Sari direct la conținut

Michael Guest, fostul ambasador american la Bucuresti, intr-o discutie cu reprezentantii comunitatii LGBT din Romania – La o receptie au venit trei oameni la mine si unul mi-a spus in soapta: Suntem multi ca tine in aceasta tara

HotNews.ro
Michael Guest in timpul mandatului la Bucuresti, Foto: AGERPRES
Michael Guest in timpul mandatului la Bucuresti, Foto: AGERPRES

Fostul ambasador al Statelor Unite la Bucursti, Michael Guest, a purtat, miercuri seara, o discutie video cu reprezentantii comunitatii LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) din Romania, prezenti la sediul Ambasadei, inainte de Parada Gay, programata sa aiba loc sambata 8 iunie, la Bucuresti. Parada ar urma sa aiba loc in acest an pe bulevardul Kiseleff, intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei. Guest, primul ambasador american care si-a asumat public orientarea sexuala, a evocat momente din timpul mandatului sau la Bucuresti si i-a incurajat pe reprezentantii comunitatii LGTB sa-si asume identitatea si sa lupte pentru drepturile lor. Acestia au acuzat faptul ca sunt lipsiti de o serie de drepturi civile.

„Ati spus ca sunt multi transsexuali in Romania. Nu sunt singur ca am intalnit unul cat am fost ambasador, nu spun ca nu sunt. Imi amintesc ca, la o receptie, au venit la mine trei oameni si unul mi-a spus in soapta: suntem multi ca tine in aceasta tara, s-au retras zambind si au plecat”, a spus fostul ambasador. Michael Guest a fost intrebat cum a reactionat in calitate de ambasador la atacurile politicienilor romani. Guest a evocat cateva situatii din perioada 2001-2004, in care a fost ambasadorul Statelor Unite in Romania:

  • Michael Guest: Am avut probleme cu Vadim Tudor, nu mai stiu ce face azi, dar atunci in 2001 avea sprijin popular. Fusese atent sa nu ma atace cateva luni, m-a complimentat chiar pana cand a devenit clar ca nu o sa-l intalnesc. Cauta sa obtina poza dand mana cu el sa o publice in Tricolorul sau Romania Mare, nu mai stiu. Dar cand a devenit limpede ca politica Statelor Unite nu este sa avem intalniri „low level” si ca nu vom gira pe cineva cu discurs antisemit, cand a devenit clar ca nu se va intalni cu mine m-a atacat pe tema faptului ca sunt gay. A fost oribil, a publicat scrisori deschise adresandu-se cu Mihaela Guest etc.
  • Am mai avut unele momente stanjenitoare cu unii lideri politici si nu vreau sa-i numesc, care nu pareau confortabili sa se afiseze cu persoane openly gay. Am inteles asta, in acel moment nu cred ca era in Romania vreo oficialitate openly gay. Ar putea fi acum, desi nu cred. De obicei, momentul stanjenitor era la inceput, dar in timp cand oamenii au vazut ca nu sunt in Romania sa promovez drepturile  gay ci sa lucrez in slujba tarii mele si sa fac acest lucru cat de inteligent si profesionist – Cand oamenii au inceput sa vada acest lucru si sa inteleaga relatiile s-au ameliorat si am fost capabil sa avem acel tip de dialog care sa ne permita sa mergem mai departe.
  • (…) A fost greu pentru mine sa vin intr-un mediu in care diferentele nu sunt intelese si nu se vorbeste deschis despre orientarea sexuala. In aceasta tara s-au produs schimbari mari in ultimii 5 – 10 ani. E greu sa te ridici si sa spui ca homosexualitatea e ceva rau cand ai un fiu sau o sora, un asociat, coleg de birou sau cel mai bun prieten din copilarie (…) Multi mi-au reprosat ca ma ocup mai mult de coruptie, insa mi-a pasat si de libertatea presei. Atunci libertatea presei a fost foarte atacata in Romania

Reprezentantii comunitatii LGTB au avertizat ca Romania va modifica legea fundamentala si ca sunt initiative care propun ca definitia casatoriei sa se se refere la uniunea intre „barbat si femeie”. Fostul ambasador a amintit ca si in Statele Unite tema casatoriei intre persoane de acelasi sex este controversata si ca doar 12 state au legalizat-o. „Prefer sa o numesc marriage equality”, a spus fostul ambasador. „Casatoria, a adaugat Guest, nu este doar o insitutie religioasa, ci si o institutie legala, civila iar cele doua lucruri trebuie separate”.

Florin Buhuceanu, liderul Accept, a amitit organizatia sa a avut o initiativa inca din 2008, asumata in acest an de liderul verzilor, Remus Cernea, precizand insa ca initiativa se refera la parteneriatul civil, nu la casatorie. Buhuceanu a mai spus ca in Romania si in Estul Europei se manifesta o puternica miscare impotriva homosexualilor. Reprezentantii comunitatii LGBT au evocat declaratiile fostului ministru al culturii, Puiu Hasotti, care a declarat ca „homosexualii sunt doar niste oameni bolnavi”. Hasotti a comentat astfel initiativa deputatului verzilor, Remus Cernea, privind parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex.

Michael Guest este primul abasador american care si-a asumat public orientarea sexuala. De trei ani militeaza pentru obtinerea de drepturi egale pentru partenerii oficialilor gay din cadrul Departamentului de Stat (acces la servicii medicale, asigurari etc). Dupa 26 de ani de cariera, Guest a demisionat din serviciul diplomatic american in decembrie 2007 in semn de protest fata de tratamentul discriminatoriu la care sunt supusi partenerii homosexuali ai diplomatilor trimisi la post in alte tari.

Este in prezent „fermierul Mike”, dupa cum singur se prezinta. Detine 16 ha de teren agricol in California, insa continua sa tina discursuri la conferinte pe tema drepturilor comunitatii LGBT si acorda consultanta unor companii care doresc sa investeasca in Europa Centrala si de Est. Este senior advisor la Council for Global Equality.

A lucrat o vreme si pentru administratia Obama pe problema drepturilor comunitatii LGBT. Intre timp, s-a casatorit cu partenerul sau, Alex Nevarez, in California, unul dintre cele 12 state care au legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro