Sari direct la conținut

Proiect de lege: Terenurile de sport din curțile școlilor să fie cu acces liber pentru toată lumea, gratuit sau cu plată

HotNews.ro
Școala, Foto: Hotnews
Școala, Foto: Hotnews

​Terenurile de sport din curțile școlilor să fie deschise, gratuit sau cu plată, pentru toată lumea, prevede un proiect de lege inițiat de USR-PLUS. Într-un comunicat de presă, inițiatorii afirmă că mulți primari ezită să ia măsuri similare celor de acest fel din sectoarele 2 și 6 din Capitală invocând lipsa unor norme clare.

Inițiativa legislativă prevede modificarea art. 6 alin. (9) din Legea nr. 69/2000 a Educației fizice și sportului, astfel:

„Infrastructura sportivă a unităților de învățământ și cluburilor sportive școlare și universitare este utilizată de terți după cum urmează:

  • a. Copiii și adulții au acces gratuit în infrastructura sportivă în aer liber fără a afecta orele de program ale unităților care le administrează sau ale terților care o utilizează în baza plății unui tarif stabilit de respectivele unități. În infrastructura acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată.
  • b. Persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată”.

„În București – Sectorul 2 și Sectorul 6 – și alte orașe ale țării s-au făcut unii pași în direcția deschiderii curților școlilor pentru toată lumea în afara orelor de program. Totuși, mulți primari ezită să ia măsuri similare invocând lipsa unor norme clare. Mai mult de atât, se înregistrează și situații total aberante, precum cea din Constanța din octombrie anul trecut, când opt elevi au fost ridicați de polițiști, duși cu duba la secție și amendați pentru că jucau baschet și fotbal în curtea unei școli”, se arată în comunicatul de presă al USR-PLUS.

Formularea nouă oferă fără echivoc cetățeanului dreptul de a folosi gratuit bazele sportive ale unităților de învățământ, cluburilor sportive școlare și universitare, dar cu condiția respectării programului de activități al acestora. Regimul accesului persoanelor juridice, pe de altă parte, rămâne neschimbat, decizia permiterii accesului rămânând la latitudinea conducerii unității de învățământ, precizează cei de la USR-PLUS.

Unitățile de învățământ vor include în propriile regulamente prevederi cu privire la orarul și maniera în care se face accesul în incinta bazelor sportive proprii. În acest fel, se va oferi doritorilor o predictibilitate în ceea ce privește calendarul de acces, dar se vor stabili și drepturile și obligațiile lor în momentul în care utilizează instalațiile sportive ale unităților de învățământ.

Proiectul de lege și expunerea de motive pot fi descărcate de pe site-ul curtea-scolii.ro, unde Pop a lansat și un manifest.

Potrivit Eurobarometrului Special pentru Sport și activitate fizică din 2018 al Comisiei Europene, România se situează printre ultimele state membre ale UE în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării. Printre motivele care întrețin această stare de fapt, românii menționează și lipsa accesului la infrastructură sportivă în zonele în care locuiesc, susțin cei de la USR-PLUS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro