Sari direct la conținut

VIDEO / FOTO Parada militară de la Arcul de Triumf de Ziua Națională. Militarii români au defilat în premieră cu sistemul de rachete HIMARS, sistemul anti-rachetă Patriot și transportoarele Piranha V

HotNews.ro
Sistemul Patriot românesc, pe sub Arcul de Triumf, Foto: MApN
Sistemul Patriot românesc, pe sub Arcul de Triumf, Foto: MApN

Parada militară de Ziua Națională a României va marca 103 ani de la Marea Unire, iar cu acest prilej câteva sute de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP vor defila în Capitală, împreună cu peste 100 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 30 de aeronave vor survola orașul. În premieră soldații români vor prezenta la parada din acest an două din cele mai noi echipamente intrate în dotarea Armatei Române: sistemul de rachete cu bătaie mare sol-sol HIMARS și sistemul defensiv antiaerian și antirachetă Patriot.

VIDEO – Parada Militară de la Arcul de triumf:

Aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice participă miercuri, 1 Decembrie, de la ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

De asemenea, în funcție de condițiile meteorologice, aproximativ 30 de aeronave vor survola cerul Capitalei.

Totodată, în zona Arcului de Triumf va fi amplasată o expoziție de tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne. Aceasta va fi organizată în zona oficială, unde publicul va avea acces doar după terminarea paradei militare până la ora 14.00.

Ceremonia de la Arcul de triumf va fi permisă cu participarea a cel mult 400 de persoane în zona oficială delimitată de organizatori, cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2″.

Ce echipamente vor fi prezentate în premieră la Parada Militară / Cu ce altă tehnică nouă se mândrește Armata

Armata va participa la Parada Militară de Ziua Națională în 2021 cu o serie de echipamente noi, prezentate în premieră, precum și alte exemplare de tehnică militară recent achiziționată în ultimii ani și intrate de curând în operarea forțelor armate române.

Pentru prima dată la o parada militară, soldații români vor defila cu noile lansatoare multiple de rachete HIMARS, cele mai performante arme de atac ale Forțelor terestre, o achiziție de circa 1,5 miliarde de dolari din SUA.

La paradă va defila un detașament format din șase lansatoare M-142 HIMARS ale Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.

Principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS din dotarea Armatei României au sosit încă din februarie în România și e în prezent în curs de operaționalizare.

România a achiziționat în urmă cu doi ani de la compania americană Lockheed Martin trei sisteme de artilerie bazat pe rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS pentru circa 1,5 miliarde de dolari, primul sistem urmând a intra în uz din 2021.

Fiecare sistem are 18 instalații de lansare și comanda României prevede trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km. Lansatorul HIMARS e montat pe camion și poate acomoda câte șase rachete de 227mm M270 sau o singură rachetă MGM-140 ATACMS.

Practic, pe lângă cele 54 de lansatoare, contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS , cele care au raza efectivă de până la 300 de km.

Primul sistem Patriot a intrat în dotarea Armatei Române în septembrie 2020 și este în curs de operaționalizare, iar la paradă vor participa în premieră tehnica militară din înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT, regiment care împlinește 3 ani.

Circa 3,9 miliarde de dolari plătește România pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă (3+), la pachet cu câteva sute de interceptori. Contractul este unul guvern-la-guvern cu SUA.

Primul sistem a intrat în dotarea Forțelor Aeriene în 2020, urmând ca următoarele trei să intre în dotare în următorii doi ani. Restul până la șapte baterii până în 2026.

Pe sub Arcul de Triumf vor defila și noile transportoare blindate 8X8 Piranha V cumpărate de România. Primele 36 de transportoare au fost livrate anul trecut, iar următoarea tranșă de 32 de transportatoare Piranha V a fost livrată de curând către MApN.

„Recepția calitativă a unui nou lot format din 32 de transportoare blindate PIRANHA V s-a finalizat în data de 26 octombrie a acestui an, produsele fiind supuse la verificări prin tragere în poligoane aparținând Ministerului Apărării Naționale, atât în scenarii statice, cât și în scenarii dinamice, verificări referitoare la mobilitate și capacitate de trecere, precum și verificări ale sistemului de comunicații și informatică”, potrivit MApN.

26 de transportoare Piranha 5 în configurații diferite vor fi livrate până la sfârșitul lui 2022, iar alte 133 de transportoare Piranha 5 complet produse și asamblate în România vor fi livrate către armata română în următorii ani.

Ordinea defilării la Parada de Ziua Națională pe sub Arcul de Triumf

Parada Militară Națională dedicată Zilei Naționale a României se desfăşoară la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, și debutează odată cu sosirea președintelui țării.

Pe timpul intonării Imnului Naţional, în semn de omagiu și respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, se vor executa douăzeci și una de lovituri de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Salvele sunt executate de militarii brigăzii cu tunuri de calibru 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră.

Preşedintele României va depune apoi o coroană de flori în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie de-a lungul timpului, iar apoi va fi ținut un moment de reculegere.

Parada Militară Națională va începe cu defilarea detașamentelor reprezentative ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.

– primul detașament de defilare pe jos al Paradei Naționale – militari ai Batalionului 495 Parașutiști ,,Căpitan Ștefan Soverth” poartă steagurile de identificare ale unui număr de 25 de structuri militare care au experiența misiunilor în teatrele de operații din Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina și Angola.

– detașamentul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”

– detașament al Asociaţiei Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară.

– detaşamentul FORŢELOR PENTRU OPERAŢII SPECIALE – operatori FOS din cadrul Batalionului 51 Forțe pentru Operații Speciale și Batalionului 53 Comando.

„Militarii sunt echipaţi în uniforma de luptă multiprotectoare, unicat în Armata României. Cu un camuflaj optim în orice mediu de acțiune, această uniformă asigură o mobilitate crescută a luptătorului în câmpul tactic, precum și protecţie termică, fiind rezistentă la foc”. potrivit MApN.

– defilaarea continuă cu Detaşamentul structurilor multinaționale NATO din România (HQ MNC / MND / MNBG)

– primul detașament al Forțelor Terestre Române format din militari ai Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, care, până în prezent, au executat misiuni în șase teatre de operaţii, pe trei continente, dislocând în total un număr de peste 2000 de militari.

– al doilea detașament al Forțelor Terestre Române, constituit din militari ai Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”.

– urmează detaşamentul reprezentativ al Forțelor Aeriene Române.

– urmează blocul de paradă al Marinei – Primul detașament este alcătuit din militari ai Flotilei Fluviale ”Mihail Kogălniceanu”, urmat apoi de cel de-al doilea detașament al Forțelor Navale este alcătuit din militari ai Regimentului 307 Infanterie Marină, o structură unică din Armata României, prin specificul misiunilor pe care le poate executa, atât pe mare, pe fluviu și în zona lagunară.

– urmează blocul de paradă al Comandamentului Logistic Întrunit.

– urmează detașamentul „Afganistan”, format din militari ai Batalionului 26 Infanterie „Scorpionii Roșii” din Craiova și Batalionului 634 Infanterie „Jderii” din Piatra Neamț.

– Blocul de paradă al Ministerului de Interne este deschis de un Detașament al JANDARMERIEI ROMÂNE.

– blocul de paradă al POLIȚIEI ROMÂNE.

– blocul de paradă este continuat de luptătorii BRIGĂZII SPECIALE DE INTERVENŢIE “VLAD ŢEPEŞ” A JANDARMERIEI ROMÂNE.

– blocul de defilare al POMPIERILOR ROMÂNI.

– Urmează blocul de defilare al Serviciului Român de Informații.

– Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor.

– acum detașamentul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

AVIAȚIA MILITARĂ – Ce aeronave vor survola Arcul de Triumf la parada militară

– Dispozitivul de zbor este deschis, conform tradiţiei, de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Aeriene, ce poartă drapelul tricolor.

– Urmează o formație de 3 elicoptere IAR 330 PUMA Socat.

– Urmează o formație de 5 elicoptere IAR 330 PUMA.

– SRI trimite un dispozitiv de aeronave ce are în compunere un elicopter SA 330L PUMA pentru intervențiii contrateroriste şi două elicoptere SA 365N Dauphin.

– MAI: 3 elicoptere H-135, echipate pentru executarea misiunilor aeromedicale de tip SMURD.

– o formație de 3 aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.

– Urmează o altă formație de aeronave, alcătuită dintr-un avion C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni și 4 aeronave IAR-99 ȘOIM şi IAR -99 STANDARD.

șase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon.

Ce tehnică militară și specială va trece pe sub Arcul de Triumf

Defilarea începe cu detaşamentul de tehnică din dotarea FORŢELOR PENTRU OPERAŢII SPECIALE. Vehiculele de luptă HMMWV sunt model M 1165 cu turelă, ceea ce permite echiparea lor cu mitraliere model M2HB, de calibru 12,7 mm.

  • Transportoare Blindate pentru Trupe PIRANHA 5

„Transportorul este echipat cu un tun cal. 30 mm și o mitralieră cal. 7,62 mm. Sistemul de conducere a focului este complet automatizat și utilizează sistemul electric de acționare și stabilizare pentru a se obține Urmărirea Automată a Țintei”, potrivit MApN.

  • Punctele de comandă mobile pe șasiu de PIRANHA 5

„Acestea sunt dotate atât cu sisteme de armament cal. 12,7 mm, cât și cu cea mai nouă tehnologie din domeniul comunicațiilor, care include echipament satelitar, echipamente radio și sisteme informatice. Transportoarele sunt destinate pentru exercitarea comenzii și controlului pe câmpul de luptă și au rolul de a transporta personalul care exercită conducerea misiunii”, potrivit MApN.

  • Transportoare Amfibii de Trupe PIRANHA III C

Primele trei vehicule sunt derivate PIRANHA III C, pentru sprijinul de foc asigurat subunităților de infanterie cu aruncătoare cal. 120 mm, Următorul vehicul este un punct de comandă mobil, apoi defilează tractorul pentru evacuare și reparații (TECHEVAC)

  • Maşini de luptă ale infanteriei MLI-84M JDERUL

JDERUL dispune de o mare putere de foc având în înzestrare un tun de cal. 25 mm., un sistem rachete antitanc dirijate SPIKE şi o mitralieră cal. 7,62 mm.

  • HIMARS – Lansatoarele de rachete sol-sol

Pentru prima dată la Parada Militară Națională – detaşamentul constituit de șase lansatoare M-142 HIMARS ale Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.

Instalația de lansare HIMARS este un mijloc autopropulsat de sprijin prin foc, cu posibilitatea de a fi transportat pe calea aerului, cu o mare putere de foc, capabil sa lovească o gama largă de ținte dispuse în adâncimea dispozitivului inamic, utilizând atât muniții ghidate cât și ne-ghidate.

Sistemul are capabilitatea de a-și actualiza în permanență poziția și coordonatele prin intermediul GPS pe timpul transportului, fie el aerian, naval sau terestru.

Rachetele neghidate ale sistemelor HIMARS se lansează din tubul de ghidare, având o traictorie balistică cu o miscare de rotație ce le oferă stabilitate pe timpul zborului.

Bătaia de peste 80 km a rachetei ghidate și de 300 km a rachetei tactice pun la dispoziție o capacitate sporită de angajare a țintelor dispuse la distanțe mari. Dispune de un sistem logistic integrat, care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat chimic, biologic, radiologic şi nuclear.

Structurile HIMARS se dispun și execută misiuni de foc din poziții de tragere, folosindu-și capacitatea de a lansa și părăsi rapid poziția de lansare, crescând astfel capacitatea de supraviețuire pe câmpul de luptă.

  • PATRIOT – sistemul antiaerian de rachete

De asemenea, în premieră, urmează defilarea tehnicii militare din înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT.

Înfiinţat la 1 decembrie 2018, Regimentul 74 PATRIOT aniversează astăzi 3 ani şi este unitatea care gestionează unul dintre cele mai importante programe de înzestrare derulate în Armata României: Programul Sisteme de Rachete Sol-Aer cu bătaie mare.

POLIŢIA ROMÂNĂ

9 motociclete BMW urmate de 3 autospeciale Audi A4, o autospecială Audi Q5 și 2 autospeciale Dacia Duster aflate în dotarea Poliției Rutiere. Tehnica Poliției Rutiere este urmată de PUNCTUL MOBIL DE COMANDĂ AL CENTRULUI OPERAȚIONAL.

JANDARMERIA

Autospeciale de intervenție FORD RANGER, VOLKSWAGEN TRANSPORTER și DACIA DUSTER.

POLITIA DE FRONTIERA

Autospecială de patrulare „DACIA DUSTER”, o autospecială de supraveghere cu termoviziune Ford Tranzit şi o autospecială Ford Transit destinată controlului documentelor și verificărilor în bazele de date.

IGSU

Autospeciale de stingere a incendiilor, de intervenție și salvare la înălțimi, ambulanțe de tip B și autospeciale pentru descarcerare.

SRI

O autospecială de intervenție pirotehnică, având atașată remorca anti-bombă. Urmează grupul de intervenție antiteroristă cuprinzând 2 autospeciale de intervenție cu câte 4 luptători fiecare, cu rolul de ripostă imediată, evacuare şi izolare a zonei în situația producerii unui incident de natură teroristă. Al doilea dispozitiv de defilare al Serviciului Român de Informații este grupul de intervenție contrateroristă format din două echipe de asalt.

STS

Blocul de tehnică al Serviciului de Telecomunicații Speciale, deschis de autospeciala Chevrolet Tahoe, cu rol de comandă și coordonare în realizarea dispozitivelor temporare de telecomunicații specială, urmată apoi de un grup de patru autospeciale satelitare de multiservicii, pe șasiu Toyota Land Cruiser.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro