Sari direct la conținut

VIDEO Ludovic Orban este premierul desemnat de președintele Iohannis

HotNews.ro
Ludovic Orban si Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala
Ludovic Orban si Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala

Liderul PNL, Ludovic Orban, este premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru formarea noului Guvern, după moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Viorica Dăncilă. Șeful statului a afirmat că „noul guvern trebuie instalat urgent” în condițiile în care fiecare zi în plus cu Cabinetul Dăncilă „este o zi pierdută pentru România”.

După ce a fost anunțată desemnarea sa, Ludovic Orban și-a prezentat principalele priorități, începând cu refacerea echilibrelor macroeconomice și „corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri”.

Printre prioritățile anunțate de Ludovic Orban mai figurează „restructurarea amplă a aparatului guvernamental, readucerea competenței și profesionalismului, digitalizarea administrației” dar și „respectarea tuturor rigorilor în ce privește statul de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor” și „readucerea instituțiilor statului în slujba cetățeanului și nu a politrucilor”.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Bună ziua!
  • Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul pesedist și este foarte bine așa, fiindcă PSD, din 2017 încoace, a avut trei guverne care au dăunat grav României. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toți pe loc. Acest lucru a fost, până la urmă, constatat de toate partidele din opoziție și în acest fel a fost posibilă moțiunea de cenzură care a fost un real succes pentru opoziție.
  • După consultările cu partidele politice parlamentare și formațiunile politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă de consultări, că se conturează un guvern în jurul PNL. Repet ce am spus atunci: PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși, chiar dacă este foarte dificil, să își asume guvernarea în această perioadă de tranziție, fiindcă despre asta vorbim, de o perioadă de tranziție. Guvernul care va fi instalat în săptămânile următoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare.
  • Și dacă veni vorba despre alegerile parlamentare, repet, personal cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu acum cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eșuat este o zi pierdută pentru România, un risc pentru români. Așadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, președintele celui mai mare partid din opoziție, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Așa este democratic corect, așa se va întâmpla.
  • În continuare sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție satisfăcătoare bună pentru români și România, cu atât mai bine. Cred că trebuie instalat urgent noul guvern, pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în așteptare: organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la Guvernul Orban şi sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziție de succes, fiindcă asta ne dorim cu toții. Sigur, am discutat mult în zilele care au trecut și ce trebuie să facă guvernul și ce poate să facă guvernul. Situația nu va fi simplă deloc, fiindcă poziția în Parlamentul României este atât cât am văzut-o la moțiunea de cenzură și va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate, cum va fi, de exemplu, legea bugetului pentru anul 2020, dar toate aceste lucruri sunt posibile, am toată încrederea că Guvernul Orban se va ocupa la modul cel mai serios de toate aceste chestiuni și în acest sens îi dau cuvântul domnului Ludovic Orban, prim-ministru desemnat, vă rog!
  • (…)
  • Mulțumesc, domnule prim-ministru desemnat. Vă doresc mult succes, inspirație în formarea guvernului și în negocierea voturilor pentru învestitură!

Ludovic Orban și-a prezentat prioritățile

  • Sunt onorat să-mi asum această responsabilitate în numele PNL
  • Asumarea răspunderii formării guvernului într-un moment în care țara are nevoie de o guvernare stabilă și competentă e ceea ce ne definește în acțiunea noastră publică
  • Vom da românilor ce așteaptă de la noi, cinste, competență, integritate, dedicare în servirea interesului public și soluții pentru marile probleme cu care se confruntă România
  • Principalele priorități ale guvernului: refacerea echilibrelor macro, corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri, restructurarea amplă a aparatului guvernamental, readucerea competenței și profesionalismului, digitalizarea administrației, acordarea unei atenții serioase pentru toate obiectivele de investiții, consolidarea parcursului european, a poziției României la nivelul UE, respectarea tuturor rigorilor în ce privește statul de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor, readucerea instituțiilor statului în slujba cetățeanului și nu a politrucilor
  • Am încredere în toți partenerii care au fost alături de noi în atingerea obiectivului major de a pune punct guvernării PSD și sunt convins că vom găsi discernământ în toate discuțiile pe care le vom purta ulterior
  • Orice zi în întârziere a învestirii acestui guvern înseamnă menținerea PSD la putere

Președintele a avut marți o nouă rundă de consultări în formulă restrânsă, de această dată cu Dan Barna, Kelemen Hunor și Ludovic Orban, ultimul care a intrat la discuții fiind liderul PNL.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după consultările de la Cotroceni că formaţiunea pe care o conduce nu acordă nimănui un cec în alb şi că va putea spune dacă va susţine sau nu viitorul guvern după anunţarea numelui premierului desemnat.

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat pe Facebook că la consultările de astăzi cu președintele Klaus Iohannis acesta i-a reconfirmat că vrea alegeri anticipate, dar consideră că un calendar pentru acestea trebuie abordat abia după alegerile prezidențiale.

„Care e alternativa la anticipate? Să puneți acum un guvern slab, fără susținere parlamentară, aflat în permanență la mâna PSD și a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta și Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie și ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Ați uitat anul 2016? Știu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în guvernul Cioloș, știu cât de mult ne-a afectat lipsa de susținere.

Haideți mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în fața oamenilor și să câștigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreți cu adevărat să scăpăm țara de PSD, aveți curajul să facem acum anticipate”, a declarat Barna.

Luni, au fost la consultări cu președintele Klaus Iohannis liderii PMP, Eugen Tomac, Pro România, Victor Ponta, și ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Victor Ponta a declarat luni seară, la Digi 24, că în cursul zilei a avut o întâlnire cu președintele Iohannis, la Cotroceni, precizând că au avut o discuție „clară și scurtă”. „Președintele urmează să facă mâine (marți – n.r.) anunțul privind primul-ministru și să vedem ce se întâmplă”, a mai spus Victor Ponta. El a precizat că nu i s-a cerut să susțină un guvern monocolor PNL și, de altfel, nici n-o va face.

La rândul său, Tăriceanu a declarat luni seară că ALDE nu va vota noul Executiv dacă PMP va face parte din el. „A fost o discuție prealabilă anunțului pe care președintele urmează să îl facă mâine (marți -n.r.) în legătură cu premierul desemnat. Sigur că e firesc ca președintele, în calitatea pe care o are și în prerogativele constituționale pe care le cunoaștem, să facă aceste consultări pentru a vedea dacă propunerea pe care dorește să o facă întrunește în final suportul necesar, majoritatea, mai bine spus, necesară pentru a primi votul de învestitură, mă refer la premier, împreună cu echipa lui și programul de guvernare aferent”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la Digi 24. Chestionat dacă i-a transmis șefului statului care sunt condițiile ca ALDE să susțină noul Guvern, Tăriceanu a spus că parlamentarii formațiunii nu ar vota un Executiv din care să facă parte PMP al lui „Petrov, informatorul Securității”.

USR, ALDE și UDMR condiționează sprijinirea unui guvern liberal

UDMR nu vrea alegerea primarilor în două tururi și nici ca în echipa guvernamentală să se regăsească europarlamentarul Rareș Bogdan care a avut, în trecut, reacții virulente la adresa Uniunii. Această ultimă problemă pare rezolvată, Rareș Bogdan nemairegăsindu-se în acest moment în draftul echipei guvernamentale, potrivit unor surse din partid.

USR a anunțat luni seară că liderii partidului au avut o discuție pentru a stabili acțiunile partidului în perioada următoare, după trecerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă și au decis să susțină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil. Liderii partidului au susținut ca USR „să nu intre la guvernare fără alegeri anticipate care să dea o nouă majoritate în Parlament și un mandat clar forțelor reformiste”.

Potrivit USR, din discuția liderilor formațiunii a reieșit că parlamentarii USR ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziție care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiții care să demonstreze voința unei majorități parlamentare pentru reforme:

  • 1.Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi – esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
  • 2.Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
  • 3.Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.
  • 4.Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

ALDE își dorește ca Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) să rămână funcțională.

Cum răspunde Orban

Liderul PNL, Ludovic Orban, a insistat că alegerea primarilor în două tururi, secția specială și recursul compensatoriu fac obiectul unor inițiative legislative în parlament, iar OUG-urile pe tema justiției sunt excluse având în vedere rezultatul referendumului din 26 mai. „Există calea parlamentară, iar în ceea ce privește, cel puțin reglementările, cel puțin în domeniul justiției, să nu uităm că în România, pe 26 mai, a avut loc un referendum convocat de președintele României în care românii au decis, foarte clar, că nu se pot emite OUG în domeniul justiției”, a spus Orban.

Pașii constituționali

Potrivit articolului 103 din Constituție, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. „Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

În cazul în care Guvernul nu este validat în Parlament, preşedinţii celor două camere îl informează de îndată pe preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Dacă Parlamentul respinge două propuneri de Guvern în termen de 60 de zile una de cealaltă, teoretic Legislativul poate fi dizolvat și organizate alegeri anticipate. Mai exact, potrivit articolului 89 din Constituţie, preşedintele „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Dar Parlamentul nu poate fi dizolvat, nici după respingerea a două propuneri de Guvern, decât dacă preşedintele României solicită expres acest lucru, după întrunirea condiţiilor constituţionale. Mai mult, potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în cursul unui an şi nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro