Sari direct la conținut

VIDEO Întrebarea despre greva profesorilor la care Ligia Deca a refuzat sistematic să răspundă / Contre cu jurnaliștii

HotNews.ro
Ligia Deca , Foto: AGERPRES
Ligia Deca , Foto: AGERPRES

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a susținut, joi, că din 1 iunie, de la adoptarea Ordonanței de Urgență privind majorările salariale în învățământ, și până acum au renunțat la grevă 21.000 de angajaţi. Ea a evitat însă sistematic că răspundă întrebărilor jurnaliștilor dacă procentul celor aflați în grevă a scăzut sub 50%, ceea ce ar permite încheierea legală a protestului.

La finalul ședinței de guvern în care a fost adoptat memorandumul privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării, Ligia Deca a spus că procentul cadrelor didactice aflate în grevă a scăzut cu 6,34%, față de 31 mai, iar per total, personal din învățământ, cu 7,3%.

  • „Și-au reluat activitatea aproximativ 21.000 de angajați, din care aproximativ 13.500 sunt cadre didactice.
  • Așa cum spuneam, trendul este unul descendent vizavi de participarea la grevă”, a afirmat Deca, precizând că cifrele sunt raportate la numărul total al angajaţilor din învățământ, și nu la numărul membrilor de sindicat.

Ligia Deca a fost întrebată de jurnaliști în mod repetat dacă procentul profesorilor aflați în grevă a scăzut sub 50%, ceea ce ar permite încheierea legală a protestului, ea evitând de fiecare dată să răspundă clar.

  • „Dorinţa noastră este ca revenirea la clase să nu se facă pe baza unei obligaţii legale, ci pe baza convingerii că lucrurile se îndreaptă în direcția dorită și pe baza convingerii că profesorii sunt respectați și apreciați”, a afirmat ministrul.
  • „Din nou, ceea ce ne interesează pe noi este ca toate cadrele didactice să revină în sălile de clase” – a fost un alt răspuns.

Întrebată explicit de ce refuză să spună dacă procentul celor aflați în grevă a scăzut sub 50%, Deca a declarat: „Situația exactă o vom putea face publică astăzi după ora 16.00, ca să avem datele la zi și după adoptarea acestui memorandum”.

Memorandumul adoptat joi de guvern a fost, de altfel, un alt subiect pe marginea căruia Deca a evitat răspunsuri concrete, atunci când a fost întrebată repetat de jurnaliști despre faptul că documentul nu are putere de lege, așa cum au cerut sindicatele.

De asemenea, întrebată despre faptul că sindicatele spun că memorandumul nici măcar nu poate fi atacat în instanță, Ligia Deca a spus că, „înainte de a vorbi despre o instanță de judecată, este un angajament politic”:

  • „Este un memorandum semnat de domnul prim-ministru, de către ministrul Educației, Muncii, Finanțelor. Cred că valoarea cuvântului dat și a semnăturii unui ministru rămâne valabilă”.

Rugată să spună clar dacă memorandumul poate fi atacat în instanță de către sindicate, iar Guvernul poate fi obligat să îl aplice, Ligia Deca a evitat din nou un răspuns clar: „Soluțiile pentru ieșirea din criză nu se află în instanță, se află în în onorarea cuvântului dat și în onorarea angajamenteor pe care atât guvernul, cât și dascălii și le asumă”.

Ligia Deca a fost întrebată și despre petiția lansată prin care i se cere demisia, iar răspunsul a fost:

  • „Am mai spus-o: consider că datoria unui ministru este ca atunci când un sistem este în grevă, în criză, să facă să treacă cu bine elevii peste criză.
  • După aceea, există instrumente prin care activitatea unui ministru poate fi evaluată”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro