Sari direct la conținut

Proiectul iniţiat de USR pentru desfiinţarea controversatei secţii de anchetare a magistraţilor a trecut tacit de Camera Deputaților

HotNews.ro
Proiectul iniţiat de USR pentru desfiinţarea controversatei secţii de anchetare a magistraţilor a trecut tacit de Camera Deputaților

Proiectul de lege iniţiat de USR pentru modificarea legilor justiţiei prin care se propune desfiinţarea controversatei secţii de anchetare a magistraţilor a fost adoptat tacit, miercuri, de Camera Deputaților. For decizional în acest caz este Senatul.

Vicepreşedintele Camerei, Florin Iordache, a anunţat că proiectul a trecut tacit, întrucât termenul de dezbatere şi vot a expirat în 21 februarie.

Proiectul va fi trimis, în forma iniţiatorilor, către Senat, care este for decizional.

Proiectul de lege a fost depus la jumătatea acestei luni de către 27 de parlamentari USR care propun desființarea secției de anchetare a magistraților, dar și eliminarea prevederii potrivit căreia președintele României poate refuza o singură dată numirea șefilor la DNA, DIICOT și Parchetul General. Mai exact, parlamentarii USR propun abrogarea articolului din legea privind organizarea judiciară prin care a fost înființată, în cadrul Parchetului General, secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

Secția specială pentru anchetarea magistraților este condusă de fostul adjunct al șefului Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan. Adjunctul lui Stan la Secția pentru anchetarea magistraților este procurorul Adina Florea, propusă de trei ori la șefia DNA de către ministrul Justiției și respinsă de președintele Iohannis.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea în 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM. Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate. În momentul în care a devenit operațională, Secția a primit peste 1.400 de dosare.

Prin Ordonanța de Urgență adoptată recent de Guvern și contestată de către magistrați, secția specială primește puteri sporite, ieșind de sub autoritatea procurorului general.

Secția pentru anchetarea magistraților a întocmit dosar penal pentru fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, care a susținut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro