Constituirea completurilor de trei judecători de la ÎCCJ, dezbătută azi de Curtea Constituțională
CCR s-ar putea pronunța, miercuri, pe conflictul juridic între Parlament și ÎCCJ, privind modalitatea de constituire a completurilor de trei judecători de la instanța supremă, cerere sesizată de președintele Senatului Teodor Meleșcanu, anunță Mediafax.
Judecătorii CCR au amânat pronunțarea pe acest subiect în mai multe rânduri. Președintele Înaltei Curții de Casație și Justiție Corina Corbu a declarat, în susținerea punctului de vedere la CCR privind conflictul între Parlament și ÎCCJ, că instituția nu a adăugat la lege și nu a încălcat prevederile legale privind alcătuirea competurilor de judecată.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află pentru a treia oară în ultimele 14 luni în faţa Curţii Constituţionale în calitate de parte într-un conflict juridic de natură constituţională cu Parlamentul României. De data aceasta i se impută Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie faptul că şi-a arogat atribuţia de legiferare în materia legii organice în ceea ce priveşte modul de compunere a completurilor de trei judecători în materie penală. Nu voi relua în faţa dumneavoastră argumentele pe care le-am expus în punctul de vedere transmis şi în raport de care eu am convingerea că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin cele două dispoziţii, nu a adăugat la lege şi nu a alterat dispoziţiile Legii 304. Nu a făcut nimic altceva decât a rămas în limitele unei operaţiuni clasice de organizare a executării Legii 304”, a declarat Corina Corbu în fața judecătorilor CCR.
La începutul lunii noiembrie, Teodor Meleșcanu a declarat, că a sesizat un conflict la CCR între Parlament și ÎCCJ, motivând acțiunea sa prin faptul că în instanță sunt blocate mai multe dosare pe această procedură.
De asemenea, Meleșcanu argumentează că hotărârile conducerii Înaltei Curți, de stabilire a completelor de judecători, „determină o stare de incertitudine juridică”.
Un alt aspect semnalat de președintele Senatului este că normele de compunere a instanțelor trebuie stabilite astfel încât să asigure imparțialitatea judecătorilor.
Astfel, Meleșcanu susține că prin procedura de numire a completelor de trei judecători de către președinții de secții sunt justificate „temerile privind imparțialitatea obiectivă a instanței”.
„Neexistând un mecanism procedural care să reglementeze în vreun fel, o modalitate și o procedură de constituire a completelor de trei judecători, aceștia fiind numiți în mod unilateral și arbitrar de președinții de secții și aprobați de conducerea instanței, temerile privind imparțialitatea obiectivă a instanței apar total justificate”, conform sursei citate.
Președintele Senatului arată că „o serie de instanțe de judecată” au sesizat deja Curtea Constituțională privind compunerea completurilor de trei judecători, la cererea părților aflate în proces.
De asemenea Curtea mai are pe masă astăzi sesizările privind legalitatea alegerii lui Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului, a numirii lui Marian Neacșu la ANRE și soluționarea conflictului de natură constituțională între CSM și Ministerul Justiției, reclamat de șefa Consiliului Suprem al Magistraturii, Lia Savonea.