Ministerul Educației a vrut să cumpere de la o editură privată, fără licitație, panouri interactiv-educative de peste 2 milioane de lei, cu ocazia Centenarului. După întrebările HotNews.ro, anunțul a fost retras
Ministerul Educației a anunțat ieri cumpărarea de la editura privată Eurodidactica de panouri interactiv-educative, în valoare de peste 2 milioane de lei, pentru toate școlile din țară. După ce HotNews.ro a întrebat oficial prin ce procedură a achiziționat aceste panouri, Ministerul a retras de pe site întreaga listă a “acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României”, printre care se află și acest proiect numit “Prin jertfă s-a născut Unirea”. “A fost o eroare”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții instituției, cu promisiunea ca vor reveni cu detalii. Pana la ora publicarii articolului, Ministerul nu a raspuns intrebarilor HotNews.ro.
Ministerul Educației a realizat pe site-ul oficial al instituției, edu.ro, o secțiune dedicată Centenarului României. Aici, autoritățile au anunțat că au constituit o comisie de coordonare a acțiunilor privind Centenarul României și au publicat “Lista manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial, organizate în anul 2018 la nivelul Ministerului Educației Naționale”.
- Acest al doilea document a fost retras, însă, de Ministerul Educației, după ce HotNews.ro a întrebat oficial autoritățile cum au atribuit un contract prevăzut în document.
Contractul care a dus la retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Educației se referă la “achiziționarea de către MEN și distribuirea, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, a 7443 de exemplare (câte unul pentru fiecare unitate de învățământ cu personalitate juridică din România) a panoului interactiv-educativ ‘Din jertfă s-a născut Unirea’”, după cum se arăta în document, care preciza că achiziția se face de la Editura privată Eurodidactică, pe un buget de 2.069.154 lei fără TVA.
Proiectul se numește “Prin jertfă s-a născut Unirea” și este detaliat atent în documentul retras de pe site-ul Ministerului, dar pe care îl puteți consulta aici.
- Click pe foto pentru a mari imaginea
Detaliu din proiectul prezentat pe site-ul Ministerului Educatiei / Sursa foto: edu.ro
Documentul conține următoarea descriere a proiectului: “Specificații tehnice: dimensiuni 1600x1200mm, tipar offset, laminat cu folie de 25 microni, cartonat, înrămat cu ramă decorativă imitație lemn de min. 30x10mm, prevăzut cu coduri QR)”.
La capitolul “Perioada de implementare”, în document se arată următoarele:
- “Demararea proiectului – martie 2018 (ulterior aprobării cererii de finanțare)
- Etapa I. Achiziția panoului și distribuția acestuia către inspectoratele județene școlare (cel târziu până la data de 30 mai 2018).
- Etapa II. Depunerea documentației justificative până cel târziu pe 25 iunie 2018 (pocese-verbale de predare-primire)”.
Bugetul prevăzut în document este de “2.069.154 lei (fără TVA 5%)”.
Actul retras de Minister are și un capitol de “Observații”, care la proiectul acesta are următoarele mențiuni:
“Prin dotarea școlilor cu un panou de uz colectiv, care îmbină armonios elementul grafic, cartografic și documentar (monumentele Primului Război, eroii de război, personalitățile Marii Uniri, actele Unirii), punem la dispoziția elevilor, profesorilor și părinților un valoros material necesar înțelegerii contextului intern și extern în care s-a realizat Marea Unire, precum și a rolului personalităților în făurirea României întregite. Produs prevăzut cu ISBN: 978-606-8841-57-1 și omolgat de către MEN prin decizia cu nr. 40861 /31.10.2017
Accesibilitatea sursei documentare pentru un public cât mai larg. Principalele obiective grafice documentare sunt prevăzute cu coduri QR, care asigură utilizatorului, prin scanare, accesul pe o platformă interactivă, de unde-și poate scana informația necesară.
Aducerea omagiului și recunoștinței colective pentru sacrificiul de sânge adus de conaționalii noștri în Primul Război Mondial;
Educarea memoriei istorice, prin evocarea celei mai sublime pagini din istoria românilor – Marea Unire de la 1918 (actele unirii celor 3 provincii românești, înaintașii Uniri).
Coagularea conștiinței civice în jurul unor simboluri precum Arcul de Triumf, Mauzoleele de la Mărășești, Mărășești, Mateiași, Crucea de pe Caraiman, Catedrala de la Alba Iulia, clădirea Sfatului Țării din Chișinău, Palatul Mitropolitan din Cernăuți”.
La căutarea proiectului după ISBN, rezultatele indică următorul panou realizat de firma Eurodidactică și disponibil la comandă și pe site-ul editurii, la 336 lei: https://www.eurodidactica.ro/centenarul-unirii/din-jerfa-s-a-nascut-unirea-panou-anive-1
Panoul Din jertfa s-a nascut Unirea al Editurii Eurodidactica. Sursa foto: www.eurodidactica.ro
Potrivit site-ului companiei, Eurodidactica produce table magnetice, aviziere, hărți geografice realizate 3D, dar are la vanzare si mobilier scolar, fotolii pentru sali de festivitati, precum si soft-uri educaționale (Sursa).
De la această firmă, Banca Naţională a României (BNR) a cumpărat în 2014 fotolii pentru o sală de conferinţe, în cadrul unui contract de 80.000 de euro atribuit în urma unei licitaţii, potrivit Mediafax. Vezi aici școlile și universitățile care au cumpărat mobilier de la această firmă.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Eurodidactică SRL a fost înființată în 2007 și are 3 asociați, din Republica Moldova: Dorin Naniu detine 20%, Rodica Ursu 40% si Eugen Ursu 40%.
Firma a înregistrat pe anul 2016 o cifră de afaceri netă de 10.776.313 lei, are 31 de salariați și un profit de 1.392.495 lei.
Precizăm că Legea achizițiilor publice prevede că “Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 441.730 lei” (articolul 7 alin. 5 din Legea nr. 98 din 19 mai 2016 privind achizițiile publice http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/178667).
Ce alte proiecte sunt prevăzute în documentul retras de Ministerul Educației
Din lista instituțiilor partenere Ministerului Educației în activitățile prezente în documentul retras face parte și Academia Oamenilor de Știință din România, al cărei fondator este Ecaterina Andronescu. Concret, AOSR ar fi implicată într-un proiect de 500.000 lei, care avea în vedere organizarea unui Congres Național al Istoricilor Români la Iași, pe 30 august-2 septembrie, alături de Academia Română și de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Lista evenimentelor și bugetele aferente menționate în documentul retras de Ministerul Educației
1. Programă curs opțional și manual România în epoca Primului Război Mondial (1914-1920)
– Perioada de implementare: 2018
– Buget: “Pretul de tiparire 30.000 lei; Distribuirea intre 25-30% din pretul cartii; drepturile de autor intre 9-12% din costul total al tirajului. Implică licitație de oferte privind încredințarea editurii care va tipări. Cost total: 50.000 lei”
– Observații: “Se propun 2.000 de exemplare, format A4, color, cu anexe (hărți, imagini, texte). Grupul de lucru format din 6 cadre didactice din învățământul preuniversitar și unul din universitar (coordonatorul).”
2. Concurs de referate și comunicări științifice ale cadrelor didactice și ale elevilor cu tema Realizarea României Mari, cu două etape:
A. on-line, cu două secțiuni: profesori și elevi
B. cu participare profesori și elevi
– Perioada de implementare: martie-aprilie 2018 si noiembrie-decembrie 2018
– Buget: 10.000 de lei pentru Realizarea platformei pentru desfasurarea concursului on-line + 5.000 lei pentru un Consiliu științific format din 5 membri care sa selecteze lucrările prezentate în etapa on-line + 38.000 lei pentru etapa de participare directa la care participa 47 de profesori si 47 de elevi + cazare 20.000 lei + consumabile 3.000 lei + premii in carti pentru profesori si elevi 4.000 lei = Cost Total pentru cele 2 etape de concurs 80.000 lei
3. Congresul Național al Istoricilor Români
– Buget: 500.000 lei pentru organizarea unui congres organizat cu Academia Română, Academia Oamenilor de Știință din România si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, care, spune Ministerul, trebuie “să reunească specialiști din diverse centre universitare și academice” si care sa dezbata “în plen și pe secțiuni implicațiile politice, militare, sociale, economice ale unirilor de la 1918, efectele pe termen scurt și lung ale reconfigurării teritoriale și despre succesiunea și viabilitatea diferitelor proiecte de țară care au urmat”.
– Perioada de implementare: 30 august-2 septembrie 2018 Iași
4. Album Învățământul superior din România – 100 de ani de modernitate
– Buget: 45.000 lei
– Descrierea pe scurt a proiectului: “Album ilustrat și comentat, documentar privind evoluția învățământului superior din România”.
– Ministere/ instituții partenere: Academia Română, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea din București.
– Perioada de implementare: Septembrie 2017 – Iulie 2018
5. Volumul “Sistemul Național de învățământ superior din România 2018”
– Buget: 30.000 lei
– Descrierea pe scurt a proiectului: “Volum de prezentare a instituțiilor de învățământ superior din România”
– Ministere/ instituții partenere: Academia Română
– Perioada de implementare: Septembrie 2017 – Iulie 2018
6. Proiectul “Prin jertfa s-a născut Unirea”
Buget: 2.069.154 lei (fără TVA 5%)
* detaliat mai sus
7. România 100-Coșbuc 100. Rolul poetului George Coșbuc în renașterea națiunii române
– Fara buget comunicat de Ministerul Educatiei
– Descrierea proiectului: “Lansarea volumului de cercetare Ovidiu Coșbuc – Rolul poetului George Coșbuc în renașterea națiunii române, la nivel județean/regional.”.
– Institutii partenere: Editura Didactică și Pedagogică S.A. în colaborare cu Primăria Orașului Năsăud, Primăria George Coșbuc, Instituția Prefectului Bistrița Năsăud, Institutul Limbii Române, TVR Cluj, TVR Internaţional, Fundaţia AllTogether
– Perioada de implementare: 9-10 mai 2018
8. Conferinta la nivel international “România 100-Coșbuc 100. Rolul poetului George Coșbuc în renașterea națiunii române”
– Fara buget comunicat de Ministerul Educatiei
– Instituții partenere: Editura Didactică și Pedagogică S.A. în parteneriat cu Academia Română din Roma, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta, Ambasada României în Italia. Potențiali parteneri: Academia Română din Paris și New York, TVR Cluj, TVR Internaţional, Fundaţia AllTogether, Institutul Limbii Române
9. România 100 – Coșbuc 100. Rolul poetului George Coșbuc în renașterea națiunii române
– Fara buget comunicat de Ministerul Educatiei
– Descrierea proiectului: “Diseminarea rezultatelor proiectului, lansare de carte Ovidiu Coșbuc – Rolul poetului George Coșbuc în renașterea națiunii române, ediția în limba română și în limba italiană, sub egida EDP, la nivel național”
– Institutii partenere: Editura Didactică și Pedagogică S.A. în parteneriat cu Institutul Limbii Române, Biblioteca Central Universitară Carol I din Bucureşti, TVR Cluj, TVR Internaţional, Fundaţia AllTogether
– Implementare: 21 mai 2018
Care este componența Comisiei care coordonează la nivelul Ministerului Educației acțiunile privind Centenarul României
Petru Andea
Foto: Agerpres
Odată cu lista activităților de Centenar, pe care acum a retras-o de pe site, Ministerul Educației a publicat și un ordin de ministru privind înființarea unei Comisii care să coordoneze acțiunile privind Centenarul României și a Primului Război Mondial. Comisia este condusă de Petru Andea, fost deputat PSD și fost membru în Consiliul de Etică din subordinea Ministerului care l-a albit pe Victor Ponta de plagiat.
Componența integrală a Comisiei de coordonare a acțiunilor privind Centenarul României și a Primului Război Mondial:
1. Petru Andea, secretar de stat, presedinte
2. Loredana Tonciu, Consilier cabinet secretar de stat, Membru
3. Claudia Teodorescu, Consilier Directia Generala Management Strategic si Politici Publice, Membru
4. Vasile Timis – Inspector de religie, Directia Generala Educatie Timpurie, Invatamant Primar si Gimnazial, Membru
5. Radut Marian Bilbie – Consilier Directia Generala Invatamant Universitar, Membru
Membru supleant este Catalin Pislaru, inspector de management in Directia Generala Educatie Timpurie, Invatamant Primar si Gimnazial.
Printre atribuțiile comisiei se numără: “centralizează lista acțiunilor dedicate Centenarului” organizate la nivelul Ministerului Educației, “sprijină organizarea acțiunilor” și “participă la desfășurarea lor”, “postează pe site-ul Ministerului” informații la zi despre evenimente, cooperează cu “Academia Română, Comisia UNESCO pentru România, cu academiile de ramură, cu conducerile universităților, a inspectoratelor școlare județene”, “identifică surse de finanțare”.