Sari direct la conținut

Norvegia își cere scuze femeilor care au fost pedepsite pentru relațiile cu soldații naziști

HotNews.ro

Premierul Norvegiei, Erna Solberg, a transmis o declarație oficială prin care guvernul își cere scuze femeilor care au fost supuse unor rele tratamente după Al Doilea Război Mondial pentru că au întreținut relații cu soldații germani, scrie BBC.

Norvegia, care și-a declarat neutralitatea în al doilea război mondial, a fost invadată de naziști în aprilie 1940.

Aproximativ 50.000 de norvegiene ar fi avut relații intime cu soldații germani.

Liderul SS Heinrich Himmler chiar i-a încurajat pe soldații să facă copii cu acestea. Himmler, unul dintre cei mai puternici lideri din Germania nazistă condusă de Adolf Hitler, a susținut aceste relații pe motiv că ele ar fi ajutat la promovarea a ceea ce naziștii defineau rasa pură ariană.

Mulți dintre copiii născuți în urma acestor relații au intrat în programul nazist Lebensborn (Izvorul vieții) care prevedea o serie de facilități instituite în 1941.

Aceste femei au fost poreclite ”Nemțoaicele”. La finalul războiului, au fost acuzate că și-au trădat țara. Retragerea drepturilor civile, detenția sau expluzarea în Germania, cu tot cu copii, au fost printre pedepsele care le-au fost aplicate.

„Fete sau femei care au avut relații cu soldații germani sau care au fost suspectate de astfel de relații au fost victimele unui tratament nedemn”, a spus premierul Solberg la un eveniment care marca împlinirea a 70 de ani de la adoptarea de către ONU a Declarației Universale a Drepturilor Omului.

”Concluzia noastră este că autoritățile norvegiene au violat principiul fundamental potrivit căruia niciun cetățean nu poate fi pedepsit fără un proces sau nu poate fi condamnat în absența unei legi. (…) În multe cazuri, a fost vorba doar despre o iubire adolescentină, pentru altele a fost iubirea vieții lor cu un soldat inamic, pentru altele un flirt inocent care a lăsat urme adânci pentru întreaga viață. Astăzi, în numele guvernului, vreau să îmi cer public scuze.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro