Sari direct la conținut

Parada militară de 1 Decembrie. Ce militari vor defila pe sub Arcul de Triumf și ce echipamente moderne vor fi prezentate de Ziua Națională

HotNews.ro
Parada Militara de 1 Decembrie, Foto: Colaj foto
Parada Militara de 1 Decembrie, Foto: Colaj foto

Parada militară de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, marchează 104 ani de la Marea Unire, iar peste 1.500 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP defilează în Capitală, împreună cu peste 120 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 30 de aeronave vor survola orașul. În premieră vor participa la parada militarii americani cu tehnică militară din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate SUA, precum și militari ai recentului format Grup de Luptă NATO din țara noastră. Soldații români vor prezenta la parada din acest an două din cele mai noi echipamente intrate în dotarea Armatei Române: sistemul de rachete cu bătaie mare sol-sol HIMARS și sistemul defensiv antiaerian și antirachetă Patriot. Militari străini sunt prezenți cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Totodată, în zona Arcului de Triumf sunt amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale. Parada militară va începe la ora 11.00.

Ce echipamente moderne vor fi prezentate de Armata română la Parada Militară: Sistemele HIMARS și Patriot, blindatele Piranha 5 și avioanele F-16

Armata română va participa la Parada Militară de Ziua Națională în 2022 cu o serie de echipamente noi și tehnică militară recent achiziționată în ultimii ani și intrate de curând în operarea forțelor armate române.

Soldații români vor defila cu noile lansatoare multiple de rachete HIMARS, cele mai performante arme de atac ale Forțelor terestre, o achiziție de circa 1,5 miliarde de dolari din SUA. România a cumpărat trei sisteme HIMARS, iar fiecare sistem are 18 instalații de lansare. România a cumpărat trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km. Lansatorul HIMARS e montat pe camion și poate acomoda câte șase rachete de 227mm M270 sau o singură rachetă MGM-140 ATACMS.

Practic, pe lângă cele 54 de lansatoare, contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS , cele care au raza efectivă de până la 300 de km.

La paradă Armata va defila și cu primul sistem Patriot intrat în dotarea Armatei Române. Circa 3,9 miliarde de dolari a plătit România pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă (3+), la pachet cu câteva sute de interceptori. Contractul este unul guvern-la-guvern cu SUA.

Pe sub Arcul de Triumf vor defila și noile transportoare blindate 8X8 Piranha V. Armata Română a semnat pe circa 900 de milioane de euro un contract cadru cu General Dynamics European Land Systems (GDELS) pentru 227 de mașini de luptă. În total, până acum, au fos livrate 68, din care 32 au fost asamblate final la uzina UMB. Alte 26 urmează să fie livrate în diferite configurații. Restul de 133 de blindate vor fi complet produse și asamblate în România și livrate în următorii ani.

Ordinea defilării militarilor și echipamentelor militare la Parada de Ziua Națională pe sub Arcul de Triumf

Parada Militară Națională dedicată Zilei Naționale a României se desfăşoară la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, și debutează odată cu sosirea președintelui țării la ora 11.00.

Pe timpul intonării Imnului Naţional, în semn de omagiu și respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, se vor executa douăzeci și una de lovituri de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.

Salvele sunt executate de militarii brigăzii cu tunuri de calibru 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră.

Preşedintele României va depune apoi o coroană de flori în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie de-a lungul timpului.

Avioanele de luptă care survolează Capitala

Ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României începe cu evoluția AVIAȚIEI MILITARE. Piața Arcului de Triumf va fi survolată de formații de avioane și elicoptere aparținând Ministerului Apărării Naţionale.

  • Parada va fi deschisă de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Aeriene, ce poartă Drapelul tricolor, simbol al unității naționale.
  • Dispozitivul de zbor este deschis de o formație de aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, patru aeronave care trec câte două deasupra Arcului de Triumf.

C-27J Spartan este un avion de transport de dimensiuni medii, cu capacitate tactică superioară, intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2010. Între misiunile executate, se numără și cele de evacuare medicală și evacuare a civililor din zone de conflict, dar și misiuni de stingere a incendiilor.

  • Va survola Piața Arcului de Triumf un avion C-130 HERCULES, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, însoțit de două aeronave IAR-99 STANDARD, din dotarea Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic, Boboc.

Anul trecut, Armata României a marcat 25 de ani de la intrarea aeronavelor C-130 HERCULES în dotarea Forţelor Aeriene.

  • În dispozitivul de zbor, urmează celula de două aeronave IAR-99 ȘOIM, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. IAR-99 ȘOIM este varianta modernizată a aeronavei IAR-99 Standard și a intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988.

Proiectat integral în România, avionul de antrenament avansat şi atac la sol IAR 99 Standard, reprezintă treapta de trecere de la avionul cu elice, la cel cu motor reactiv. Versiunea modernizată IAR-99 ŞOIM este echipată cu un sistem de avionică foarte similar cu cel de pe aeronavele de luptă.

  • Peste Piața Arcului de Triumf trec opt aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon, din înzestrarea Bazei 86 Aeriene.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă de 17 aeronave F-16 Fighting Falcon.

La începutul lunii noiembrie, anul acesta, a fost semnat contractul de achiziție pentru alte 32 de avioane F-16, de la Guvernul Regatului Norvegiei.

  • Urmează în zbor o formație de două aeronave F-18 Hornet, din Spania.

În perioada decembrie 2022 – martie 2023, reprezentanți ai Forțelor Aeriene din Spania, alături de Forțele Aeriene Române, participă la executarea de misiuni sub comandă NATO în spațiul nostru aerian.

  • Piața va fi survolată de o formație de zbor compusă din două aeronave CF-188 Hornet, din Canada.

În perioada august-noiembrie 2022, împreună cu aeronave ale Forțelor Aeriene Române, un detașament canadian, format din 180 de militari, cu șase aeronave CF-188 Hornet, a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Aceasta este cea de-a șasea rotație la Baza Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

  • Urmează formații de zbor alcătuite din patru aeronave Eurofighter Typhoon, din dotarea Forțelor Aeriene Italiene

Începând cu luna decembrie, Italia participă la executarea de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de aeronave ale Forțelor Aeriene Române. Detașamentul italian care veghează cerul estului Alianței este format din patru avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon și aproximativ 100 de militari, piloți și personal tehnic.

Dislocarea avioanelor Eurofighter Typhoon în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO, pe flancul estic al Alianței.

Militarii care vor defila în formații pe sub Arcul de Triumf

Urmează dispozitivul de defilare pe jos – Parada Militară Națională va continua cu defilarea detașamentelor reprezentative ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrației Naționale a Penitenciarelor. De asemenea, vă vor da onorul reprezentanți ai Grupului de Luptă al NATO dislocat în România.

  • În piață va defila Drapelul Statului Major al Apărării și purtătorii Steagurilor de identificare structuri participante în Teatrele de Operații.

  • Defilează Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară ce reprezintă România la Uniunea Europeană pe acest profil.

Detaşamentul poartă uniformele Armatei Regale Române, din anii 1915 – 1919: de Infanterie, de Grăniceri, de Vânători şi de Vânători de Munte.

Comandantul grupului, Mircea Stoica, poartă uniforma de colonel de Vânători de Munte şi sabia de paradă tip SOLINGEN.

  • Defilează detașamentul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”.

Detașamentul este constituit din 33 de veterani ai teatrelor de operații: Angola, Haiti, Somalia, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Irak și Afganistan.

  • Defilează detaşamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Blocul Forţelor pentru Operaţii Speciale este alcătuit din operatori din Batalioanele 51 și 52 Operații Speciale și Batalioanul 53 Comando.

Unităţile din compunerea Forţelor pentru Operaţii Speciale sunt încadrate cu luptători riguros selectaţi şi antrenaţi, având specialități multiple. Aceștia pot fi introduși în luptă atât terestru, cât și aerian, prin parașutare sau maritim, majoritatea având și specialitatea scafandri de luptă. Acești militari dispun de o pregătire ce le permite să execute misiuni specifice în medii operaționale non-permisive, sensibile din punct de vedere politico-milita.

  • Urmează la defilare detaşamentul Brigăzii de Informații Militare și apoi Detaşamentului Brigăzii Multinaționale de Sud-Est.
  • Defilează trupe care aparțin Grupului de Luptă NATO din România, cu baza la Cincu.

Sunt trei purtători de steag ai națiunilor care compun detașamentul.

Acesta este constituit din 20 de militari francezi de cavalerie din escadronul „Căpitan Sylvain”, renumit pentru tancurile LECLERC. Recent, batalionul francez, care are aproximativ 700 de militari, a primit tehnică suplimentară: vehicule blindate ușoare de infanterie și tancuri LECLERC.

Urmează 20 de militari olandezi de infanterie ușoară aeropurtată.

A treia parte este formată din geniști și artileriști francezi, care provin din Regimentul 3 Geniu.

  • Defilează Garda de Onoare a Republicii Moldova.
  • Pentru prima dată la parada militară de 1 Decembrie, defilează militari din Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii.

Cunoscuți sub denumirea de „Screaming Eagles”, divizia de infanterie ușoară a Armatei SUA este specializată în operații de asalt aerian.

În prezent, militarii Diviziei 101 Aeropurtată a SUA s-au reîntors în Europa pentru întărirea flancului estic al NATO și reasigurarea partenerilor de pe continentul european.

Începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial și până în zilele noastre, Divizia 101 Aeropurtată este una dintre cele mai cunoscute mari unități americane din lume.

  • Urmează detașamentul Forțelor Terestre Române, constituit din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, urmat de un detașament de stundeți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
  • Urmează detaşamentul reprezentativ al Forțelor Aeriene Române, dispozitiv format din 60 de militari, iar imediat după un detaşament al Academiei Forţelor Aeriene format din studenţi ai celor 3 ani de studiu.
  • Blocul Forțelor Navale este alcătuit din 60 de militari din structurile subordonate Comandamentului Flotei.

Comandamentul Flotei are în compunere o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere și un divizion de rachete de coastă.

Forțele Navale Române sunt prima categorie de forțe complet profesionalizată din Armata României, după aderarea țării noastre la NATO, în anul 2004.

  • Vor defila și 60 de studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
  • Vor trece apoi, pe rând: detaşamentul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, studenții și ofițerii de la Institutului Medico-Militar, detașamentul Colegiilor Naționale Militare.
  • Urmează la defilare detașamentele de defilare ale Ministerului Afacerilor Interne, începând cu blocul de paradă al MAI.

Vor trece: efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), efective ale Jandarmeriei Române, blocul de paradă al Pompierilor români.

Va defila și blocul de paradă al Serviciului Român de Informații (SRI) și apoi detașamentul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și detașamentul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Elicopterele care vor survola Arcul de Triumf

Piața Arcului de Triumf va fi survolată de formații de elicoptere. Acestea aparțin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informaţii.

  • Vor survola patru elicoptere IAR 330 PUMA, din dotarea Bazelor 57 și 90 Aeriene.

  • Urmează elicoptere din dotarea Diviziei 101 Aeorpurtată a Satelor Unite ale Americii: un elicopter Black Hawk, două elicoptere Apache şi un elicopter Chinook.

Sikorsky UH-60 Black Hawk este un elicopter american multi-rol. Prin instalarea pilonilor suplimentari poate fi echipat cu rachete, precum și cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru zborurile pe distanțe lungi. De asemenea, în fața compartimentului de marfă pot fi montate mitralierele.

AH-64 Apache este, fără îndoială, cel mai cunoscut elicopter de atac din lume. Apache este pricipalul elicopter de atac al armatei americane. Este echipat cu două motoare plasate pe fiecare parte a elicopterului deasupra ampenajelor. Ambii membri ai echipajului pot pilota elicopterul în mod independent și ambii pot folosi armamentul pentru a ataca ținte în caz că situația o cere.

CH-47 Chinook este un elicopter de transport greu, bimotor cu două rotoare în tandem. Viteza sa maximă este de 315 km/h. Asigură transportul aeropurtat al trupelor, al pieselor de artilerie și reaprovizionarea. În spatele fuselajului se află o rampă de încărcare foarte lată, precum și trei cârlige pentru transportul cargoului extern. Elicopterele Chinook au fost achiziționate de către 16 țări, cei mai mari utilizatori fiind Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii. Chinook sunt printre cele mai grele elicoptere de transport din Occident.

  • Urmează un dispozitiv de aeronave aparținând Serviciului Român de Informații. Acesta are în compunere elicoptere SA 365N Dauphin.
  • Urmează formația de elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne. Aceasta este compusă din elicoptere EC-135, aflate în dotarea Inspectoratului General de Aviație

Tehnica militară care va defila pe sub Arcul de Triumf: tancuri, blindate, tunuri și lansatoare de rachete

Parada continuă cu defilarea detașamentelor de tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Vamale Române, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

  • Forţele pentru Operaţii Speciale defilează cu vehiculele de luptă HUMVEE, model M 1165 cu turelă, echipate cu mitraliere de calibru 12,7 mm, precum și cu vehiculele de luptă TOYOTA Land Cruiser modificate pentru structurile de operații speciale, echipate cu mitraliere de calibru 12,7 mm și calibru 7,62 mm.
  • Dronele din dotarea Batalionului IMINT din Brigada de Informaţii Militare.

Sistemul UAV Scan Eagle, fără pilot uman la bord, este compus din aeronave cu senzori performanţi, sisteme de lansare şi recuperare.

Include și structuri de conducere şi analiză care asigură culegerea de informaţii pentru sprijinul structurilor militare în folosul cărora acţionează.

Sistemul UAV Scan Eagle utilizează autovehicule HUMVEE care tractează cu uşurinţă sistemul de lansare şi sistemul de recuperare.

  • Autovehiculele blindate URO VAMTAC cu sistemul SPIKE Long Range.

Sistemul reprezintă o categorie de rachete antitanc dirijate, destinate pentru lupta împotriva blindatelor. SPIKE Long Range este un sistem portabil de lansare a rachetelor ghidate, rachete cu capabilități de auto-urmărire. Aceastea por fi lansate împotriva obiectivelor situate la distanțe de până la 4 km pe timp de zi, de noapte şi în condiții de vizibilitate redusă.

  • Urmează Transportoare Blindate pentru Trupe PIRANHA 5, urmate apoi de vehiculele de luptă derivate din Piranha 5.

  • Urmează detaşamentul constituit din Lansatoare HIMARS, ale Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice.

Un aspect de menționat, România este prima țară membră NATO din Europa care a achiziționat acest sistem, mult ainte ca sistemul să capete o faimă internațională ca urmare a succeselor înregistrate în Războiul din Ucraina.

  • Urmează un modul alcătuit din Maşini de Luptă ale Infanteriei MLI-84M Jderul, din dotarea Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” din Focșani.

MLI-84M Jderul este un vehicul de luptă blindat, pe şenile, destinat grupei de infanterie pentru desfășurarea acțiunilor specifice în câmpul tactic.

Nimiceşte forţa vie a inamicului, angajează lupta cu vehiculele blindate și poate combate ţinte aeriene care zboară la mică înălțime.

Maşina de luptă dispune de o mare putere de foc. Este înzestrată cu un tun de cal. 25 mm., un sistem rachete antitanc dirijate SPIKE şi o mitralieră cal. 7,62 mm.

Tancul TR-85 M1 Bizonul, un tanc mijlociu, cu un echipaj de patru membri şi o masă totală de 50 de tone.

Armamentul principal îl constituie tunul de cal. 100 mm, ghintuit, cu o distanţă maximă de tragere de 6.000 m prin ochire directă şi 14.600 m la tragerea indirectă.

Mai are în dotare o mitralieră cal. 7,62 mm și o mitralieră antiaeriană, cal. 12,7 mm.

Distanţă maximă de tragere asupra ţintelor aeriene este de 1.500 m şi asupra ţintelor terestre este de 2.000 m.

Tancul TR-85 M1 se deplasează pe şosea cu 60 km/h și, pe teren cu denivelări, cu 30- 40 km/h.

Este capabil să urce pante de 32 grade, să treacă peste şanţuri de 2,8 metri şi banchete de zid înalte de un metru sau peste vaduri adânci de 1,5 metri.

  • Urmează detașamentul constituit din Instalații de Lansatoare LAROM ale Batalionului 83 LAROM „Bogdan I”.

LAROM este un sistem de artilerie reactivă, auropropulsat, derivat din vechile sisteme sovietice Grad. LAROM este însă un sistem mult mai modern, capabil să lovească o gamă largă de ținte dispuse în adâncimea dispozitivului inamic, utilizând 2 tipuri de muniție explozivă, cu bătaie maximă de 20, respectiv 45 km. Sistemul își actualizează în permanență poziția și coordonatele prin intermediul GPS pe timpul deplasării.

  • Defilarea de tehnică a detașamentelor străine începe cu Blindatele franceze de Infanterie ale Regimentului 152 Infanterie „Diavolii Roșii”.

Regimentul mecanizat este dotat cu Vehicule Blindate de Luptă de Infanterie, capabile să funcționeze în orice mediu. Echipat cu un tun cu tragere rapidă de 25 mm, fiecare vehicul este gata să ofere un răspuns dur la orice provocare. Tehnica a intrat în dotarea Grupului de Luptă al NATO din România, care s-a constituit începând cu luna mai.

  • Urmează Amfibii Blindate ROSOMAK din Polonia.

Transportorul amfibiu blindat pentru infanterie ROSOMAK este prevăzut cu turelă și tun automat calibru 30 mm. Ca armă secundară are o mitralieră calibru 7,62 mm și mai este dotat și cu un aruncător de grenade calibru 40 mm.

  • Transportoarele Blindate pentru Trupe PANDUR, din dotarea contingentului portughez care își desfășoară activitatea în Brigada Multinațională Sud-Est.

Urmează la defilare tehnica Diviziei 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii: un Vehicul Blindat, de Transport Personal, mașini Humvee, obuzierul M777 155mm.

  • Urmează defilarea tehnicii militare din înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT.

Sistemul PATRIOT este un sistem de rachete sol-aer mobil, care lucrează integrat cu celelalte sisteme de armă din Forţele Aeriene Române Este destinat să asigure apărarea antiaeriană și antirachetă a forțelor și obiectivelor vitale ale armatei noastre. Primul sistem PATRIOT și elemente de sprijin și de comandă-control-comunicații au ajuns în România în a doua jumătate a anului 2020. În următoarea perioada este planificată operaționalizarea tuturor sistemelor prevăzute în programul de înzestrare.

Urmează autocamioane DAF cu Instalație de Lansare Rachete Sol-Aer HAWK, aparținând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer.

Brigada 1 Rachete Sol-Aer are misiunea de a apăra spațiul aerian al municipiului Bucureşti şi al altor obiective importante.

  • În ordine, pe rând, vor urma la defilare: detașamentul Comandamentului Comunicațiilor şi Informaticii, detașamentul de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit cu diverse modele de camioane și derivate IVECO și autospeciale Panhard, preucm și detașamentul de tehnică din dotarea Batalionului 265 Poliție Militară „Tudor Vladimirescu”.
  • Vor urma la defilare detașamentele de tehnică ale MAI:

Poliţia Română cu motocicletele BMW, autospeciale Audi Q5, Dacia Duster și Audi A4, preucm și o autospecială Mercedes Vito a Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Urmează Jandarmeria, Poliţia de Frontieră Română, autovehicule aparținând Autorității Vamale Române, autospeciale ale Inspectoratului General pentru Imigrări și ale Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației.

Apoi urmează tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și blocul de tehnică aparținând Serviciului Român de Informații, precum și cel al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

  • La final, Formația Șoimii României, cu avioane de înaltă acrobație EXTRA 300, este constituită din piloți ai Lotului Național de Acrobație Aeriana. Formația este condusă de George ROTARU. Aripa dreapta este Ferencz LASZLO, aripa stânga este Ioan URSU, iar Teodor MUNTEANU încheie formația. Această echipă a Aeroclubului României a câștigat anul acesta Campionatul European de acrobație aeriană, cel mai bun rezultat din istoria aripilor românești.

Surse foto: MAPN – Laurențiu Turoi / Forțele Aeriene Române – Bogdan Pantilimon / DVIDS

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro