Augustin Zegrean: Cei care o cheamă pe Kovesi la audieri se bucură prematur / Nu exclud însă o interdicție de părăsire a țării sau chiar mandat de arestare
Cei care o cheamă la audieri la Parchet pe fosta șefă a DNA acum, în plin proces de selecție a procurorului european, se bucură prematur că ar putea bloca astfel numirea ei în funcția de procuror-șef european, pentru că oficialii de la Bruxelles angrenați în această procedură cunosc foarte bine și respectă prezumția de nevinovăție, a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. El se declară aproape convins că Laura Codruța Kovesi va fi aleasă în această funcție, dar nu exclude nici varianta de a fi împiedicată să plece din țară, prin interdicție de părăsire a țării sau chiar prin mandat de arestare.
„Cred că se bucură prematur cei care au făcut chemarea ei la Parchet tocmai acum, pentru că ea este angrenată în acest mecanism de selectare a procurorului european și acolo are de-a face cu oameni care cunosc și respectă prezumția de nevinovăție. Dacă acest principiu nu ar exista, ar însemna că ne-am întoarce în vremea comunismului. I-am auzit pe unii spunând că Kovesi trebuie să își dovedească nevinovăția. Nu, ea nu trebuie să își dovedească nevinovăția, trebuie să îi dovedească alții vinovăția, dacă ea există. Oamenii aceia de la Bruxelles cunosc aceste lucruri și le respectă. Nu cred că se va întâmpla nimic pentru că procedura este foarte avansată”, a afirmat fostul președinte al CCR.
El spune, însă, că este posibil ca Laura Codruța Kovesi să fie împiedicată să plece din țară, printr-o interdicție de părăsire a țării impusă în acest dosar, iar într-o astfel de situație „nu are decât” să ceară amânarea procedurii la Bruxelles, până când își rezolvă problemele din țară.
De asemenea, Zegrean nu exclude nici emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Kovesi, pentru a bloca alegerea ei în funcția de procuror-șef european și într-o astfel de situație sigur că nu va sta nici Europa după noi până când ne spălăm toate rufele în public și vor spune <>”.
Fostul șef al Curții Constituționale este însă aproape convins că Laura Codruța Kovesi va ocupa postul de conducere de la Parchetul European.
„Cei care se bucură azi că nu va mai ajunge procuror-șef european vor avea o mare dezamăgire. Sunt aproape convins că lucrurile nu se mai pot întoarce și ea va ocupa acest post, pentru că are o mare susținere în Parlamentul European. Cei care încearcă să oprească această candidatură sunt foarte criticați și ar trebui să ia în seamă tot sprijinul de care ea se bucură afară”, a adăugat Augustin Zegrean.
Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi a anunţat, miercuri, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Laura Codruţa Kovesi remarcă faptul că această citaţie vine în momentul în care ea se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european și spune că demersul este unul abuziv.
„Este o răzbunare pentru demersul făcut la CEDO, că am trecut de filtru şi Guvernul are termen până în 18 martie să îmi propună o înţelegere amiabilă, altfel procesul se va judeca pe fond. Nu se încearcă aflarea adevărului, ci să fiu oprită să ocup această funcţie”, a declarat Kovesi la Digi24.
Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi va fi audiată la Secţia de investigare a magistraților într-un dosar deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiță, a declarat, joi dimineață, procurorul Adina Florea, adjuncta acestei structuri controversate, înființate în acest an după modificarea legilor justiției de către coaliția PSD-ALDE. Adina Florea – propusă de mai multe ori la șefia DNA, în locul lui Kovesi, și refuzată de președintele Iohannis – a susținut că în acest caz vor fi respectate drepturile tuturor persoanelor implicate, și, în primul rând, va fi respectată legea.
Secția specială pentru anchetarea magistraților este condusă de fostul adjunct al șefului Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan. Adjunctul lui Stan la Secția pentru anchetarea magistraților este procurorul Adina Florea, propusă de trei ori la șefia DNA de către ministrul Justiției și respinsă de președintele Iohannis.
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea în 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM. Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate. În momentul în care a devenit operațională, Secția a primit peste 1.400 de dosare.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declara, în 20 ianuarie, la România TV, că va transforma în Direcție Secția de anchetare a magistraților, deoarece actuala conducere a Parchetului General, adică Augustin Lazăr, împiedică structura să funcționeze.
Ministrul Justiției: Nu am nicio legătură cu anchetarea Laurei Kovesi de către Secția specială