Sari direct la conținut

Alexandru Tomescu și Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, în concert la Londra

HotNews.ro
​Alexandru Tomescu și Royal Philharmonic Orchestra, dirijata de Gabriel Bebeșelea, Foto: ICR Londra
​Alexandru Tomescu și Royal Philharmonic Orchestra, dirijata de Gabriel Bebeșelea, Foto: ICR Londra

Luna mai debutează, la Londra, cu un concert extraordinar ce reunește două dintre marile nume ale muzicii clasice din România – violonistul Alexandru Tomescu și dirijorul Gabriel Bebeșelea. Cei doi vor concerta pe cunoscuta scenă a Cadogan Hall, alături de una dintre cele mai aclamate orchestre britanice ale momentului, Royal Philharmonic Orchestra.

Din programul serii, care promite să fie o călătorie de descoperire în patrimoniul muzical românesc, fac parte „Suita Nr. 2” de George Enescu și fermecătoarea „Baladă pentru vioară şi orchestră” a lui Ciprian Porumbescu, alături de „Concertul Nr. 3 pentru vioară” al lui Saint-Saëns, și ultima simfonie a lui Mozart, „Simfonia Nr. 41”.

Concertul din 1 mai va fi urmat, la doar două zile distanță, de un festin muzical la Winchester Cathedral, una dintre cele mai mari și frumoase catedrale gotice din Europa, ce îl readuce în atenția publicului meloman pe Alexandru Tomescu. Celebrul violonist va concerta alături de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Chris Petrie, promotor neobosit al muzicii româneşti în Marea Britanie.

Violonistul Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice partitură, oricât de dificilă, dovadă fiind proiectul său „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui. După studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru Tomescu s-a reîntors în România pentru a se dedica muzicii înțeleasă ca misiune civică. Şi-a propus ca, prin concerte, conferinţe şi evenimente speciale, să demonstreze că muzica clasică este deschisă tuturor și că fiecare trebuie să aibă șansa de a o explora. În paralel cu o meritorie carieră internaţională, cu succese înregistrate pe mari scene precum Théâtre des Champs Elysées din Paris, Carnegie Hall din New York sau Metropolitan Arts Centre din Tokio, sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a continuat să-şi împlinească misiunea sa personală, fiind implicat, de-a lungul anilor, în importante campanii culturale.

Admirat pentru entuziasmul şi muzicalitatea sa, Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca fiind „unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”). Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” și, pe lângă această poziție, stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță la pupitrul unor orchestre precum Rundfunk-Sinfonieorchester şi Konzerthausorchester din Berlin, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă și Singapore Symphony Orchestra. În România, Gabriel Bebeșelea dirijează în mod regulat orchestre precum Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica de Stat Sibiu. Gabriel Bebeșelea este câstigător al concursurilor de dirijat „Lovro von Matačić” (2015) şi „Jeunesses Musicales” (2010), precum și semifinalist al concursurilor de dirijat „Donatella Flick” al London Symphony Orchestra (2014) și „Gustav Mahler” al Bamberger Symphoniker (2016). Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Petre Sbârcea, şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Gabriel Bebeșelea este în prezent doctorand al aceleiaşi universităţi, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa prof. Mark Stringer.

Royal Philharmonic Orchestra a fost înființată în 1946 de Sir Thomas Beecham în scopul revitalizării vieții concertistice britanice de după Al Doilea Război Mondial. Nivelul artistic excepțional și aria teritorială extinsă a manifestărilor sale o îndreptățesc să se recomande ca fiind „orchestra națională a Marii Britanii”. Ansamblul are propriul său radio online, The Sound of the Royal Philharmonic Orchestra, și participă intens la dezvoltarea unor diverse proiecte educaționale și comunitare, pe lângă cele simfonice.

Cele două concerte sunt organizate de ICR Londra în parteneriat cu Royal Philharmonic Orchestra, cu sprijinul Ambasadei României în Marea Britanie și sunt incluse în programul cultural ce marchează Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro