Să-mi iau cardul de credit în concediu? Avantajele și dezavantajele acestui tip de card
Vine perioada concediilor, în care suntem tentați să nu ne refuzăm nimic. Am muncit mult și măcar în concediu să simțim că lumea e a noastră. Așa că mulți oameni își fac card de credit, sau, dacă îl au deja, și-l iau cu ei în vacanță. Ca să fie, în caz că găsești ceva ce-ți place, iar banii de pe cardul de salariu nu-ți ajung.
Ideea e următoarea: cardurile de credit pot fi și binecuvântare, dar și blestem, depinde doar de tine și de cum îl folosești. Aceste „plasticuri” își au avantajele, dar și dezavantajele lor, pe care e bine să le știi.
Înainte de a decide ce rol vrei să aibă cardul de credit în viața ta, asigură-te că înțelegi această formă de împrumut.
Printre avantaje , enumerăm:
Comiditatea – În primul rând, poți să-ți depășești bugetul și să-ți cumperi un lucru care nu-ți va provoca ditamai gaura financiară în plină vacanță.
Recompense – Multe carduri de credit oferă recompense sub formă de rambursare sub formă de cash, mile aeriene sau diverse reduceri la magazine partenere. Unele carduri oferă tratament VIP în aeroporturi și hoteluri sau diverse servicii suplimentare.
Flexibilitate – Multe carduri de credit oferă posibilitatea de a cumpăra în rate fără dobândă, rate care se pot întinde pe un an sau chiar pe doi.
Ușurință la rezervările pentru unele hoteluri – În unele cazuri, este posibil să închiriați o mașină sau o cameră de hotel doar având un card de credit. În plus, rezervarea cu un card de credit vă permite să câștigați recompense și să profitați de asigurarea de călătorie pe care cardul dvs. o poate oferi.
Dar, toate aceste lucruri care par minunate, pot ușor să se transforme în coșmaruri, dacă utilizezi nesăbuit cardul tău de credit.
Printre dezavantajele cardului de credit:
Te face să te simți mai bogat decât ești. Un card de credit vă permite să cheltuiți bani atunci când nu aveți suficient numerar sau insuficienți bani pe cardul de debit. Iar asta poate duce la probleme, mai ales dacă cheltui în exces din banii viitori.
Dobânzile percepute sunt mai mari decât în cazul celor de debit. Potrivit comparatorului Finzoom.ro, Dobânda Anuală Efectivă calculată pentru o valoare a liniei de credit de 5.367 lei (sau echivalent în EUR/USD), rambursată în 12 tranșe egale depășește 20%, iar la unele bănci chiar și 30%.
Devine dăunător atunci când este folosit greșit. Istoricul tău de plată, în cazul în care nu îți utilizezi responsabil cardul de credit, va fi raportat Biroului de Credite, ceea ce te poate împiedica să iei în viitor un credit pentru o locuință sau pur și simplu unul de consum. Așa că, atenție cum cheltui banii de pe el.
De asemenea, citiți cu mare atenție contractul cu banca și acolo unde nu înțelegeți jargonul bancar mergeți într-o agenție și rugați pe cei din front-office să vă explice ce înseamnă. Nu semnați un contract înainte de a-l fi citit și mai ales, înainte de a-l fi înțeles.
În concluzie, cu toate avantajele și dezavantajele de mai sus, dacă tragi linie și le cântărești pe toate, un card de credit face mai mult bine decât rău. Singura condiție e să fii responsabil cu banii.
Secțiunea Dicționar Financiar este susținută de Alpha Bank
Foto: Freepik