Sari direct la conținut

Ministrul Educatiei Liviu Pop este verificat de Agentia Nationala de Integritate pentru conflict de interese

HotNews.ro
Liviu Pop, Foto: Agerpres
Liviu Pop, Foto: Agerpres

Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a declarat pentru Mediafax ca a fost instiintat telefonic, marti, de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) ca s-a declansat o procedura de evaluare privind nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese in perioada exercitarii functiei de demnitar public. Verificarea in acest caz a inceput in urma cu cateva saptamani, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare, care au precizat ca verificarile sunt legate de anularea ordinului care stopa retinerea cotizatiilor pe statul de plata al profesorilor membri de sindicat.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca verificarea a inceput in urma cu cateva saptamani si are la baza o posibila incalcare a articolului care spune ca nu poti sa avantajezi patrimonial o persoana cu care te-ai aflat in raport de munca in ultimii 5 ani.

Este vorba despre articolul 253 din codul penal care defineste conflictul de interese ca „fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura”.

Liviu Marian Pop, ministrul interimar al Educatiei, a declarat pentru Mediafax ca a fost anuntat telefonic de Agentia Nationala de Integritate (ANI) ca s-a declansat o procedura de evaluare in cazul lui privind un posibil conflict de interese. Ministrul a precizat ca a fost invitat sa se prezinte la sediul institutiei luni, la ora 12.00, pentru a prezenta un punct de vedere.

„Ma voi prezenta luni, la ora 12.00, nu am nicio problema de conflict de interese”, a declarat Liviu Pop agentiei de presa citate.

Amintim ca Liviu Pop a fost presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures si secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) din 2007 pana la numirea in functia de ministru, in 15 mai 2012, dupa cum a anuntat in cadrul unei conferinte de presa.

La finele anului 2011, FSLI a actionat Ministerul Educatiei in instantacerand suspendarea ordinului publicat in noiembrie 2011 in Monitorul Oficial; este vorba despre un ordin comun semnat de ministrii de atunci ai Educatiei, Finantelor si Internelor care oprea retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata.

In luna februarie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza Ministerului Educatieiin fata sindicatelor, instanta respingand ca nefondata actiunea tuturor federatiilor sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc, printre care si FSLI, care cereau suspendarea ordinului care opreste retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata.In mai 2012, Curtea de Apel Bucuresti a respins si cererea federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar de anulare a ordinului.

La doua saptamani de la numirea in functia de ministru interimar al Educatiei, pe 29 mai, Liviu Pop a semnat un ordin comun inregistrat la Ministerul Educatiei, la Ministerul Finantelor si la Ministerul Administratiei care stabileste ca aceste cotizatii vor fi retinute din nou pe statul de plata.

Iata ce declara ministrul Liviu Pop intr-un interviu acordat HotNews.ro pe 1 iunie:

Rep: Este conflict de interese ca dumneavoastra, provenind din mediul sindical, sa dati acest ordin la doua saptamani dupa ce ati fost numit in functia de ministru al Educatiei?

Liviu Pop: Nu stiu ce legatura are conflictul de interese cu chestiunea aceasta, in conditiile in care in momentul in care am devenit ministrul Educatiei am pierdut absolut orice drept sindical, inclusiv calitatea de membru de sindicat nu o mai am, inclusiv calitatea de presedinte sau secretar de organizatie. Eu cred ca nu trebuie sa ne concentram foarte mult pe chestia asta. Trebuie sa ne gandim la conflictul de interese cu absolventii de IP3, cu copiii care nu au profesori in toamna la scoala, cu cifra de scolarizare care nu exista la nivelul sistemului de invatamant preuniversitar si universitar, desi trebuia sa fie din 1 martie. Las pe altii sa decida daca este sau nu este conflict de interese. Eu va spun ca nu mi-am facut decat datoria fata de colegii mei care lucreaza in preuniversitar si cat pot de mult si pentru parinti, elevi si cei din universitar”.

In 15 mai, Liviu Pop a fost numit interimar la conducerea Ministerului Educatiei, dupa demisia lui Ioan Mang. Liviu Pop este din 7 mai si ministru delegat pentru Dialog Social.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro