Ambasadorul rus Valeri Kuzmin: România a devenit un furnizor de destabilizare, din cauza rachetelor de la Deveselu / În domeniul dialogului politic, relațiile sunt destul de modeste, dar nu din vina Rusiei
Ambasadorul rus Valeri Kuzmin a declarat, într-un interviu acordat cu ocazia aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și România, că relațiile diplomatice bilaterale „ar putea fi mult mai bune” și a susținut că Moscova încearcă să „urnească această diplomație blocată în punctul mort”. Acesta spune, de asemenea, că România a „devenit un furnizor de insecuritate și de destabilizare în această regiune, din cauza rachetelor de la Deveselu”.
Acesta a reluat, într-un interviu pentru site-ul vestidinrusia.ro, retorica obișnuită a Moscovei, afirmând că „toate aceste arme antirachetă încearcă să cuprindă teritoriul Federației Ruse din toate părțile, apropo, și pe cel al RP Chineze” și că instalațiile de apărare antirachetă pot avea un caracter ofensiv. „Din punct de vedere tehnic, chiar și rachete de croazieră ”Tomahawk”, cu orice echipament, chiar nuclear, pot fi trimise de la aceste lansatoare. Ni se spune că acest lucru este imposibil”, a argumentat el.
Valeri Kuzmin crede că una dintre principalele cauze pentru care în relațiile diplomatice și politice bilaterale „există o anumită înghețare, o anumită încetinire și chiar, periodic, niște complicații este legată de faptul că România, în stadiul actual, și-a delegat în mare măsură suveranitatea națională la acele uniuni interstatale din care face parte, Uniunea Europeană și NATO și, prin urmare, uneori nu este independentă în luarea deciziilor sale”.
„Apropo, în Rusia nu există nici o retorică anti-română … Din păcate, în România, încercările de a explica logica poziției noastre sunt percepute ca amenințări și acest lucru nu este adecvat. Când Putin explică de ce Deveselu nu poate fi un factor pozitiv sau chiar neutru pentru noi, acest lucru este perceput ca o amenințare. Dar, scuzați-ne, trebuie să respectăm o succesiune logică: mai întâi – cauza, apoi – consecința. Cauza este Deveselu și nu invers”, a mai spus el.
Despre relațiile politice și diplomatice
„Putem constata că, în prezent, aceste relații (…) ar putea fi mult mai bune. Și chiar am dori ca ele să fie mult mai bune. Dar ele sunt așa cum sunt.
În domeniul dialogului politic, relațiile sunt destul de modeste. În acest sens, încercăm să urnim această diplomație blocată în punctul mort. Din păcate, acest lucru nu este încă foarte reușit și, de regulă, nu este din vina Federației Ruse. Nu vom aprofunda subiectul”, a spus Kuzmin, pentru vestidinrusia.ro.
Despre Fundația Titulescu, condusă de Adrian Năstase
În acest interviu, Valeri Kuzmin a lăudat relațiile cu Fundația Europeană Titulescu, condusă de fostul premier Adrian Năstase, despre care spune că „are o poziție destul de constructivă, este deschisă dialogului, or, Rusia, după cum se știe, se angajează să contracareze tensiunea injectată în mod artificial în arena internațională prin spiritul dialogului”.
„Acest lucru nu înseamnă că în cadrul Fundației ”Titulescu” nu există discuții destul de aprinse. Nu. Ei au poziția lor proprie, inclusiv cu privire la perspectivele de dezvoltare a relațiilor cu Rusia. Ne convine faptul că doresc însănătoșirea relațiilor și sunt pregătiți pentru dialog. Aceasta, apropo, este o abordare diplomatică adevărată. Dar retorica agresivă și războinică nu poate duce la nimic bun”, a argumentat Kuzmin.