Sari direct la conținut

​VIDEO INTERVIU cu Varujan Vosganian: ”Cartea șoaptelor” și ”Copiii războiului”, două cărți reper despre învinșii secolului trecut

HotNews.ro
Varujan Vosganian, Foto: Hotnews
Varujan Vosganian, Foto: Hotnews

Pe 24 aprilie, poporul armean comemorează una dintre cele mai mari tragedii ale secolului trecut, “genocidul armean”. Un șir de tragedii la distanţă de numai câteva decenii -pogromul turcilor început în 1895 și continuat în forță în 1915-1921, apoi ocupaţia sovietică- aproape că au reuşit să şteargă un popor de pe faţa pământului.

”Cartea șoaptelor”vorbește despre suferință unui popor greu încercat, cel armean, dar este în primul rând o biografie a secolului XX, așa cum spune autorul ei. Găsim pagini emoționante despre armenii din viață lui Vosganian, unde suferința, nostalgia, răzbunarea și iertarea se împletesc într-unul din cele mai dense romane de după 1989.

Se vorbește despre o Românie pitorească, unde multe naționalități conviețuiesc în pace, cu obiceiuri frumoase de mult apuse. Puteți citi un excelent pasaj despre ritualul cafelei în familia bunicului autorului, Garabet Vosganian, personajul central al cărții.

In ”Cartea Șoaptelor” și în ”Copiii razboiului” se vorbește despre lupta anticomunistă din munți, despre suferință unei țări în curs de bolșevizare, de descompunerea unei societăți, despre revolta muncitorilor de la Brașov, despre Revoluția din decembrie 1989, Piața Universității și până la evenimente recente.

Am decupat materialul video în trei părți. Aveți interviul integral. Avem povestit pe scurt viața unuia dintre cele mai fascinante personaje ale cărții. Autorul susține că toate personajele lui sunt reale, doar simbolistica adăugată vine să transforme cartea într-un roman.

În fine, ultima bucată de interviu ne dezvăluie un alt Vosganian, diferit de vulcanicul și controversatul om politic Vosganian. Când mi-am exprimat mirarea cum a putut Vosganian, cel pe care îl cunoaștem cu toții din spațiul public, să scrie cu atâta gingășie, autorul mi-a amintit că e și poet.

Și că să va conving să va rupeți minute bune din timpul dumneavoastră liber, va spun că din Cartea Șoaptelor s-a lecturat în aceeași zi, la aceeași ora în peste 200 de mari orașe și capitale ale lumii. Va las să descoperiți de ce 🙂

Interviul integral

Varujan Vosganian despre personajul Hartim Fringhian

Fringhian este considerat unul dintre cei mai bogați oameni din România interbelică, o avere construită în special pe baza prelucrării și comercializării zahărului. După instalarea comunismului pierde tot, se refugiază în munți, revine în Focșani unde își trăiește ultimii ani din viață vânzând miezi de nuca sărați prin baruri sau la poarta bisericii. Autorul susține că personajul a existat și a îndurat un destin tragic, dar demn.

Varujan Vosganian despre răzbunare, uitare și iertare

NOTA: Vă rugăm să comentați doar asupra subiectului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro