America Magazine: Vizita Papei în România presupune trei aspecte care trebuie echilibrate
Papa Francisc s-a adresat poporului român chiar înainte de venirea sa în România, o țară predominant ortodoxă. El a amintit de legăturile de credință care au unit liderii Biserici Catolice și pe cei ai Bisericii Ortodoxe încă din timpurile apostolilor și și-a anunțat intenția de a beatifica șapte episcopi martiri greco-catolici în timpul vizitei sale, potrivit America Magazine.
Vizita sa presupune echilibrarea a trei dimensiuni: cea statală, care se referă la faptul că vizitează o republică care și-a recâștigat libertatea în anul 1990; cea ecumenică, deoarece 86% din populație este ortodoxă și cea pastorală, legată de ruptura dintre comunitatea romano-catolică și cea greco-catolică.
România a stabilit relații diplomatice cu Sfântul Scaun în anul 1920, însă legăturile au fost rupte după cel de-Al Doilea Război Mondial, când comuniștii au venit la putere. Eforturile de a reface aceste legături au fost reluate în 1990, după Revoluție.
Papa Francisc va petrece trei zile în țară. Prima zi va fi în București, în a doua zi va vizita Bazilia Sf. Maria din Șumuleu-Ciuc și al doilea cel mai mare oraș din România, Iași. A treia zi o va petrece în Blaj, unde va avea loc beatificarea celor șapte martiri greco-catolici care au murit în condițiile aspre ale persecuției comuniste, între anii 1950 și 1970.
Dimensiunea statală a vizitei va fi centrală în prima zi, pe care o va petrece în capitală. Francisc se va întâlni cu președintele țării, Klaus Iohannis și cu prima femeie prim-ministru a țării, Viorica Dăncilă, înainte de a se adresa națiunii și autorităților politice. În timpul discursului televizat, Francisc va face referire probabil la istoria națiunii și la două mari probleme ale momentului: sărăcia și imigrația. Nivelul de sărăcie al României este unul dintre cele mai crescute din Europa – aproximativ 40%. Rata șomajului în rândul tinerilor este de 15%. De la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, în jur de 16% din populație a plecat în alte țări europene.
În dupa-amiaza primei zile, Francisc se va întâlni cu Patriarhul Daniel, liderul Bisericii Ortodoxe Române, în contextul ecumenic al călătoriei sale. Părintele Francisc Dobos, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Catolice din București a spus reporterilor că, deși dialogul dintre Biserica Ortodoxă din Est și Biserica Catolică este „deschis și pașnic”, este „mai rigid” decât în trecut și poate „mai puțin productiv”. Relațiile dintre Biserica Ortodoxă și cea Greco-Catolică sunt cu atât mai tensionate, din cauza proprietăților greco-catolice oferite de partidul comunist Bisericii Ortodoxe, care nu au fost înapoiate încă.
Episcopul Brian Farrell secretarul Consiliului Pontifical de Promovare a Unității Creștine, a declarat pentru publicația America: „Relațiile noastre cu românii sunt active și positive”. De asemenea, acesta a afirmat că românii sunt „foarte deschiși și prietenoși față de Papa Francisc”.
Dimensiunea pastorală a vizitei lui Francisc va fi evidențiată după întâlnirea cu Sinodul Permanent ortodox. Papa va asista la trei slujbe în timpul vizitei sale: prima la Catedrala Sf. Iosif din București (31 mai), a doua la Baizilica Sf. Maria din Şumuleu Ciuc (1 iunie), iar a treia la Blaj (2 iunie).
Mai mult de jumătate dintre catolicii din România sunt maghiari, iar cei mai mulți locuiesc în Transilvania. Toți episcopii maghiari vor participa la slujbe.