Sari direct la conținut

Președintele Federației de Părinți, despre noua regulă ca o clasă să treacă online la trei cazuri de Covid, și nu unul ca în prezent: O decizie de noaptea minții

HotNews.ro
Scoala - clopotel, Foto: Agerpres
Scoala - clopotel, Foto: Agerpres

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Preuniversitar critică măsura prin care o clasă sau o grupă de grădiniță își suspendă activitatea față în față și trece în online la înregistrarea a trei cazuri consecutive confirmate de Covid-19, în loc de un caz cum este în prezent.

„Acolo este o decizie pe care nu o înțelegem, este o decizie de noaptea minții. Nu este bine precizat, ce înseamnă trei cazuri consecutive? Poti sa ai un copil astazi confirmat si ceilalti sa nu fie, peste o saptamana iarăși, care este perioada de timp? Pe de altă parte, este incredibil că nu s-au gândit că poți să ai 10 clase cu 2 copii confirmati, deci 20 de copii într-un interval de o săptămână nu este focar?” a declarat Cristache pentru HotNews.ro.

El este de părere că se dorește să se facă „obligatoriu” școală cu prezență fizică.

„Decizia este facută așa încât să se facă obligatoriu (școală) față în față”, a spus Cristache, precizând că anul trecut, când școala continua fizic în ciuda faptului că erau rate de infectare foarte ridicate, în rândul părinților a existat multă teamă.

În ceea ce privește măsura care leagă școala online de numărul de paturi COVID libere în fiecare județ, Cristache susține că este de acord, dar specialiștii trebuie să explice de ce s-a ales procentul de 75%.

„Da, sunt de acord, așa se întâmplă și în Germania, dar și aici ne dorim să ne spună de ce 75%, de ce nu 60, de ce nu 80. Sunt 6 milioane de parinti care au explodat. Explicați-ne despre ce este vorba, trebuie să iasă și să justifice. Daca vor spune doar cifre din burta fara sa justifice decizia, nu vor face altceva decât să sporească neîncrederea. Noi ca Federație avem un parteneriat cu Ministerul, dar și părinții trebuie respectați”, a adăugat el.

Într-o intervenție la B1 TV, ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că pentru cele trei cazuri consecutive se va alege probabil perioada de o săptămână.

  • Acest lucru va fi stabilit în ordinul comun pe care miniștrii Educației și Sănătății îl vor prezenta vineri, la ora 13.00.

„Suspendarea activității într-o clasă sau într-o grupă se va face la apariția a trei cazuri într-un număr consecutiv de zile și nu la apariția primului caz, cum era regula veche. Suspendarea activității din întreaga școală la apariția suspendării unui număr de clase de cel puțin jumătate din numărul total de clase se păstrează și se va suspenda activitatea în întreaga școală. Cele trei cazuri probabil că în șapte zile consecutive, dacă apar trei cazuri, cinci sau șapte zile, o să vedem în ordinul de ministru de mâine”, a precizat ministrul.

Citește și:

Noile reguli pentru școli. Consiliul Național al Elevilor cere impunerea unui prag de incidență al localității la care școlile să fie nevoite să treacă în online

Noile reguli pentru funcționarea școlilor

Ce prevede decizia CNSU:

Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.

e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Ce spune Sorin Câmpeanu pentru HotNews.ro despre noile reguli:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro