Sari direct la conținut

Discuții Blinken-Odobescu: SUA trimit noi avioane F-16 în România după incidentul cu drona

HotNews.ro
Anthony Blinken, Foto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia
Anthony Blinken, Foto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia

Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat vineri cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu despre investigația României cu privire la resturile de dronă găsite în România, în apropiere de granița cu Ucraina.

Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menținerea securității spațiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotație a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România.

Blinken a reafirmat sprijinul neclintital SUA pentru România, „aliatul nostru NATO”.

Și Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a avut joi o convorbire telefonică cu Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli, potrivit News.ro. Anunţul a fost făcut, vineri seară, de către Ministerul Apărării Naţionale.

”Discuţiile au vizat situaţia regională de securitate în contextul intensificării atacurilor Federaţiei Ruse asupra unor obiective de infrastructură civilă din Ucraina, situate în vecinătatea ţării noastre, descoperirea unor elemente de dronă în zona localităţii româneşti Plauru, precum şi măsurile aliate şi naţionale pentru evitarea unor eventuale incidente pe teritoriul României”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunţat miercuri că primele indicii că au fost găsite resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea, au fost găsite abia marţi, în jurul orei 18.00, iar informaţiile furnizate marţi preşedintelui Klaus Iohannis, cum că nu a căzut „nicio dronă” în ţara noastră, erau corecte la momentul respectiv.

Ministerul Apărării din România a confirmat miercuri că bucăți dintr-o dronă rusească folosită la atacurile împotriva portului Izmail, aflat la 250-300 de metri peste brațul Chilia, au fost descoperite pe teritoriul românesc.

NATO nu are niciun indiciu că fragmentele de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenționat lansat de Moscova împotriva țării noastre, a declarat joi șeful alianței, Jens Stoltenberg, informează Reuters.

În cea mai recentă comunicare a MApN de joi, ministerul susține că ultima serie de atacuri ale Rusiei cu drone kamikaze asupra porturilor ucrainene de la Dunăre a fost monitorizată „în timp real”.

Mai mult, Ucraina a sugerat vineri României să doboare dronele și rachetele rusești „pe o anumită rază” dincolo de graniță

România ar trebui să decidă să doboare rachetele și dronele rusești care se apropie de granițele sale „pe o anumită rază”, a spus Mihailo Podolyak, unul dintre consilierii de bază ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Avem nevoie de acțiuni, nu de `tăcerea mieilor`”, a adăugat el.

Declarația lui Podolyak, una dintre cele mai vizibile figuri ale Kievului, vine după ce la începutul acestei săptămâni o dronă rusească a căzut pe malul românesc al Dunării.

„Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei tinichele căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere”, a scris Podolyak pe contul său de Twitter.

Generalul Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a declarat joi că dronele ruşilor pot fi detectate, dar în cazul bucăților de dronă de la Plauru „relieful permite cu greu detecția unor obiecte care evoluează la înălțimi foarte mici, cu viteze foarte mici”. „Fizica şi limita acestor sisteme evident că nu pot garanta o detecţie 100%”, a declarat acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro