Afacere de peste 3 milioane de lei din lucrări de licență copiate. Ce metode se folosesc pentru a trece de softurile de plagiat – Școala9
Piața lucrărilor de licențe făcute la negru este plină de firme care profită de lacunele din lege. Tocmai de aceea, toate lucrurile sunt făcute la vedere pe internet. Școala9 a urmărit trei parteneri care își deschid SRL-uri ce oferă lucrări științifice, pe care le închid în momentul în care ating acel plafon la care ar trebui să plătești TVA și deschid altele. O sursă din interior le-a explicat jurnaliștilor de la Școala9 cum reușesc să păcălească softurile de plagiat, lucrările fiind de fapt texte culese din mai multe surse în care pun litere din alfabetul chirilic pentru a deruta softurile de plagiat.
George Cosmin Burlacu este omul din spatele a cinci dintre aceste firme, scrie Școala9. Este vorba despre Proxima Venturis SRL, Viva Venturis SRL, Sigma Content SRL, Proven Project SRL sau Top Content SRL. Acestor firme le corespund site-uri precum lucrariexpert.com, startlicenta.com sau promovat.eu, scrie Școala9.
Firmele nu sunt mai vechi de doi ani și au un profit net de peste 2 milioane de lei. Cu toate acestea, după ce ajung la o anumită cifră de afaceri firmele sunt radiate pentru a evita plata TVA-ului. Proven Project SRL și Sigma Content SRL sunt două exemple care confirmă această practică, firmele fiind radiate chiar în vara aceasta.
Afacerile cu licențe au în spate un mecanism bazat pe relații, așa că Burlacu încasează bani și pe firmele altor „parteneri” cum ar fi Cristina Vozian (administrator Nova Content Project, Premium Project Content și End Content Consulting) sau Alexandru Udrescu (Chico Finance Strategy, radiată în 2023, și Top Content SRL).
Verificările făcute de jurnaliștii de la Școala9 confirmă legăturile dintre cei trei. De asemenea, adresa la care se află majoritatea firmelor este aceeași.
Cosmin Burlacu apare în fotografiile sale de pe Facebook cu diverși politicieni sau în Parlament. De exemplu, într-una dintre poze dă mână cu fostul ministrul al educației Sorin Cîmpeanu.
Cosmin Burlacu nu a răspuns la solicitările redacției, iar până la momentul publicării articolului n-au primit niciun răspuns. La fel au făcut și ceilalți parteneri, care au refuzat să le răspundă la întrebări. Reprezentantul platformei Lucrări Expert a fost de acord să vorbească cu jurnaliștii, însă fără să-și dezvăluie identitatea, insistând să fie numit „purtătorul de cuvânt al echipei”.
Un tânăr care a lucrat cu Cosmin Burlacu pe piața licențelor făcute la negru, iar mai apoi pe cont propriu, a vorbit cu jurnaliștii de la Școala9 și le-a explicat cum funcționează mecanismul din spate. „Dacă ești familiarizat cu redactarea lucrărilor, sunt bani frumoși pe care îi poți face relativ ușor și repede”, continuă fostul angajat.
Spune că cererile sunt undeva la 50-60 de comenzi pe zi, mai ales în perioada de predare a licențelor.
Persoanele care redactează lucrările nu sunt profesioniști, ci „persoane mediocre cu acces la un calculator și care știu/învață repede să utilizeze pachetul MS Office având abilități peste medie”.
Studentul crede că plătește pentru o lucrare originală. De fapt, este o adunătură de texte în care sunt strecurate mecanisme de fentare a softurilor de plagiat.
Jurnaliștii de la Școala9 s-au dat drept un student care are nevoie de o lucrare de licență pentru a verifica cele spuse de către fostul angajat. Au și primit lucrarea, după 14 zile, cu titlul „Constelații, relații familiale și violența domestică”, din domeniul psihologiei.
Pentru 1.600 lei, studentul primește un document word cu lucrarea și un powerpoint cu prezentarea ei. Chiar dacă la prima vedere documentul părea să fie original, după ce jurnaliștii l-au trecut prin softul sistemantiplagiat.ro au descoperit aproximativ 13.000 de semne din alte limbi, altele decât română. Procentul de similitudine rămâne mic, în ciuda acestui lucru, fiind doar 0,63%.
„Un redactor găsește pe internet o lucrare care are o oarecare legătură cu comanda, o reașază în pagină și înlocuiește caracterele latine cu litere chirilice pentru a face textul să nu pară plagiat. De asemenea, mai introduce și spații invizibile tot pentru a crește gradul de unicitate”, explică sursele Școala9 despre modul în care este redactată o lucrare de licență.
Școala9 a mai scris în trecut despre fenomenul de „shadow writing”, când jurnaliștii au reușit să-și facă trei licențe într-o lună.
Întreaga investigație poate fi citită pe Școala9
(FOTO: Dreamstime.com).