus medicul virusolog german Christian Drosten într-un comentariu publicat luni în cotidianul german Tagesspiegel, citat de agențiile DPA și Agerpres.
„Ne confruntăm cu primul val endemic de Sars-CoV-2 în această iarnă; în aprecierea mea, pandemia s-a încheiat”, a spus Drosten, şeful departamentului de virusologie de la Spitalul Universitar Charité din Berlin.
După această iarnă, imunitatea în rândul populaţiei va fi atât de extinsă şi rezistentă, încât virusul are puţin şanse în vară, a adăugat el. Virusologul a menţionat că o altă mutaţie ar putea fi singura limitare.
„Dar nu mă aştept nici la aşa ceva în momentul de faţă”, a adăugat el.
Medicul de la terapie intensivă Christian Karagiannidis, care este de asemenea membru al consiliului de experţi din Germania pe problema COVID-19, a spus că pandemia se va încheia probabil după trecerea iernii.
„Mă aştept ca pandemia să-şi urmeze treptat cursul”, a spus Karagiannidis într-un interviu pentru postul Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
Experții germani vorbesc de o „imunitate solidă” în fața COVID-19
Deşi mai sunt încă posibile unul sau două valuri de COVID-19, imunitatea populaţiei este solidă şi semnificativ mai puţini pacienţi COVID-19 se află la terapie intensivă, a mai spus Karagiannidis.
Între timp, un val de alte infecţii respiratorii a atins vârful în Germania, a spus Karagiannidis.
„Ştim acum că valul foarte puternic de infecţii a ajuns la apogeu şi că se va diminua în următoarele zile”, a declarat Karagiannidis pentru RND.
Există deja semne de uşor declin al infecţiilor cu virusul sincitial (RSV) precum şi al altor boli infecţioase, a mai spus el.
Cu toate acestea, Karagiannidis a avertizat asupra unor posibile blocaje în unele spitale regionale în Ajunul Anului Nou şi de Anul Nou. Din acest motiv, a îndemnat populaţia să renunţe la artificiile de Revelion din cauza riscului de accidentare.
Ce spune OMS despre pandemia cauzată de coronavirus
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat încă de la jumătatea lunii septembrie că Lumea nu a fost niciodată într-o situație mai bună pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19.
„Nu am ajuns încă acolo. Dar sfârșitul se vede”, a spus șeful OMS la momentul respectiv.
Însă tot Ghebreyesus a avertizat la începutul lui decembrie că scăderea vigilenţei faţă de Covid-19 favorizează apariţia unor noi variante și că există peste 500 de subvariante ale Omicron.
„OMS estimează că cel puţin 90% din populaţia mondială are la ora actuală o anumită formă de imunitate în faţa virusului SARS-CoV-2, datorită unei infecţii anterioare sau a vaccinării”, a anunţat directorul OMS.
Însă el avertizat asupra tentaţiei de a crede în mod prematur că faza emergentă a pandemiei s-a terminat, pentru că „încă nu am ajuns aici”, iar „lacunele de monitorizare, testare, secvenţiere şi vaccinare continuă să creeze condiţiile ideale pentru apariţia unei noi variante de îngrijorare care ar putea cauza o mortalitate semnificativă”.
Comentariile directorului general al OMS au venit la doar câteva zile după ce autoritățile din China au anunțat relaxarea restricțiilor draconice impuse încă de la începutul pandemiei pentru a combate răspândirea coronavirusului ca parte a strategiei „zero Covid” implementate de guvernul de la Beijing.
Numărul de infecții cu coronavirusul a explodat ulterior în China pe fondul imunității naturale reduse a populației și a eficacității îndoielnice a vaccinurilor anti-Covid dezvoltate autohton, existând temeri că pandemia ar putea provoca încă un milion de decese în această țară.