Sari direct la conținut

Decizie neașteptată a Băncii Centrale din Rusia. Economiștii, luați prin surprindere

HotNews.ro
Elvira Nabiullina, Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Elvira Nabiullina, Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Banca Centrală a Rusiei a menținut vineri dobânda cheie la 21%, surprinzând jucătorii de pe piață, care se așteptau la o creștere de 2 puncte procentuale, și afirmând că recenta sa înăsprire a creat condiții pentru ca inflația să revină spre nivelul țintit, informează Reuters.

„Având în vedere creșterea notabilă a ratelor dobânzilor pentru debitori și încetinirea activității de creditare, înăsprirea obținută a condițiilor monetare creează premisele necesare pentru reluarea proceselor de dezinflație și revenirea inflației la țintă”, a afirmat Banca Centrală într-un comunicat.

Instituția a precizat că va evalua necesitatea unei majorări a ratei dobânzii la următoarea reuniune din 14 februarie 2025. Ținta Băncii Centrale pentru inflație este de 4%.

Președintele Vladimir Putin a îndemnat joi public Banca Centrală să ia o decizie „echilibrată” în timpul unei intervenții telefonice la nivel național. Douăzeci și trei din cei 27 de economiști dintr-un sondaj Reuters se așteptau la o majorare la 23%.

Banca centrală este independentă prin lege, iar Putin i-a dat guvernatorului Elvira Nabiullina mână liberă în trecut, dar analiștii au spus că presiunea din partea mediului de afaceri a devenit prea puternică pentru a fi ignorată.

„Presiunea … a funcționat, iar banca centrală a decis să se oprească”, a declarat economistul Evgeny Kogan. Rata actuală este încă cea mai ridicată din primii ani de guvernare ai lui Putin, când Rusia își revenea după haosul economic din anii 1990.

Șefa Băncii Centrale a Rusiei (CBR), Elvira Nabiullina, a declarat la începutul lunii că lua în considerare o nouă creștere a dobânzilor stabilite de instituție, care sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, pentru a frâna inflația ridicată din țară, determinată de explozia cheltuielilor militare pentru frontul ucrainean, notează AFP.

Inflația din Rusia este alimentată în special de explozia cheltuielilor militare pentru agresiunea asupra Ucrainei, de efectele sancțiunilor și de creșterea salariilor, o consecință directă a lipsei de forță de muncă, deoarece companiile sunt nevoite să ofere salarii mari pentru a angaja oameni.

Aceste lipsuri sunt rezultatul plecării a sute de mii de oameni pe frontul ucrainean sau în străinătate începând din februarie 2022.

Inflația afectează, de asemenea, rubla, care a atins cel mai scăzut nivel față de dolar și euro de la jumătatea lunii martie 2022.

Putin dă vina pe sancțiunile occidentale și pe o recoltă proastă pentru inflația ridicată, care afectează buzunarele rușilor obișnuiți, deoarece prețurile alimentelor de bază, cum ar fi laptele, untul și legumele, au crescut cu două cifre.

În timpul intervenției telefonice de joi, Putin a numit în glumă consiliul Băncii Centrale o „celulă Komsomol”, după aripa de tineret a Partidului Comunist Sovietic, care de obicei primea îndrumări de la camarazii mai în vârstă.

Lideri de afaceri puternici precum țarul petrolului Igor Sechin, CEO al celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, și Serghei Chemezov, șeful conglomeratului militar-industrial Rostec, ambii prieteni vechi ai lui Putin, au criticat politica Băncii Centrale.

INTERVIURILE HotNews.ro