Ana Blandiana a fost recompensată cu un premiu literar decernat anul trecut lui Haruki Murakami
Poeta Ana Blandiana a fost recompensată joi cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, premiu literar decernat anul trecut scriitorului japonez Haruki Murakami, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Juriul subliniază că, „prin poezia sa nestăpânită, (Ana Blandiana) a dat dovadă de o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii”, scrie presa spaniolă. Juriul a apreciat deopotrivă că Ana Blandiana „este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică”.
Anul trecut, laureatul Premiului Prinţesa de Asturia pentru Literatură a fost scriitorul nipon Haruki Murakami. Printre câștigătorii anteriori ai premiului se numără Adam Zagajewski, Fred Vargas, Anne Carson, Emmanuel Carrère și alți scriitori.
Premiile Prinţesa de Asturia, decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei, sunt însoţite de un cec în valoare de 50.000 de euro. Acest premiu se atribuie în opt categorii: arte, literatură, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică, sport.
Ana Blandiana, după primirea Premiului Prințesa Asturia:
„Îmi este greu să-mi exprim emoția și recunoștința pentru deosebita onoare pe care o reprezintă pentru mine acordarea Premiului Asturia, mai ales că – ca întotdeauna când primesc un premiu – nu pot să nu-mi amintesc gândul lui Platon care a recomandat încununarea poeților cu lauri și izgonirea lor din oraș”, a transmis Ana Blandiana într-un mesaj în limba spaniolă publicat pe Facebook la scurt timp după anunțarea laureaților de anul acesta.
„Dar dacă pentru mine poezia este într-adevăr un mod de a ajunge la polis, un mod de a rămâne, un mod de a însoți suferința celorlalți?! Mulțumesc pentru ecoul pe care prestigiosul tău premiu îl va da ideilor și poeziilor mele și care îl va amplifica în conștiința cititorilor spanioli din întreaga lume”, a adăugat ea.
Otilia Valeria Coman, sau Ana Blandiana, aşa cum se prezintă de când i s-a interzis să folosească numele tatălui său în 1978, a fost o opozantă fermă a dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989) şi o susţinătoare proeminentă a drepturilor omului şi a democraţiei, amintește agenția spaniolă de presă EFE.