Transportatorii si taximetristii protesteaza miercuri in Piata Victoriei impotriva Uber si platformelor online
Sute de taximetristi si transportatori din Bucuresti protesteaza miercuri, in Piata Victoriei, incepand cu ora 9:00, impotriva Uber si a serviciilor oferite de platformele online precum Star Taxi si Clever Taxi. Taximetristii reclama „concurenta neloiala”, potrivit Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), citata de Agerpres. Ei cer modificarea Legii 38/2003 in vederea eradicarii activitatii neautorizate si nelicentiate din domeniul transporturilor rutiere de persoane – de taxi, rent a car si prin curse regulate sau ocazionale.
Detinatorii serviciilor de dispecerat, care controleaza practic piata de taximetrie, sunt extrem de nemultumiti de spargerea monopolului pe care il aveau in Bucuresti odata cu aparitia unor aplicatii precum Clever Taxi si Star Taxi. Ieri, primarul general Gabriela Firea le-a venit in ajutor patronilor de firme de taxi, propunand o modificare (votata apoi de Consiliul General) prin care serviciile de dispecerat sa devina obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizati de Autoritatea de Autorizare a Primariei Municipiului Bucuresti (vezi aici mai multe detalii). Aceasta prevedere afecteaza Clever si Star Taxi, posibil si Uber si Taxify, care nu sunt dispecerizate. Clever Taxi si Star Taxi au reactionat dur, acuzand „un abuz” anticoncurential.
Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) anunta reluarea protestelor anuntate in Bucuresti, maine, de la ora 9:00, pentru a cere modificarile legislative promise de ministrul Transporturilor, Felix Stroe. La protest vor participa pana in 5.000 de transportatori, din Bucuresti si reprezentanti din alte orase ale tarii. Chiar daca primarul general, Gabriela Firea, a luat hotararea eliminarii concurentei neloiale din Bucuresti, restul tarii sufera in continuare din cauza concurentei neloiale si a pirateriei, astfel incat protestele vor continua’, se mentioneaza intr-un comunicat al COTAR.
Potrivit sursei citate, COTAR a renuntat la protestul care initial a fost anuntat pentru data de 13 decembrie in contextul funeraliilor regale, dar si pentru a astepta ca ministrul Transporturilor, Felix Stroe, sa-si duca la indeplinire promisiunea pe care a facut-o transportatorilor la intalnirea la care i-a convocat inainte de mitingul anuntat.
„Astazi am aflat, din surse sigure, ca maine nu se va discuta ordonanta pentru modificarea legislativa, astfel incat sa fie eliminata pirateria si sa se stopeze activitatea firmelor care fac transport neautorizat. Domnul ministru Felix Stroe si-a luat angajamentul ferm ca la sedinta de Guvern din data de 20 decembrie sa fie promovata Ordonanta de Urgenta care sa elimine sintagma ‘in mod repetat’ din Legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului sa poata aplica legea in mod unitar si pentru a eradica activitatea neautorizata si nelicentiata din domeniul transporturilor rutiere de persoane – de taxi, rent a car si prin curse regulate sau ocazionale. Asteptam de mai multi ani aceasta OUG care sa opreasca pirateria si activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzandu-se in spatele unor platforme digitale”, spun reprezentantii COTAR.
Acestia subliniaza ca aceasta ordonanta trebuie sa elimine in primul rand sintagma ‘in mod repetat’ din Legea 38/2003, introdusa in anul 2015, astfel incat sa faca posibila activitatea organelor de control care ar vrea sa aplice legile.
„Prin introducerea acestei sintagme, organele de control sunt obligate sa demonstreze mai intai caracterul repetat al contraventiei, inainte de a lua masurile legale impotriva celor care fac transport de persoane neautorizat si nelicentiat. Protestul nostru a fost anuntat in contextul in care transporturile rutiere, care aduc anual 4,7% din PIB, au fost supuse concurentei neloiale cu sprijinul autoritatilor statului care au tolerat pirateria si entitati care au functionat fara sa respecte legile. In Romania sunt 110.000 de transportatori, insemnand cei care fac transport in regim de taxi si inchiriere, precum si cei care au investit in transporturile de persoane care au curse regulate, ocazionale. Toti acesti transportatori sunt piratati zi de zi de cei care fac concurenta neloiala si frauda fiscala, venituri ilicite”, a explicat Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.