UE a ales Bratislava pentru a găzdui Autoritatea Europeană a Muncii / România nici măcar nu a candidat
Bratislava a fost aleasă joi de statele membre din UE pentru a găzdui Autoritatea Europeană a Muncii, care are printre principalele scopuri cooperarea între agențiile naționale pentru a lupta împotriva formelor de abuz care favorizează dumpingul social, scrie AFP. Guvernul Dăncilă a ales să nu depună candidatura României pentru această autoritate europeană.
Capitala slovacă a fost aleasă în fața Sofiei și Rigii.
„Aproape 150 de experți europeni de înalt nivel vor veni în Slovacia odată cu Autoritatea Europeană a Muncii și experți în dreptul muncii din toată Europa se vor reuni aici în mod regulat”, a subliniat premierul Peter Pellegrini.
„Acest lucru va spori fără îndoială prestigiul Bratislavei în calitate de capitală pro-europeană”, a subliniat el.
În 10 mai, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a acuzat Guvernul Viorica Dăncilă că a refuzat să găzduiască Autoritatea Europeană a Muncii, executivul nedepunând o candidatură în acest sens.
„România avea termen până pe 6 mai să se înscrie pentru a găzdui nou-înființata Autoritate Europeană a Muncii (AEM). (…) La finalul perioadei de depunere a candidaturilor, trei din cele patru țări care nu găzduiau o instituție UE și-au depus candidatura pentru găzduirea AEM: Bulgaria (Sofia), Slovacia (Bratislava ) și Cipru (Nicosia), alături de Letonia (Riga), țări și orașe mult mai mici și cu resurse mai mici decât România și București. Letonia, o țară cât 5 județe, găzduiește deja o instituție UE și nu renunță în a găzdui și AEM. Guvernul Dăncilă nu a depus candidatura fiindcă nu este capabilă să obțină nimic pentru România în Europa”, a scris Mureșan pe Facebook.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a argumentat că România nu-și putea depune candidatura pentru a găzdui sediul Autorității Europene a Muncii(AEM) deoarece deține președinția rotativă a Consiliului UE, în mandatul căreia s-a înființat acest organism.
Europarlamentarul PNL l-a contrazis însă pe ministrul Muncii, despre care a spus că „ori habar nu are regulile europene, ori minte deliberat pentru a-și ascunde incompetența”.
„Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a apărat spunând o mare bazaconie: România nu s-a înscris în competiție fiindcă deținem președinția Consiliului Uniunii Europene și Guvernul trebuie să acționeze imparțial, ca arbitru între statele membre.
Nimic mai fals! Niciun regulament european nu-i interzice României să participe la competiție. Imparțialitatea despre care vorbește ministrul Budăi înseamnă să nu te folosești de președinție ca să influențezi decizia în favoarea țării tale, nu să nu participi la competiție. Este ca și cum ai spune că o țară care găzduiește Campionatul Mondial de Fotbal nu poate participa la competiție”, a scris pe Facebook Siegfried Mureșan, după argumentele ministrului Muncii.
Acesta a oferit și soluția prin care România putea participa la competiție: Guvernul României să nu prezideze ședința Consiliului în care se decide câștigătoarea competiției.
„Lucru asemănător s-a întâmplat la negocierile privind numirea procurorului-șef european. În mod normal, România, ca stat care deține președinția Consiliului UE, trebuia să conducă delegația de negociere cu Parlamentul European. Dar cum unul dintre candidați era din România, respectiv, Laura-Codruța Kovesi, s-a decis ca delegația de negociere să fie condusă de reprezentanții următoarelor trei președinții„, a explicat Mureșan.