Legea educației sexuale, amânată cu scandal pentru la toamnă. Deputati AUR: "Marota asta cu educația sexuală care nu e suficient făcută în România și de aia avem mame minore e o poveste” / „Putem bulversa copiii”
Legea „educația sexuală vs. educația sanitară”, trimisă pentru reexaminare parlamentului de către președintele Klaus Iohannis, a fost dezbătută cu scandal în Comisia de Muncă de la Camera Deputaților, însă proiectul nu a primit raport, acesta fiind amânat pentru sesiunea parlamentară din toamnă. Cearta a izbucnit între parlamentari USR și deputatul PSD Adrian Solomon, în timp ce un deputat AUR a afirmat că „marota asta cu educația sexuală care nu e suficient făcută în România și de aia avem mame minore e o poveste”.
„Marota asta cu educația sexuală care nu e suficient făcută în România și de aia avem mame minore e o poveste. Această așa-zisă educație sexuală nu va rezolva această problemă. Este o luptă la nivel european și mondial între așa-zisul progresism sexo-marxist și o zonă mai conservatoare a societății de peste tot din lume”, a declarat Antonio Andrusceac, deputat AUR, în cadrul dezbaterilor, citat de Digi24.ro.
La rândul său, deputatul AUR Dumitrina Mitrea afirmă că nu a vazut o „atenție acordată de președinte combaterii violului asupra minorilor. Nu am văzut absolut deloc faptul că în Suedia există minore românce care practică prostituția la 14 – 15 ani. Copiii trebuie să știe ce înseamnă să te protejezi, dar nu cred că trebuie să vorbim de la o vârstă atât de fragedă când putem bulversa un copil.”
Senatorul USR-PLUS Irineu Darău, membru în comisia de muncă din Senat și autor a mai multor amendamente la acest proiect, a încercat să ia cuvântul dar a fost întrerupt de deputatul PSD Adrian Solomon, fost președinte al acestei comisii în legislatura trecută.
Ulterior, el s-a contrat cu deputatul USR Cristian Seidler:
- Cristian Seidler, deputat USR PLUS: „Mulțumesc că nu mă întrerupeți cum nu v-am întrerupt nici eu. Regula bunului simț de 7 ani de acasă, este inadmisibil ce faceți, vă cunoaște toată țara”.
- Adrian Solomon, deputat PSD: „Regula bunului simț este să nu bați câmpii”.
„Ce discutăm acum nu este dacă informațiile astea ajung la ei, ci dacă ne bazăm pe Youtube, Facebook, mica șușoteală sau ne bazăm pe un cadru unde există profesioniști, o responsabilitate a informaţiilor transmise”, a declarat la rândul său deputatul USR PLUS Oana Țoiu, președintele comisiei de muncă.
Parlamentul se află în vacanță parlamentară până la 1 septembrie, însă comisiile pot lucra și da rapoarte. Acest proiect care a înlocuit „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a condiționat-o de un acord scris al părinților, mai precis solicitarea președintelui Klaus Iohannis, va intra din nou în dezbatere la toamnă.
Citește mai multe:
Premierul Florin Cîțu a declarat că, în urma votului pentru scoaterea educației sexuale din școli din Senat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va introduce de anul viitor un modul obligatoriu care se va numi educație pentru viață, iar una dintre orele din cadrul acestui modul va fi de educație sexuală.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarase anterior că propunerea sa este ca părinții să își poată retrage copiii de la aceste ore, pe modelul orelor de religie.
În 3 iunie 2020, deputații au adoptat proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari. Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția.
CCR a decis că legea este constituțională, însă în 4 noiembrie 2020 președintele a trimis-o în parlament pentru reexaminare.
Legea care modifică Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în forma în care a fost trimisă la promulgare, prevedea astfel:
„Art. 46, alineatul i)
- Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.
Ce solicitase președintele Iohannis în cererea de reexaminare
În cererea de reexaminare, președintele Iohannis preciza că înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității obținerii acordului scris al părinților a generat numeroase critici, atât din partea experților din domeniul educației, cât și a organizațiilor neguvernamentale, îndeosebi a celor reprezentative ale tinerilor și elevilor.
„Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală. Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educația sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activități de asigurare a igienei”, se arată în cererea președintelui.
Șeful statului adăuga că importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică a acestora.
De asemenea, Iohannis susținea că obligativitatea existenței acordului din partea părinților are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată, cu atât mai mult cu cât această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe.
„Această măsură legislativă este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului, astfel cum acesta este prevăzut de convențiile internaționale la care România este parte și care trebuie să primeze dreptului părintelui de a decide pentru copilul său”, preciza președintele.