Sari direct la conținut

Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, a fost ales presedintele CNATDCU / In 2012, a fost impotriva verdictului de plagiat dat de acest for lui Ponta

HotNews.ro
Ioan Aurel Pop, Foto: Agerpres
Ioan Aurel Pop, Foto: Agerpres

Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost ales presedinte al Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare, anunta universitatea. CNATDCU a fost prima institutie care a constatat in 2012 ca Ponta a plagiat in teza de doctorat, insa a fost reorganizata de ministrul de atunci Liviu Pop, in aceeasi zi cu verdictul. Membru al Consiliului general al CNATDCU si la acea vreme, Ioan Aurel Pop s-a delimitat de verdictul colegilor sai si, mai mult, a sustinut ca reorganizarea „era absolut necesara”. Precizam ca si astazi CNATDCU isi pastreaza un rol in analizarea plagiatelor din doctorate.

  • Cu toate ca CNATDCU este, prin lege, institutia care trebuie sa ii propuna ministrului sa retraga un titlu de doctor, daca titlul a fost obtinut prin plagiat, Consiliul nu are in prezent o procedura/un regulament care sa detalieze aceasta atributie.
  • Aceasta procedura poate fi aprobata foarte simplu printr-un ordin de ministru, asa cum a si fost anulata
  • Concret, fosta procedura (stabilita prin OMECTS 3.504/2012) a fost abrogata in iunie 2012 de catre Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei la acea vreme. In ziua in care CNATDCU a dat verdict de plagiat pentru Ponta, in Monitorul Oficial a fost publicat un nou ordin de ministru, emis de Liviu Pop, ce abroga ordinul anterior, anula prevederile referitoare la analiza plagiatului si majora de la 20 la 45 numarul membrilor Consiliului general al CNATDCU, astfel incat decizia CNATDCU in cazul Ponta a fost blocata (Detalii aici)
  • Asa cum aratam si in articolul „Ce se va intampla in instanta cu deciziile universitatilor de retragere a titlurilor de doctor: Jurisprudenta impiedica functionarea noului mecanism propus de Ministerul Educatiei” – confirmat de minister, „o solutie rapida pentru toate cazurile de plagiat in doctorate este numirea prin ordin a unui nou Consiliu CNATDCU, sesizarea acestuia sa analizeze plagiatele si, in cazul unui verdict de plagiat, anularea titlurilor de doctor prin ordin de ministru”.
  • Amintim ca noul ministru al Educatiei, Adrian Curaj, nu a modificat nici pana in prezent componenta Consiliului general al CNATDCU.

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a anuntat vineri, 19 februarie 2016, ca „incepand cu ora 10.00, a avut loc Sedinta Consiliului General al CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare). In urma intrunirii membrilor CNATDCU, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop a fost ales presedintele acestui organism consultativ la nivel national. Pana in prezent, rectorul UBB a ocupat functia de vicepresedinte CNATDCU”.

Propunerea a venit din partea Academiei Romane si a fostvotata, in unanimitate, de catre membrii Consiliului General al CNATDCU. Din acest Consiliu fac parte reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timisoara, Sibiu, Ploiesti si Tirgu Mures, precum si de la Academia Romana”, se arata in comunicatul institutiei de invatamant superior.

Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, este citat spunand ca „alegerea mea in functia de presedinte al CNATDCU reprezinta o continuare a asumarii unor responsabilitati in spatiul public. Intreaga mea activitate profesionala, fie ca am predat istorie unor minti tinere, fie ca am condus cea mai mare universitate din Romania, s-a bazat pe asumarea deplina a rolului pe care l-am avut. Am incercat sa ma pun, cu onoare si demnitate, in slujba oamenilor”.

Citeste aici comunicatul integral al UBB

Ce spune legea cu privire la CNATDCU

Legea educatiei:

Articolul 170

(1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, intocmite, dupa caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etica si management universitar sau de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, poate lua urmatoarele masuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calitatii de conducator de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditarii scolii doctorale, ceea ce implica retragerea dreptului scolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenti-doctoranzi.

HG 681/2011 – Codul studiilor universitare de doctorat

Articolul 50:

(1) In cazul nerespectarii standardelor de calitate sau de etica profesionala in organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului poate lua masurile prevazute la art. 170 din Legea nr. 1/2011.

(2) CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia.

(3) Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii poate fi sesizat cu privire la incalcarea regulilor de buna conduita in cercetare-dezvoltare de catre personalul de cercetare-dezvoltare din cadrul IOSUD, potrivit prevederilor art. 323 din Legea nr. 1/2011.

Ioan Aurel Pop, dupa ce CNATDCU a constatat ca Ponta a plagiat: Acest consiliu al nostru nu are intre atributiile lui prioritare discutarea plagiatelor

Dupa ce CNATDCU, din care facea parte si in 2012, a constatat si anuntat ca Victor Ponta a plagiat, Ioan Aurel Pop a declarat pentru Mediafax:

  • In cazurile de plagiat se pronunta niste organisme abilitate ale statului roman si eu nu sunt de acord cu dezordini si indiscipline, exista comisii de etica care se pronunta. Consiliul general de atestare a diplomelor si titlurilor universitare, care a luat aceasta decizie in cazul lui Victor Ponta, nu are atributii directe in cazurile de plagiat, ci doar in conditiile regulamentului sau. Adica in conditiile in care o comisie de specialitate discuta un plagiat, acel plagiat ajunge pe masa consiliului dupa ce a fost discutat de comisia de specialitate, or in acest caz comisia de juristi din cadrul consiliului nu s-a pronuntat.
  • Acest consiliu al nostru nu are intre atributiile lui prioritare discutarea plagiatelor decat in masura in care vin de la comisiile de specialitate. Or, dupa stiinta mea, o comisie de specialitate de drept care sa fi discutat lucrarea nu s-a intrunit si nu exista un motiv pentru care Consiliul general sa se pronunte cu atata graba„.
  • Eu nu puteam participa la o instanta care nu era in regula. Aceasta reorganizare era absolut necesara, in conditiile in care eu sunt rectorul UBB, dar aceasta universitate nu era reprezentata in consiliu, cata vreme eu am fost ales membru din partea Academiei Romane, nu a UBB
  • Eu nu pot sa spun daca o lucrare de mecanica fluidelor este plagiat sau nu si nici despre o lucrare de drept fiindca fiecare domeniu are specificul sau. Mai am un motiv serios sa nu ma pronunt in acest moment, pentru ca eu nu accept sa ma pronunt in situatii de acest gen decat atunci cand se face din ratiuni stiintifice. Eu accept sa particip la discutarea unor teze de doctorat cand ratiunile stiintifice sunt prioritare, cand o lucrare disturba moralitatea unui domeniu, cand impiedica evolutia fireasca a domeniului. Or aici se dovedeste ca graba strica treaba. Un plagiat ramane plagiat, dar ma intreb daca un plagiat posibil intamplat acum opt – noua ani n-a tulburat pana acum domeniul juridic si a ajuns dintr-o data sa-l tulbure in acest moment„. Sursa si detalii

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro